|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [rover214KAT] Zalane świece i nie odpala
tofik1 - Pią Lip 24, 2009 21:55 Temat postu: [rover214KAT] Zalane świece i nie odpala Witam wszystkich, jestem nowy i mam problemy z autkiem a gdzie najlepiej zapytać jak nie miłośników tej marki.
Pół roku temu zakupiłem auto Rover 214 z roku 1996 i do tej pory nie miałem z nim problemów, az do wczoraj.
podczas normalnej jazdy w pewnym momencie zaczął szarpać , i nie reagował na gaz i zgasł
pompa paliwowa chodzi, iskra jest na każdej (nowej) świecy po wkręceniu świecy i przekręceniu silnikiem świece zalane w łeb. z tego co wiem to potrzebna jest iskra i paliwo żeby auto jeździło a tu dupa. Możecie mi koledzy powiedzieć o co tu chodzi i gdzie szukać przyczyny?
dzięki i pozdrawiam,
faecd - Sob Lip 25, 2009 00:12
skoro zalane to pewnie za bogata mieszanka paliwowo powietrzna i po prostu mokra swieca nie poda iskry do gara:/
czy mowisz o jej zalaniu olejem?
tofik1 - Sob Lip 25, 2009 09:22
tzn. za bogata mieszanka! mogło samo tak nagle się coś przestawić?
Swiece zalewa w komorze spalania benzyną. Po wykręceniu ich z głowicy są całe zalane. po podłączeniu przewodu iskra skacze jak szalona. Przy kręceniu silnikiem na sucho czyli bez świec z komory spalania przez otwór świec unosi sie delikatna mgiełka z paliwa więc chyba wtryski nie leją?
xkrzychux - Sob Lip 25, 2009 10:19
Ja bym jednak obstawiał układ zapłonowy to że jest iskra wcale nie oznacza że jest ona na tyle silna aby zapalić mieszankę. Sprawdź sobie dokładnie palec rozdzielacza, kopułkę, cewkę zapłonową. Jeden z tych elementów mógł złapać przebicia i część z tej iskry po prostu ucieka Ci.
|
|