|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Wymiana żarówek w przyciskach
PopaY - Nie Wrz 13, 2009 17:55 Temat postu: [R600] Wymiana żarówek w przyciskach Elo.
Takie szybkie pytanko: jak się wymienia żaróweczki np. w przycisku od przeciwmgielnych w R600? Generalnie mam do wymiany od przeciwmgielnych, ogrzewania tylnej szyby na panelu od awaryjnych, a w RAVE'ie nie mogę znaleźć W R45 robi się to bardzo łatwo, a jak jest w R600?
Z góry dzięki za odp.
Vesper416 - Nie Wrz 13, 2009 19:31
Podważasz przycisk i wysuwasz go. Odłączasz kabel. Rozpoławiasz przycisk przez otwarcie zatrzasków i zmieniasz żarówki. Jakie są tam nie wiem bo ja wszędzie Led'y powstawiałem.
P.S na dole mam magiczny przycisk pomógł :;D:
PopaY - Nie Wrz 13, 2009 19:39
Jakie są to ja wiem, nie wiem natomiast jak wyjąć przyciski by się do nich dostać. Twój opis jakoś niewiele mi mówi, bo nie widzę żadnego "miejsca", które mógłbym podważyć. Rozumiem, że wiesz jak wyglądają te przyciski w R600?
faecd - Nie Wrz 13, 2009 19:44
Cala obudowe przycisku podwazasz. Zarowki to T5 o ile dobrze pamietam (ewentualnie maga sie nazywac R3 lub R5 lub T3, nie pamietam dokladnie, pamietam, ze jak ich szukalem to mi czesci do vw transportera wyskakiwaly)
PopaY - Nie Wrz 13, 2009 19:47
Żarówki to R3 lub T3 (bez obudowy). Sęk w tym, że przyciski w R600 są jakieś dziwne, nie ma w nich takiego wycięcia jak w R400/45 i generalnie boję się, że coś mogę po prostu wyrwać (podważając przycisk od spodu). Spójrz na przyciski w R600 to zobaczysz jakie one są dziwne No i te po bokach zegarów (ogrzewanie szyby i przeciwmgielne) są inne niż te w panelu (awaryjne)...
thef - Nie Wrz 13, 2009 20:08
Podważaj śmiało, ale z czuciem. Nie stawiają jakiegoś wielkiego oporu więc powinieneś je bez problemu wyczuć.
PopaY - Nie Wrz 13, 2009 20:11
Od dołu? Bo wiesz, że te przyciski są od dołu z taką luką i właśnie to mnie hamuje w podważaniu, bo łatwo je ułamać
thef - Nie Wrz 13, 2009 20:19
Od dołu, od boku, to raczej nie ma znaczenia, byle ostrożnie, najlepiej chyba nożem stołowym bez ząbków. Dasz radę, jak mówię, z czuciem tylko.
PopaY - Nie Wrz 13, 2009 20:22
No to spróbuję w wolnej chwili śrubokrętem czy nożem i zdam relację czy udało się bez nerwówki. Kurcze, szkoda, że nie ma w R600 takiego rozwiązania jak w R45...
Deamian - Nie Wrz 13, 2009 22:02
Żeby wymienić żaróweczki od podgrzewania tylnej szyby i przeciwmgielnych musisz odkręcić czarną osłonę zegarów. Dwie śrubki u góry i dwa zatrzaski na dole. Jak wyjdzie to z tyłu będziesz miał dwie śrubki co trzymają całe włączniki. Dopiero po ich odkręceniu będziesz miał dostęp do żarówek.
PopaY - Pon Wrz 14, 2009 07:36
faecd, thef, Vesper416, dzięki Wam prawie uszkodził bym obudowę zegarów i przycisków!
Dzięki Deamian za trafną podpowiedź. Znalazłem w RAVE'ie schemacik
Rozumiem, że faecd i Vesper416 "strzelali", bo nie mają w garażu R600, ale Ty thef? No, chyba, że to było specjalnie
camaro17 - Pon Wrz 14, 2009 07:38
PopaY, może to pomorze
http://forum.roverki.eu/v...der=asc&start=0
PopaY - Pon Wrz 14, 2009 07:41
camaro17, no nie pomoże, bo już pisałem, że w R600 jest zupełnie inne mocowanie i kształt przycisków niż w R400/45. Niestety w R600 tak łatwo się ich nie wyjmuje, bo nie ma tu zatrzasków. Na szczęście już wiem co i jak.
Gorzej troszkę z żaróweczką od awaryjnych, bo tu trzeba zdjąć panel czołowy od sterowania klimą, ale już znalazłem w RAVE'ie schemacik więc nie będę miał z tym problemu.
thef - Pon Wrz 14, 2009 08:09
PopaY napisał/a: | Rozumiem, że faecd i Vesper416 "strzelali", bo nie mają w garażu R600, ale Ty thef? No, chyba, że to było specjalnie | Tak, to było specjalnie.. ech. Ostatnio ściągałem przycisk od awaryjnych i wystarczyło podważyć, a potem wyjąć całość z zatrzasków. Może niepotrzebnie się zasugerowałem, że tak samo będzie przy pozostałych przyciskach. Przepraszam, proszę tylko nie zarzucać mi umyślnego wprowadzania w błąd.
PopaY - Pon Wrz 14, 2009 08:10
Nie zarzucam przecież
thef - Pon Wrz 14, 2009 08:11
Poza tym wydaje mi się, że i tak podważyć te przyciski można, tyle, że pewnie nie uda nam się w ten sposób dotrzeć do żarówki. Sprawdzę to w wolnej chwili.
[ Dodano: Pon Wrz 14, 2009 14:30 ]
Podważyć też się faktycznie nie da, przynajmniej nie schodzi lekko.
PopaY - Sob Wrz 19, 2009 10:06
Przyciski odchodzą wraz z tą ramką. Faza jest taka, że pod odkręceniu od góry dwóch śrub to i tak te zatrzaski u dołu trzymają jak cholera. Czy tą ramkę należy ciągnąć w dół czy w górę? Właśnie siedzę w aucie i się z tym męczę Niestety w RAVE'ie nie jest opisane jak zdjąć ten plastik z tych zatrzasków, jest tylko pokazany taki obrazek HELP!
[ Dodano: Sob Wrz 19, 2009 11:12 ]
Dobra, już wiem. Wystarczyło energicznie pociągnąć
dr - Sob Wrz 19, 2009 16:08
Tą ramkę musisz pociągnąć do siebie, ewentualnie podważyć śrubokrętem. O ile dobrze pamiętam są tam dwie metalowe zapinki które dosyć mocno siedzą.
[ Dodano: Sob Wrz 19, 2009 17:13 ]
Cytat: | Dobra, już wiem. Wystarczyło energicznie pociągnąć |
Ups, nie zauważyłem tego wcześniej
A przy okazji za ile i gdzie kupiłeś tą żaróweczkę? Ja za jedną zapłaciłem w serwisie Land Rovera 10zł
PopaY - Sob Wrz 19, 2009 17:29
A ja 1zł w sklepie elektronicznym w Radomiu Oczywiście bez oprawek, ale założenie jej do oprawki zajęło mi 30 sekund
|
|