|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Sterownik od klimy
dymeq2 - Wto Sie 11, 2009 17:12 Temat postu: [R600] Sterownik od klimy Wie ktoś gdzie znajduje sie sterownik od klimatyzacji w roverze 600
staf - Wto Sie 11, 2009 17:16
. Jeśli jest, to po lewej stronie włącznika świateł awaryjnych (na środku konsoli centralnej, pod kratką nawiewu) będzie włącznik klimatyzacji. Bywa czasem, że klimatyzacja jest niefabryczna i wtedy często włącznik znajduje się między suwakiem obiegu wewnętrznego/zewnętrznego a suwakiem nawiewu zimnego powietrza na twarz.
Brt - Sro Sie 12, 2009 12:28
staf, ... ten opis to pasuje do R200 i dotyczy włącznika a nie sterownika Sterownika jako takiego nie ma .... częściowo klimą steruje komputer silnika i do tego jest puszka z zestawem przekaźników .... wydaje mi się, że ta puszeczka z przekażnikami klimy jest umieszczona gdzieś w okolicy akumulatora. dymeq2, a co się dzieje z klimą
seyfer - Sro Sie 12, 2009 12:41
Jeśli masz klimę dokładana, to przekaźniki masz zaraz przy puszce z bezpiecznikami. Tak ja mam przynajmniej.
Przy okazji podepnę się ze swoim problemem z klima : jest tak ze klima czasem działa od razu a czasem po 30-40 km się włączy, kiedy to już wszyscy maja dosyć Bezpieczniki sprawdzałem i sa ok ale dalej to juz nie wiem co sprawdzać Może pomożecie z diagnozą ?
Brt - Sro Sie 12, 2009 12:42
seyfer napisał/a: | Nie wiem gdzie tu szukać przyczyny ? Może pomożecie z diagnozą ? |
Sprawdziłbym przekaźniki ... może któryś jest już "wypalony" i raz łaczy a raz nie
seyfer - Sro Sie 12, 2009 12:47
Brt napisał/a: | seyfer napisał/a: | Nie wiem gdzie tu szukać przyczyny ? Może pomożecie z diagnozą ? |
Sprawdziłbym przekaźniki ... może któryś jest już "wypalony" i raz łaczy a raz nie |
Z tego co widziałem sa 2: Diavia i obok Bosch Ale najlepsze jest to ze ostatnio robiłem trasę po 50 km i po ok 40 km sie włączyła klima a po powrocie do domu- niedziela do dzis chodzi bez niczego . Przekaźniki te w sumie sa zasyfione troche spróbuje dzisiaj przeczyścić to wszystko i dam znać
dymeq2 - Sro Sie 12, 2009 17:59
u mnie spręzarka poszła ale elektryk kazał sie dowiedziec też gdzie są strowniki tak wiec zapytałem ...dzieki za odpowiedzi
[ Dodano: Sro Sie 12, 2009 19:00 ]
(u mnie porazka tez jest z komputerem bo nikt nie ma do roverów a jak sa to do benzyny )
hubas20 - Nie Mar 28, 2010 07:49
Zeby nie zakładac nowego temtu wznawiam ten. Jak moge sprawdzic czy klima załacza sie czy nie. Mam wrazenie ze moja nie działa. Poprzedni wlasciciel nabakiwal cos o jakims czujniku i ze klima raz sie zalacza raz nie. Co jest odpowiedzialne za zalączenie klimy jakis czujnik, sterownik czy cokolwiek i gdzie tego szukac. Zauważyłem ze jest jakis osprzet klimatyzacji za schowkiem pasazera no ale nic mi to nie mowi. Podpowiedzcie od czego zaczac diagnozowanie problemu. Kupilem go jesienia i jakos nie przywiazywalem do tego uwagi. Pomyslalem ze zajme sie tym na wiosne no i wlasnie wiosna idzie, robi sie coraz cieplej wiec klima powoli zacznie byc przydatna.
[ Dodano: Nie Mar 28, 2010 08:49 ]
Czy nikt nie wypowie sie w temacie? Zaraz zabieram sie za roverka a w dalszym ciagu nie wiem od czego zaczac.
Deamian - Nie Mar 28, 2010 10:47
hubas20 napisał/a: | Jak moge sprawdzic czy klima załacza sie czy nie |
Jakoś nie bardzo znam się na tym ale pomogę jak mogę. Stań przed autem z otwarta maską i niech ktoś w środku włączy klimatyzacje. Powinieneś usłyszeć takie jak by cyknięcie. Zauważalna też jest zmiana sposobu pracy silnika. Nie pamietam czy obroty powinny wzrosnąć czy spaść ale zauważysz to.
hubas20 napisał/a: | Poprzedni wlasciciel nabakiwal cos o jakims czujniku i ze klima raz sie zalacza raz nie |
To akurat w zimę jest czujnik który chyba poniżej - 5 stopni nie pozwala na włączenie się klimatyzacji
hubas20 napisał/a: | Zauważyłem ze jest jakis osprzet klimatyzacji za schowkiem pasazera no ale nic mi to nie mowi. |
to parownik klimatyzacji
Klimatyzacja nie włączy się też chyba jak jest jakaś nieszczelność albo jak jest za mało czynnika
Jeśli coś poplątałem niech mnie ktoś szybko poprawi
soviet100 - Nie Mar 28, 2010 14:56
Obroty powinni lekko spadać i zaraz powinno dostać dodatkowe paliwko i normalnie chodzić .Sprężarka powinna się włączyć nawet jak jest za mało czynnika R134
Mayson - Nie Mar 28, 2010 16:34
W manualu serwisowym, od strony 855, do 898, jest szczegółowy opis całego układu klimatyzacji, sposobów radzenia sobie z usterkami, a także testowanie sprawności.
Jeśli chodzi o rozpoznanie czy klima się włącza - po włączeniu silnik powinien zmniejszyć na sekundę obroty, czasem przygasnąć światła i powinno być słychać pracę sprężarki. Tak jest u mnie.
hubas20 - Pon Mar 29, 2010 06:42
Cytat: | W manualu serwisowym, od strony 855, do 898, jest szczegółowy opis całego układu klimatyzacji |
czy ten manual jest gdzies do pobrania w całości??
Mayson - Pon Mar 29, 2010 06:45
hubas20 napisał/a: | czy ten manual jest gdzies do pobrania w całości?? |
Tutaj: http://www.hondaaccord-st...n=category&id=3
po uprzedniej rejestracji, pozycja 3-cia od góry i suplement 2-gi od dołu
hubas20 - Pon Mar 29, 2010 07:11
Mayson, wielkie dzieki. Z takim manualem mozna przynajmniej cos powalczyc. W weekend sie za to zabieram.
|
|