|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] "Batterie leer"
pawelsulechow - Wto Sie 11, 2009 08:38 Temat postu: [R75] "Batterie leer" Witam!mam problem z moim Roverkiem-wyświetla mi się komunikat"baterie leer",samochód odpala,akumulator naładowany,zauważyłem,że alternator chwilami nie ładuje(pewnie szczotki się zawieszają lub kończą)ale problem polega na tym ze auto czasem zgaśnie i nie odpala za pierwszym razem(nie kręci)przy 2-3 próbie odpala i jakiś czas jest ok.nie wiem czy ma to związek z alternatorem??czy alternator w tym przypadku nie ma nic do rzeczy?proszę o pomoc!!
Nilbul - Wto Sie 11, 2009 11:41
Słaby akumulator.
Ładowanie można sprawdzić zwykłym miernikiem.
Zgaszony powinien mieć coś około 12,4V pracujący 13-14V.
Poza tym jeśli akumulator słaby i stary ok 4-5 lat to i tak do wymiany.
pawelsulechow - Czw Sie 13, 2009 11:03
akumulator sprawdzałem,jest ok,pozatym jest prawie nowy-kupiony 5mies.temu...
Vesper416 - Czw Sie 13, 2009 18:40
Na pewno wina Alternatora!!!
PD - Pią Sie 14, 2009 17:01
mialem podobny przypadek ze co jakis czas ten komunikat mi wyskakiwal
szczegolnie przy obciazeniu np klima... i jak na zlosc zawsze gdy mierzylem bylo ladowanie
ale ktoregos pieknego dnia alternator padl...
nie pozostalo jak naladowac aku i na szybko do elektryka;]
wiec najprawdopodomniej alternator...
pozdrawiam
staf - Pią Sie 14, 2009 17:06
pawelsulechow napisał/a: | akumulator sprawdzałem,jest ok,pozatym jest prawie nowy-kupiony 5mies.temu... |
Więc to nie jest jego wina. Tez obstawiam alternator.
pawelsulechow - Pią Sie 14, 2009 21:53
problem rozwiązany,okazało się,że przy rozruszniku były zaśniedziałe końcówki kabli idące od alternatora i od akumulatora połączone razem na elektromagnesie i nie zawsze było ładowanie,a nie odpalał czasem ponieważ kabel plusowy idący z akumulatora do skrzynki bezpiecznikowej był luźny i się nadpalił przez co nie miał dobrego styku.dzięki za podpowiedzi,pozdrawiam wszystkich!
staf - Pią Sie 14, 2009 22:06
pawelsulechow, Tylko sie cieszyć że to nic powaznego. Pozdrawiam.
|
|