Zobacz temat - [R600] Wskaźnik temperatury

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Wskaźnik temperatury

jacek81 - Nie Wrz 06, 2009 20:45
Temat postu: [R600] Wskaźnik temperatury
witam.
problem wyglada nastepujaco. wieczorem po odbytej trasie zgasilem samochod - wszystko bylo oki.
rano po odpaleniu i przejechaniu kilkunastu kilometrow wskazowka na desce od temperatury silnika ani drgnela. silnik pracuje normalnie.
na co drodzy forumowicze obstawiacie, lub jak sprawdzic czy czujnik dziala poprawnie??

thef - Nie Wrz 06, 2009 21:13

Pewnie uszkodzony (spadł, złamał się etc.) kabelek od czujnika temperatury cieczy podającego wskazania na deskę (jednopinowy).
jacek81 - Nie Wrz 06, 2009 21:15

mniej wiecej gdzie go odszukac??
thef - Nie Wrz 06, 2009 21:21

Szukaj tu:
hubas20 - Pon Mar 22, 2010 16:23

U mnie tez wskazówka leży na 0. Sprawdziłem i wiem na 100% ze padniety czujnik. Podpowiedzcie jaki czujnik mam zakupic. Jakis numer, typ czy jakikolwiek symbol który naprowadzi mnie na ten konkretny czujnik. Dzięki. Pozdrawiam

[ Dodano: Pon Mar 22, 2010 16:23 ]
Ktos podpowie co z tym w/w czujnikiem???

zuber84cool - Pon Mar 22, 2010 22:30

hubas20, Potrzebujesz takiego czujnika temperatury plynu http://www.allegro.pl/ite...ord_legend.html oczywiście są droższe lepszych firm ale jeśli chcesz tanio to bierz :wink: .Nr OEM Honda tego czujnika
THERMO UNIT (DENSO) to 37750-PH2-014

hubas20 - Wto Mar 23, 2010 07:50

Wielkie dzieki za podpowiedz. Najlepsze jest to ze o godzinie 7.49 wszedłem na ta aukcje, a czujnik sprzedał sie dosłownie 2 minuty wczesniej :) No trudno przynajmniej wiem jakiego szukać.
Chyba ze podrzuci ktos link z tymi czujnikami bo na allegro nie moge wylookac.
Ewentualnie moze ktos z forumowiczów posiada takowy czujnik na odsprzedanie???
Jeszcze raz dzieki. Pozdrawiam

zuber84cool - Wto Mar 23, 2010 10:13

kilka linków
http://www.allegro.pl/ite...vic_accord.html
W InterCars możesz kupić za ok 20zł ten czujnik,wybierz Hondę Accord jeśli chodzi o czujnik do benzyniaka bo tego nie podałeś dalej> układ chłodzenia > przełącznik/czujnik i tam znajdziesz ten czujnik.

hubas20 - Wto Mar 23, 2010 10:33

Ok mój błąd. Moj jest 2-litrowy dieselek. Domyslam sie ze w zwiazku z tym ten czujnik bedzie inny. Siedze od rana, szukam ale z mizernym skutkiem :(
zuber84cool - Wto Mar 23, 2010 11:03

Są w InterCars zobacz sobie,30zł bez przewodu z wtyczką i 58zł z przewodem szukaj oczywiście w zakładce Rover 2.0Sdi lub w TomaTeam 54,61zł lub oryginał MG Rover też w TomaTeam 102,41zł
hubas20 - Wto Mar 23, 2010 12:12

a swoja droga jak to jest z tymi oznaczeniami. Bo ja naprzykład w dowodzie rejestracyjnym mam 2.0 TDI a nigdzie sie z takim oznaczeniem nie spotkalem. Ktos wie czemu tak jest?? Czy poprostu ktos kiedys przy rejestrowaniu tak podal i juz tak zostało
zuber84cool - Wto Mar 23, 2010 12:21

Po prostu tak jest... u Rover'a oznaczenia Diesel'a z Turbo to SDi a u WV TDi > TDi to to samo co SDi i na odwrót,bynajmniej nazwa Rover 620 TDi jest błędna.
hubas20 - Sob Mar 27, 2010 18:21

Heh dzieki. W sumie bym sie tym i nie zainteresowal ale z ciekawosci zerknalem do dowodu w zwiazku z zakupem tego czujnika. Dzieki

[ Dodano: Wto Mar 23, 2010 19:30 ]
Jeszcze ostatnie pytanko w tej kwestii. Przede wszystkm dzieki zuber84cool za popowiedz. Czujnik nalazłem w intercars i juz jutro bedzie w domku :grin: Pytanie tylko czy przy wymianie tego zujnika trzeba na cos szczególnie uważać?? Trzeba zadbac o ewentualne uszczelniene czy on jest samouszczelniający (gwint) bo i o tym słyszałem.
Jeszcze raz dzieki za wszelaką pomoc. Pozdrawiam

[ Dodano: Sob Mar 27, 2010 18:21 ]
wznawiam temat żeby pochwalic sie sukcesem. Wymienilem czujnik i wszystko jest ok. Pomijam fakt ze sama wymiana czujnika to kwestia odkrec i przykrec nowy jednak w moim przypadku wygladało to troche inaczej. Problem z dostepem malo miejsca miedzy alternatorem a czujnikiem. jak juz mi sie udało założyc klucz nasadowy po delikatnym odkreceniu czujnika mialem problem z jego zdjeciem. W konsekwencji - 1 tryczka w zestawie. Nastepny etap wkrecenie nowego. Ile sie dało recznie dalej...... no wlasnie problem z zalozeniem jakiegokolwiek klucza :( Pol dnia mordegi, przerabianie, skracanie kluczy i czujnik na swoim miejscu (działa). Polecam wszystkim ktorzy beda chcieli w przyszlosci wymieniac czujnik poluzowac alternator. 15 min roboty i po temacie. Dzieki za podpowiedzi i info.