|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420Si '96r.]
cubus_ - Wto Wrz 01, 2009 17:29 Temat postu: [R420Si '96r.] Witam
w zeszłym roku nabyłem Roverka 420 Si, był sprowadzony więc wymieniałem w nim wszystko od rozrządu po wszystkie płyny. Przyszła pora na kolejną wymianę oleju i tu ku mojemu zdziwieniu pojawił się problem, mianowicie wykręcił się filtr oleju razem z "króćcem" (jak to się fachowo nazywa nie wiem) z pompy oleju niestety jest to nie do odzyskania. Okazało się bowiem że przy poprzedniej wymianie "fachowiec" krzywo wkręcił filtr i dociągnął go pneumatykiem tak że się nie da go teraz odkręcić (dodam jeszcze że aby zatuszować swój błąd "fachowiec" podłożył pod filtr szmatę grubości około 1 cm aby nie było widać że olej wycieka i kapie). Obdzwoniłem wszystkie sklepy mi znane nigdzie nie można tego dostać, w serwisie powiedzieli, że w sprzedaży jest tylko cała pompa (bardzo drogo) polecili mi aby szukać używanej. Niestety nie znalazłem nigdzie. Prośba jeżeli ktoś miałby taką pompę lub wiedział gdzie można dostać proszę o informację. Jest to model 420 Si, 2,0 benzyna, 1996 rok. z góry dziękuję
pozdrawiam Jakub.
SeevS - Wto Wrz 01, 2009 17:52
http://www.tomateam.pl/sk...&m_dzial=&c=406
a to ?
Brt - Sro Wrz 02, 2009 09:39
cubus_ napisał/a: | Okazało się bowiem że przy poprzedniej wymianie "fachowiec" krzywo wkręcił filtr i dociągnął go pneumatykiem tak że się nie da go teraz odkręcić |
normalnie za nabiał powiesić ... przecież to się jednym paluszkiem wkręca ... Co do pompy, to nie wiem czy nie bedzie pasowała od diesli SD/SDi ... konstrukcja silnika jest pokrewna ... ale to trzeba by było sprawdzic w EPC (elektronicznym katalogu części) .... do Tomateam też warto zadzwonioć i zapytać
cubus_ - Sro Wrz 02, 2009 16:06
witam
dziękuję za link http://www.tomateam.pl/sk...&m_dzial=&c=406
lecz niestety jest to pompa do silników 1.4, 1.6, także nie będzie pasowała
Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi że od diesli też nie pasuje, także pozostaje nadal szukać.
Dziękuję za pomoc
[ Dodano: Czw Wrz 10, 2009 13:35 ]
witam
znalazłem już pompę
za wszelką pomoc DZIĘKUJĘ
Pozdrawiam Jakub
|
|