|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Łożysko koła
se7en86 - Nie Lip 26, 2009 19:30 Temat postu: [R75] Łożysko koła Mam taki problem, że huczy mi któreś łożysko i sam już nie wiem które. Wymieniłem prawe tylne, bo tak było słychać. Po wymianie zonk. Huczy dalej. Ale co mnie dziwi najbardziej, jeżeli jadę, i mam łuk w lewo ( bardziej ostry zakręt niż lekki ) i wtedy nastaje cisza. Szum wygasa, ale jak wracam na prostą, szum dalej słyszalny bardzo. I tak się zastanawiam czy to teraz nie jest coś z przodem. Może ktoś miał coś podobnego na tych zakrętach, lub ktoś może coś więcej mi powiedzieć ? Pozdrawiam
SeniorA - Nie Lip 26, 2009 20:11
se7en86 napisał/a: | Mam taki problem, że huczy mi któreś łożysko i sam już nie wiem które. | a nie ściągałeś wcześniej którejś piasty z półosi, zakładając póżniej z tym samym łożyskiem?
Loo - Wto Lip 28, 2009 21:09
wymień lewe tylne lożysko - miałem ten sam problem. skręcając w lewo siła odśrodkowa powoduje ze dociskane sa kola prawe, tym samym lewe są odciążone dlatego wtedy nie buczy. Nie przejmuj się, że nie potrzebnie wymieniłeś prawe, prędzej czy poźniej i tak byś musiał je wymienić. Ja tak miałem po około 1000 km. pozdrawiam
se7en86 - Wto Lip 28, 2009 21:44
loo, a czy to nie będzie lewe przednie Dziękuję za tą radę, bo tak zamierzam zrobić, lewy tył wymienić, bo tragedia podczas jazdy.
[ Dodano: Wto Lip 28, 2009 22:46 ]
SeniorA napisał/a: | se7en86 napisał/a: | Mam taki problem, że huczy mi któreś łożysko i sam już nie wiem które. | a nie ściągałeś wcześniej którejś piasty z półosi, zakładając póżniej z tym samym łożyskiem? |
Tak nigdy nie zrobiłem.
Marian_K - Sro Lip 29, 2009 09:06
Jak mi szumiały łożyska, to pojechałem do mechanika, zostawiłem samochód i odebrałem z wymienionym łożyskiem....
Sam podejrzewałem prawe tylne, okazało się tylne lewe...
Zmierzam do tego, że samemu - nie mając większego doświadczenia - ciężko jest określić które łożysko szumi (podnosiłem samochód, kręciłem kołami, jeździłem i nasłuchiwałem i wraz moja diagnoza była błędna).
Mechanicy - albo mają takie doświadczenie, albo jakieś 'magiczne' metody diagnostyki łożysk .
Czasem nie warto kombinować samemu...
Pozdrawiam!
SeniorA - Sro Lip 29, 2009 09:45
Marian_K napisał/a: | Mechanicy - albo mają takie doświadczenie, albo jakieś 'magiczne' metody diagnostyki łożysk | poprostu używa się stetoskopu do łożysk ( od zwykłego patyka aż do elektronicznego z czujnikiem dotykowym).
szoso - Sro Lip 29, 2009 09:48
a ja jeśli wyje mi jedno to wymieniam po obu stronach by nie wracać znowu do tematu
kris-tofer - Sro Lip 29, 2009 11:26
Swego czasu w moim volvo 440 też chuczało łożysko na kole, mechanik zdjagnozował to w prosty sposób: podniusł samochód na podnośniku, chwycił za jedno koło napędowe i kazał mi uruchomić silnik i wsadzić 4 bieg, koło z uszkodzonym łożyskiem chuczało, dla porównania złapał za te z uszkodzonym łożyskiem, kręciło się sprawne i oczywiście nie wyło.
Sposób na sprawdzenie prosty i ogranicza zbędne wydatki
Loo - Czw Lip 30, 2009 16:59
kris-tofer napisał/a: | Swego czasu w moim volvo 440 też chuczało łożysko na kole, mechanik zdjagnozował to w prosty sposób: podniusł samochód na podnośniku, chwycił za jedno koło napędowe i kazał mi uruchomić silnik i wsadzić 4 bieg, koło z uszkodzonym łożyskiem chuczało, dla porównania złapał za te z uszkodzonym łożyskiem, kręciło się sprawne i oczywiście nie wyło.
Sposób na sprawdzenie prosty i ogranicza zbędne wydatki |
Zgadza się - ale wtedy sprawdzisz tylko przednie koła. Będzie to miało zastosowanie w celu wyeeliminowania kół przednich (ja tez tak robilem). Wtedy jeśli przednie bęsą bez zarzutów, a prawe tylne wymieniłeś to pozostanie tylko lewe tylne.
apples - Czw Lip 30, 2009 22:15
Z opisu twojego wynika że na 100% przód. Typowy objaw. Na zakręcie kulki bardziej dociskają do prowadnic i nie słychać.
Jak łożysko Ci wyje to będzie również wyło po podniesieniu nawet na lewarku i kręceniu kołem. Usłyszysz bez stetoskopu. Zrób tak jak pisze kris-tofer : jak sprawdzasz przednie- przód na podnośnik lub lewarek uruchamiasz silnik 4 bieg i do przodu, jak tył to tak samo tylko ręką i na pewno będzie słychać. Przód na biegu bo dodatkowy opór skrzynia stawia (nie zakręcisz dobrze) - to dla rozwiania wątpliwości i kolejnych pytań. Tylko przy sprawdzaniu na biegu samochód musi stać stabilnie, aby nie odjechał
Co do wymiany od razu obu stron to uważam za przesadę, chyba że masz dużo kasy i ot tak chcesz sobie wymienić dobre łożysko - to nie sprężyny ani amortyzatory, będzie jeździł równo.
SeniorA - Pią Lip 31, 2009 10:44
apples napisał/a: |
Jak łożysko Ci wyje to będzie również wyło po podniesieniu nawet na lewarku i kręceniu kołem | niekoniecznie,może wyć tylko pod obciążeniem i dużych obrotach a wtedy zostają rolki na stacji diagnostycznej.
apples - Pią Lip 31, 2009 14:29
SeniorA napisał/a: | apples napisał/a: |
Jak łożysko Ci wyje to będzie również wyło po podniesieniu nawet na lewarku i kręceniu kołem | niekoniecznie,może wyć tylko pod obciążeniem i dużych obrotach a wtedy zostają rolki na stacji diagnostycznej. |
To wtedy nie mówimy o wyciu łożyska, tylko o delikatnym szumieniu które na pewno nie szumi bardziej niż opony.
Dzela1993 - Sro Mar 20, 2019 17:43
Witam
Żeby nie zakładać nowego tematu to odświeżę ten sprzed 10 lat
Ostatnio zaczęło mi wyć łożysko w kole, zdiagnozowałem prawy tył, lecz mam pewien problem. Na allegro znalazłem dwa rodzaje łożysk które znacznie się od siebie różnią i zwyczajnie nie wiem któro to ma być. Prosze o pomoc i wyjaśnienie.
https://allegro.pl/oferta/piasta-kola-lozysko-tyl-rover-75-1999-2005-okazja-5314355335
https://allegro.pl/oferta/zestaw-lozysk-kola-tyl-rover-75-99-mg-zt-7477811008
marcin.misek - Sro Mar 20, 2019 19:00
Dzela1993 napisał/a: | Na allegro znalazłem dwa rodzaje łożysk które znacznie się od siebie różnią i zwyczajnie nie wiem któro to ma być |
niczym sie nie różnią, jedno jest z piastą drugie bez.
Dzela1993 - Sro Mar 20, 2019 19:18
Ale jednak jest różnica w średnicy wewnętrznej. Jedno ma 44 mm, a drugie 32.
marcin.misek - Sro Mar 20, 2019 19:38
https://rimmerbros.com/Item--i-RUD100151
masz nr czesci oryginalnej, jeżeli pisze pisze że jest to odpowiednik - to kupuj.
https://allegro.pl/kategoria/uklad-zawieszenia-lozyska-i-piasty-kol-18962?string=RUD100151&order=m&bmatch=baseline-var-cl-n-dict-sort-sqm-aut-1-2-0313
Dzela1993 - Sro Mar 20, 2019 21:18
Okey, tylko że podałeś mi numer łożyska na przód
RLB100292 to jest numer łożyska na koło tylne, może komuś się kiedyś przyda.
Dzięki za pomoc
marcin.misek - Sro Mar 20, 2019 22:13
Dzela1993 napisał/a: | tylko że podałeś mi numer łożyska na przód |
nie doczytalem że szukasz tyłu Ale nr jest na rimmerbosie
|
|