Zobacz temat - [R600] CAR-AUDIO kompletne / Radio / Piec / Głośniki

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - [R600] CAR-AUDIO kompletne / Radio / Piec / Głośniki

RoBBoD - Wto Wrz 15, 2009 09:27
Temat postu: [R600] CAR-AUDIO kompletne / Radio / Piec / Głośniki
Wszyscy na tym forum polecają głośniki Helixa na allegro tak samo. Pytanie dlaczego? Zestaw może i gra ładnie ale przy radiu 4x50W to tak do 60% mocy. Później jest porażka. Cyki przy mocniejszym basie wydają z siebie dziwne dźwięki i przycichają. Ale one w porównaniu do wooferków są idealne te po prostu zatykają się i pierdzą.

HELP

Helix Dark Blue db 62.1

Dane techniczne:

* Średnica woofera: 165 mm
* 2-drożne, komponentowe
* Moc RMS/Max.: 50/100 W
* Impedancja: 4 ohm
* Pasmo przenoszenia: 60-22 000Hz
* Efektywność: 91dB
* Częstotliwość podziału: 4,0kHz
* Polipropylenowa membrana woofera

Brt - Wto Wrz 15, 2009 09:42

RoBBoD napisał/a:
Wszystkie radia mają dziś po 50W

http://www.elektroda.pl/r...37.html#4111343

albo lepiej:

http://www.elektroda.pl/r...37.html#4119563 ;)

Może jest inna przyczyna, że głośniki żle grają u Ciebie przy wyższych poziomach .... jakie dokładnie masz radio .... czy masz wytłumione drzwi ??

RoBBoD - Wto Wrz 15, 2009 10:03

Brt,

Wyklejone od środka i zewnątrz kilkoma warstwami mat. Wiesz podłączyłem głośniki z kevlarową membraną i ładnym gumowym zawieszeniu marki nie podam bo to jakiś no-name zamiast Helixa i nawet trzymając to w ręce grało to o niebo lepiej.

Zastanawiam się nad:
http://allegro.pl/item737...df_vw_opel.html

A bardziej nawet na d tym:
http://allegro.pl/item740...s_renegade.html

Kupowałem od tego gościa już kilka zestawów wzmacniaczy i skrzyni w tej chwili mam Infinity 1260W i pełne zadowolenie.

Helix gra miodzio wysokie i średnie słuchając RAPu i TECHNIAWY nie nie nie

Brt, OKI Zgoda tak mam do nich wielkie ale :) Dziś podłącze jednego pod wzmacniacz 350W dam znać jaki efekt.

PopaY - Wto Wrz 15, 2009 11:03

Kolego, a pomyśl może o zmianie jednostki? Nie ma czegoś takiego jak radio 4x50 :D Mylisz moce. Radia mają mocy ciągłej co najwyżej 22W w zależności od modelu. To nie głośniki, a Twoje radio prawdopodobnie nie wyrabia i przy zwiększonej skali na potencjometrze po prostu chrapie, a nie gra, bo ma za mało mocy by pociągnąć te głośniczki. Z kolei jeśli grają pod wzmacniaczem to ustaw go porządnie to zagrają jak należy.
RoBBoD - Wto Wrz 15, 2009 11:11

PopaY, No ok zgoda ale jeśli każde radio ma ok 20W to co mi da zmiana jednostki ??

Wynika z tego tylko tyle że albo wzmak 4 kanały w tym 2 mostek i na suba 1200W albo 2 wzmak na te Helixy. Może jakieś konkretne przykłady ??

dudus87 - Wto Wrz 15, 2009 11:15

RoBBoD,

heheheh przyznaj sie, nie masz ŹAADNEGO pojęcia o czym piszesz prawda ? :mrgreen: oo dawno sie tak nie usmiałem czytając te posty...

1. Twoje radio ma mocy 18 wat - i to jak dobrze pojdzie (chociaz mysle ze masz najtansze Sony)
2. to co pisałes o 3-4razy 2razy mocniejsze itp jest TOTALNA bazdura, zaledwie 50W...w życiu nie miałeś głośnika w ręku który faktycznie tyle ma...
3. podłącz pod wzmacniacz zobaczysz w czym leży wina...
4. o zawieszeniach i wykonaniu piszesz też nia mają o tym pojęcia

ogólnie możesz kogoś oddalić od kupna naprawde fajnych głośniczków za nie duże pieniądze

PopaY - Wto Wrz 15, 2009 11:16

Dokładnie tak jak piszesz. Nie oczekuj nie wiadomo czego od głośników, które mają ponad 2x tyle mocy co Twoje radio. Jeśli chcesz słuchać głośno + czysto to niestety kolego, ale nie pod samym radiem. Taki z tego morał. Helixy to bardzo dobry sprzęt (budżetowy), który zagra wyśmienicie w porównaniu do takich budżetówek jak Clarion, Alpine czy Blaupunkt (bo akurat te głośniki nie mogą się równać z Helixami) pod warunkiem, że nie będziemy słuchać głośno. Jak sobie ustawisz na maxa radio to końcówki mocy będą dawać niewiarygodnie duże zniekształcenia na głośnik. Pamiętaj: to nie wina Helixów lecz radia więc sądzę, że powinieneś przemyśleć pierwszy post ;) Chcesz głośno i do tego czysto: zainwestuj w piecyk.

Pzdr.

dudus87 - Wto Wrz 15, 2009 11:18

RoBBoD napisał/a:
PopaY, No ok zgoda ale jeśli każde radio ma ok 20W to co mi da zmiana jednostki ??

Wynika z tego tylko tyle że albo wzmak 4 kanały w tym 2 mostek i na suba 1200W albo 2 wzmak na te Helixy. Może jakieś konkretne przykłady ??

uuu jakie moce :rotfl: :rotfl: 1200W to bedzie jak wsadzisz żelazko do bagażnika

sorry nie mogłem sie powstrzymac :rotfl: :rotfl:

PopaY - Wto Wrz 15, 2009 11:21

Spoko spoko, ktoś musi koledze wytłumaczyć co to jest moc RMS, a co to jest moc muzyczna, bo chyba nie do końca łapie. RoBBoD, jeśli ktoś Ci powiedział, że masz suba o mocy 1200W to powinieneś go opluć :P Co to za sprzęt?
dudus87 - Wto Wrz 15, 2009 11:25

Tyle, że nawet i RMS trzeba dzielić przez 2 jak nie przez 4 w niektórych przypadkach

ciezko jest wytlumaczyć, że często cos co ma 50W zagra lepiej od tego co ma 100-200 itp

RoBBoD - Wto Wrz 15, 2009 11:28

dudus87,
dudus87 napisał/a:
heheheh przyznaj sie, nie masz ŹAADNEGO pojęcia o czym piszesz prawda ? :mrgreen: oo dawno sie tak nie usmiałem czytając te posty...

Po to jest forum by czegoś się dowiedzieć, przyznaje że RMS moc radia mnie zaskoczyła.

dudus87 napisał/a:
1. Twoje radio ma mocy 18 wat - i to jak dobrze pojdzie (chociaz mysle ze masz najtansze Sony)

Lepiej już nie myśl bo Ci ewidentnie szkodzi.

PopaY, THX za konstruktywne info

[ Dodano: Wto Wrz 15, 2009 12:34 ]
PopaY,

Radio PIONEER DEH - 4000UB

Głośnik Infinity 1260w 1200W obudowa zamknieta
Piecyk CarPower HPB-602

Ale tylko zasila tą skrzynie.

Helix jęczy pod samym radiem.

Wymienić wzmak na 4x czy dać 2 wzmak pod helixa?

dudus87 - Wto Wrz 15, 2009 11:39

dużo lepiej będzie z drugim, Kup nawet cos z Alpine za 100zł jakies 30-40RMS im starczy na wzmacniaczu
PopaY - Wto Wrz 15, 2009 11:46

RoBBoD napisał/a:
Głośnik Infinity 1260w 1200W obudowa zamknieta

Nie 1200W, a pewnie nie więcej jak 300W o ile mnie pamięć nie myli.

Cytat:
Wymienić wzmak na 4x czy dać 2 wzmak pod helixa?

A czy czasami Twoje radio nie ma tylko jednej pary RCA? Wiesz, że będziesz musiał zrobić rozgałęźnik i podłączyć zarówno przód jak i suba w mono?
A co do piecyka, to 602 jest za mała na tego suba, nie ma wystarczającej kontroli na tym głośnikiem, ale to druga sprawa. Ja bym zmienił wzmacniacz na mocniejszy, który da Ci w mostku co najmniej 320W, albo zmienił suba na mniejszego by nie było problemów. Na przód to jakiś stary signat, alpinka czy Sony w zupełności wystarczy, o mocy do 50W, większy nie potrzebny. Z drugiej strony by zaoszczędzić miejsca możesz wybrać jakąś lepszą 4-o kanałówkę, wybór jest zawsze Twój.

RoBBoD - Wto Wrz 15, 2009 12:01

PopaY napisał/a:
A czy czasami Twoje radio nie ma tylko jednej pary RCA?

Właśnie miałem ten temat poruszyć. Niestety jest jak piszesz :( O mono to raczej nie rozmawiajmy :)

Pozostaje mi albo zmiana radia na takie z 2x RCA + mały piecyk na przód albo piec na 4 kanały o większej mocy. Ale hmmm Czy wtedy nie będzie za duża moc na przodzie ??

YYY ale dlaczego w mono jak to piec ma mostek?? Jak dam rozgałęźnik za radiem to tam będzie stereo. Idąc dalej piec ma RCA input i output wiec może iść od radia przez 1 piec do tyłu. Czy znów pisze farmazony ?? I w takiej formie to raczej zawsze będzie stereo.

PopaY - Wto Wrz 15, 2009 12:06

Raczej nie. Dobra regulacja gainem na piecyku i nie powinno być problemów choć wiadomo, że najodpowiedniejszy byłby jakiś niedużej mocy piecyk dwukanałowy. Co do tego mono to generalnie będzie grać dobrze tylko nie będziesz mógł regulować faderem w radiu, ale skoro nie masz głośników w półce, to i tak fader potrzebny Ci nie będzie.

[ Dodano: Wto Wrz 15, 2009 13:11 ]
RoBBoD napisał/a:
YYY ale dlaczego w mono jak to piec ma mostek?? Jak dam rozgałęźnik za radiem to tam będzie stereo. Idąc dalej piec ma RCA input i output wiec może iść od radia przez 1 piec do tyłu. Czy znów pisze farmazony ?? I w takiej formie to raczej zawsze będzie stereo.

Radio ma parę wyjść RCA, lewy i prawy kanał. Podłączając przód + suba pod to radio musisz przeznaczyć jeden kanał (lewy lub prawy) na głośniki przednie, a drugi kanał na suba. Nawet jeśli dasz rozgałęźnik by oczywiście na piecyku podłączyć pod oba wejścia to i tak na radiu wyjście będzie tylko na jeden kanał (dwa głośniki). Różnicy w dźwięku się nie odczuje, bo wszystko zagra tak jakby były dwa wyjścia, ale bez efektu stereo.

RoBBoD - Wto Wrz 15, 2009 12:48

PopaY, Chyba się nie rozumiemy... :(

Zerknij na ten wzmacniacz CarPower HPB-602

FOTO: http://www.prohifi.cz/img...wer-hpb-602.jpg

Koło RCA IN masz RCA OUT wg mnie to przejście na kolejny piec np mały do helixów na przodzie. Fakt ustawienia na piecu mono raczej na tym etapie nie zrobi mi sygnału MONO.

Jedynym minusem jest kabel RCA z radia do bagaja przez piec i z powrotem w okolice radia do małego wzmaka.

Rozwiązaniem byłby mały piecyk z takim samym przejściem.

SI ?? :wink:

PopaY - Wto Wrz 15, 2009 13:33

Ależ ja wiem o co Ci chodzi :) Oczywiście możesz zrobić jak piszesz czyli pociagnąć sygnał od drugiego piecyka, pamietając też oczywiście o zasilaniu ;>
marcin316 - Wto Wrz 15, 2009 19:29

Szkoda rezygnować z efektu stereo, dlatego najlepiej podłączyć dwukanałowy wzmacniacz do wyjść liniowych radyjka i dorobić lub dokupić przejściówkę aby wpiąć się i pobrać sygnał na wzmacniacz zasilający subwoofer. Można się też pobawić i pobrać sygnał na suba z obu wyjść. Jak będę miał więcej czasu to mogę dokładniej opisać ;)

Co do mocy wzmacniaczy to wartość podawaną na obudowie można sobie najczęściej w buty włożyć. Wzmacniacz o łącznej mocy 350W pobiera przy pełnym wysterowaniu 50A prądu (jeśli jest, jak większość, w klasie AB). To jest dużo większe obciążenie niż wszystkie światła w samochodzie ;)

marcin1go - Wto Wrz 15, 2009 22:19

Aby podłączyć czterokanałówke do jednostki wyposażonej w 1 parę RCA wystarczy zakupić odpowiedni rozdzielacz RCA - 1 gniazdo/2 wtyki. Będą potrzebne 2 takie rozdzielacze, aby rozdzielić kanał prawy i lewy. Koszt 26 zł za dwie sztuki marki Hama w MM. Można spotkać również 2 gniazda/4 wtyki, wówczas wystarczy jeden. Rozdzielony lewy kanał podpinamy do wejścia we wzmacniaczu odpowiadającego za lewy przód i za sub oraz analogicznie prawy kanał do wejścia na prawy przód + sub. Takie rozwiązanie jest najlepsze ze względu na to, że wystarczy jeden kabel RCA - podział dokonywany jest bezpośrednio przed wzmacniaczem. Oczywiście nie ma mowy wówczas o oddzielnej regulacji poziomu subwoofera, ale po poprawnym zestrojeniu nie trzeba tym manipulować. Mamy natomiast regulację balansu prawo-lewo, gdyż zachowana jest stereofonia. W żadnym wypadku nie stosuj się do znajdujących się pare postów wyżej, niewłaściwych rad odnośnie podłączenia przodu pod prawy kanał, a suba pod lewy - niech autor sam słucha w ten sposób muzyki. ;) Należy zwrócić uwagę na długość kabli rozdzielaczy, jeśli poszczególne pary wejść we wzmacniaczu nie znajdują się obok siebie, a już w szczególności gdy montujemy dwie dwukanałówki. Wtedy napewno odpadają krótkie "hamy" z MM.

Myślę, że wyraziłem się w miare zrozumiale... W razie wątpliwości pomogę. ;)

RoBBoD - Sro Wrz 16, 2009 10:20

Im więcej patrze na te wzmacniacze tym mniej wiem który wybrać. Może coś polecicie małego pod te helixy ?? Pytanie jeszcze gdzie go zamontować chyba pod fotelem pasażera.
marcin1go - Sro Wrz 16, 2009 16:57

Przede wszystkim, jeżeli masz skrzynie w bagażniku (o ile dobrze wyczytałem tak na szybko) to wzmacniacz dla Helixów powinien mieć filtr górnoprzepustowy (HPF) najlepiej z płynną regulacją czestotliwości odcięcia, natomiast jeśli będzie miał przełączany w okolicach 80-100 Hz też podejdzie. Filtr stosujemy w celu odcięcia wooferom niskich częstotliwości, które to częstotliwości odtwarzać nam będzie subwoofer. Odciąża to zestaw przedni i - mówiąc najprościej - pozwala na głośniejszy odsłuch. Osobiście odradzam montaż pod siedzeniem nie tylko z uwagi na chłodzenie, ale też na wygodę regulacji oraz ogólny dostęp - łatwość montażu. Tym bardziej że wzmak dla skrzynki masz podejrzewam w bagażniku, a założyliśmy wcześniej poprowadzenie jednego przewodu RCA. Twój wzmacniacz powinien mieć 40-60W mocy RMS, aby dobrze wykorzystał potencjał Dark Blue. I właśnie dochodzimy tutaj do kwestii głośników. Ten model to do techniawki kiepski wybór. Rozumiem, że tanie, ale znacznie lepszy kickbas oferują niewiele droższe Powerbass S-6C, a jeszcze ciekawszym modelem do takiej muzy jest L-60C. Jeśli miały by być Helixy to seria Esprit.
PopaY - Sro Wrz 16, 2009 17:01

marcin1go napisał/a:
Ten model to do techniawki kiepski wybór. Rozumiem, że tanie, ale znacznie lepszy kickbas oferują niewiele droższe Powerbass S-6C, a jeszcze ciekawszym modelem do takiej muzy jest L-60C. Jeśli miały by być Helixy to seria Esprit.

Kickbass to rozumiem, ale z drugiej strony ma bardzo ostre wysokie, nawet przy dobrym odcięciu koło 60Hz i zjechaniu na konkretny minus na radiu to i tak będzie "piszczeć". L-60C to lepszy wybór, ale tu generalnie też tweeter jest dosyć ostry choć nie aż tak jak w S-6C. Ja tylko zauważę, że kolega ma już głośniki, potrzeba mu do tych głośników jedynie wzmacniacza, a Ty mu na siłę próbujesz je zmienić :P Helixy nie są takie złe.

marcin1go - Sro Wrz 16, 2009 17:17

Hah, wiem że już ma, ale chcę żeby wiedział na czym stoi. Może ktoś to jeszcze kiedyś przeczyta przed zakupem. O konkretnym wzmaku się nie rozwijam, bo nie wiem jaka kaska wchodzi w grę. Nówka? Używka? Po drugie Dark Blue to (w miare) dobry zestaw, ale nie do takiej muzy. Słuchając techniawki z S-6C możesz być bardziej zadowolony mimo natarczywego tweetera. Techniawka z mp-trójek ma w tym przedziale cenowym naku***ać, a nie cieszyć ucho jedwabnym sopranem. Ja tak do tego podchodzę, ale co gust to opinia, więc bez krytyki prosze. ;)

Myślę, że po podpięciu pod odpowiedni wzmacniacz oraz poprawnym zestrojeniu zestawu (nie oczekując cudów) kolega i z Dark Blue będzie w miarę zadowolony.

Z drugiej strony nie dziwię się, że kolega dokonał akurat takiego wyboru. Zapewne szukał przetworników do zasilania z radyjka i wszech krążąca opinia że DB dobrze się nadają skłoniła go do zakupu, należy jednak pamiętać, że co dla jednego znaczy dobrze/głośno, dla drugiego już niekoniecznie. W erze powszechnych subwooferów należy szczególnie zadbać, aby przód nie kulał. Zasilanie głośników z radia (szczególnie tanich modeli radioodtwarzaczy, charakteryzujących się wysokimi zniekształceniami w górnych zakresach głośności) często nie wystarcza. Warto juź o tym pomyśleć kupując wzmak pod subwoofer - dokładając niewiele można zamiast 2-kanalaka kupić 4ch i odpowiednio zasilić całość. W obliczu braku mocy na nic zdają się wszelakie korektory i podbicia stosowane przez producentów.

Ot taka dygresja dla mniej zorientowanych ;)

PopaY - Sro Wrz 16, 2009 19:02

marcin1go napisał/a:
Hah, wiem że już ma, ale chcę żeby wiedział na czym stoi. Może ktoś to jeszcze kiedyś przeczyta przed zakupem. O konkretnym wzmaku się nie rozwijam, bo nie wiem jaka kaska wchodzi w grę. Nówka? Używka? Po drugie Dark Blue to (w miare) dobry zestaw, ale nie do takiej muzy. Słuchając techniawki z S-6C możesz być bardziej zadowolony mimo natarczywego tweetera. Techniawka z mp-trójek ma w tym przedziale cenowym naku***ać, a nie cieszyć ucho jedwabnym sopranem. Ja tak do tego podchodzę, ale co gust to opinia, więc bez krytyki prosze. ;)

Łeeee :P Jeździłem z S-6C w aucie, w którym było montowanych kilka piecyków dla testów. Na każdym w nich, dosłownie każdym sopran był bardzo uciążliwy. Ci, co słyszeli wiedzą. Niestety, nawet z elegancko wysterowanym piecem i radiem te głośniki będą uciążliwe dla ucha. Kick jak najbardziej - zadowala w zupełności, potrafił nieźle dmuchnąć w nogawkę, ale jednak przy słuchaniu HH tweeter nie zdawał egzaminu. Tu widzę ewentulanie inne rozwiązanie: woofer od PB, a zwrotki i tweetery od Helixa :D Ale nie mąćmy autorowi topika, Helixy zagrają zadowalająco przy dobrym zestrojeniu całości.

marcin1go - Sro Wrz 16, 2009 19:51

PopaY napisał/a:
Łeeee :razz:

No wiem, że wypadałoby z krytyką haha :mrgreen:

Już nie ma sensu dalej dyskutować o S-6C, bo oczywiście masz racje co do "góry" w tym zestawie. Można zmieniać tweetery, przerabiać zwrotki, ale... to nie ten topic ;) Faktycznie nie mąćmy, są Dark Blue, zróbmy tak żeby grały :twisted:

rafal10 - Czw Wrz 17, 2009 16:25

Witam Was,
pozwolę sobie podłączyć się do tematu. Mam bardzo podobną sytuację. Na przodzie mam Jak kolega Helixy DB 62.1 a już w drodze do mnie jest radyjko Alpine cde-101rm. Do tego zestawu poszukuję jakiegoś taniego wzmaka używanego powiedzmy do 100zł. Myślałem o jakiejś starej Alpince serii 35XX. Jakieś propozycje?

PopaY - Czw Wrz 17, 2009 16:26

Bardzo dobrze myślałeś. Ja bym też poszukał Axtona jakiegoś ze starszej serii lub Audisona, albo starą szkołę Sony :ok:
RoBBoD - Pią Wrz 18, 2009 08:26

marcin1go napisał/a:
Osobiście odradzam montaż pod siedzeniem nie tylko z uwagi na chłodzenie, ale też na wygodę regulacji oraz ogólny dostęp - łatwość montażu

Wzmacniacz mam na tylnej ściance tylnej kanapy czyli w bagaju. Raczej skłaniam się do 2 wzmacniacza niż jednego 4 kanałowego. Aczkolwiek nie wykluczam takowej ewentualności.

Panowie i ew Panie zakładamy że składamy całkiem fajny zestawik car-audio może bez większych szaleństw jeśli chodzi o ceny ale jak coś wymyślicie to myślę że sukcesywnie będę to realizował.

Jeśli chodzi o radio też od pewnego czasu chodzi mi po głowie jakaś Alpinka ale koniecznie z USB. Tak samo może polecicie jakieś radio do ok 600zł i 2 pary RCA by też się przydały :)

Z racji że rozpadł mi się wczoraj cykacz od Helixa stoję przed zakupem nowych i tu znów zdam się na Waszą opinie CO? myślę że tak do 150zł na same wysokie mogę dać chyba że odrazy wymienimy cały zestaw głośnikowy na coś innego.

Rozumiem że polecacie Kickbass (model??) i Powerbass S-6C.

marcin1go - Pią Wrz 18, 2009 11:23

RoBBoD napisał/a:
Raczej skłaniam się do 2 wzmacniacza niż jednego 4 kanałowego.

W takim razie kolega wyżej doradził za czym warto się rozejrzeć. Jeśli to ma grać na tym radyjku, które posiadasz obecnie to zwróć uwagę, aby wzmacniacz był wyposażony w filtr górnoprzepustowy. Opisałem to szerzej kilka postów wyżej. Jeśli radyjko również chcesz wymienić na takie z 2xRCA, wówczas powinno ono posiadać wbudowane filtry.

RoBBoD napisał/a:
Z racji że rozpadł mi się wczoraj cykacz od Helixa stoję przed zakupem nowych i tu znów zdam się na Waszą opinie CO? myślę że tak do 150zł na same wysokie mogę dać

Jak to rozpadł się? :smile: Podłączyłeś je przez zwrotki? Zestaw jest na gwarancji? Nowe tweetery do tego zestawu są po 80 ziko. Szczerze mówiąc nie widze potrzeby kupowania droższych twixów pod te zwrotki i woofer. Szybciej zmieniłbym tenże woofer, zostawiając tweetery. I znów zaczynam od d*py strony!! :mrgreen:

RoBBoD napisał/a:
chyba że odrazy wymienimy cały zestaw głośnikowy na coś innego.

Rozumiem że polecacie Kickbass (model??) i Powerbass S-6C.

Pisząc kickbass mieliśmy na myśli "pier*****ęcie w drzwiach" ;) Jedna z marek oferująca owe zjawisko to właśnie Powerbass. Wszystkie Powerbass'y potrzebują nieco wyższych mocy niż Helix DB, dlatego jeżeli chciałbyś teraz/w przyszłości wrzucić je na przód zapodaj wzmacniacz z większym zapasem waty - 70-90W RMS.

PopaY - Pią Wrz 18, 2009 11:25

I nie kupuj wówczas radia, które słyną z ostrej góry jak Alpinki, bo Ci bębenki popękają ;) Jak już pisałem, kick PB ma naprawdę pierwszorzędny, a wysokie są ostre jak chili na kromce chleba ;)
marcin1go - Pią Wrz 18, 2009 11:40

Swoją drogą nie dalej jak wczoraj katowałem uhy starszymi ES-5C i jest to samo, na dodatek skierowane w słuchacza grały w podbiciu 6dB. :]
RoBBoD - Pią Wrz 18, 2009 11:40

PopaY, marcin1go, Zdaje się na Wasze rady... Czas na konkrety...

Mając na chwilę obecną:

Radio PIONEER DEH - 4000UB
Głośnik Infinity 1260w obudowa zamknieta + Piecyk CarPower HPB-602
No i w drzwiach Helixy bez jednego ś.p. cykacza R.I.P.

Wiecie mniej więcej czego oczekuje. Jaki obrać plan działania od czego zacząć krok po kroku.

1. Z tego co piszecie to zacznę chyba od wymiany pieca (zima idzie :)) na coś 4x hmmm z 150W RMS Axtona, Audisona lub Alpine.

2. Wymiana głośników w drzwiach na PB

3. Radio

PopaY - Pią Wrz 18, 2009 11:45

Ad.1. 4x150W w RMSie to dużo i taki piecyk np. Axtona to niemałe pieniądze, Alpine teraz nie robi jakichś super piecyków, co innego te starsze wersje więc generalnie wszystko zależy od Twojego budżetu.

Ad.2. Kicki od PB, ale zwrotnice wziął bym od Helixa i zdecydowanie inne tweetery, najlepiej te od Helixa, bo są o wiele łagodniejsze (jeden można dokupić jakiś używany)

Ad.3. byle nie Alpine jeśli będziesz chciał podpiąć cały zestaw PB. Polecam Ci to co polecałem w innym topiku, a mianowicie Clarka 588, świetna jednostka.

marcin1go - Pią Wrz 18, 2009 11:48

Przede wszystkim to widze, że na Alledrogo pojawiły się Helixy Esprit 136 na wyprzedaży w super cenie 370 ziko nówki!! Łagodna góra, dobra średnica, przyjemny bas. Wysokie oceny w niemieckiej prasie car-audio. :cool:
PopaY - Pią Wrz 18, 2009 11:52

No jak bym miał wybór między Espirit a S-6C to bym zdecydowanie wolał dołożyć te 60-70zł :) Generalnie podobny dźwięk generuje jak DB, ale są mocniejsze i już troszkę nieco kopią woofery. Ja uwielbiam wręcz dźwięk z El Comp'ów 6, jest świetny więc też polecam, koszt podobny do Espiritów :)
marcin1go - Pią Wrz 18, 2009 12:03

Kopią kopią, szczerze mówiąc to właśnie je sobie zamówiłem - spożytkuje sie... :mrgreen: PopaY, jakiej muzy słuchasz na El Compach?
RoBBoD - Pią Wrz 18, 2009 12:05

Myślę o jakiejś większej używce :) np.

http://allegro.pl/item742...dison_lrx4.html
http://allegro.pl/item736...wy_5_kanal.html

Te Helixy Esprit 136 idą jak ciepłe buły :P chyba wyrwę chwasta :)

marcin1go - Pią Wrz 18, 2009 12:13

Za tą kase nic dziwnego. Normalna cena to przeciętnie 600 ziko. Na jednej aukcji gostek sprzedaje używki za 500...
PopaY - Pią Wrz 18, 2009 12:54

marcin1go napisał/a:
Kopią kopią, szczerze mówiąc to właśnie je sobie zamówiłem - spożytkuje sie... :mrgreen: PopaY, jakiej muzy słuchasz na El Compach?
Teraz już żadnej hehe. W swoim aucie nie miałem El Comp'ów tylko PB S-6C. W dwóch autach były one zamontowane i w oby zagrały pod moim wzmakiem, cudo :) Ja słucham w 90% HH, El Comp'y grają rewelacyjnie :)
marcin1go - Pią Wrz 18, 2009 13:17

Pytam, bo nie słyszałem El Compów. Jeszcze pare lat temu było ze mną tak samo - 90% HH, ale to się zmienia i oprócz rapu kręcą mnie coraz to nowe rytmy :muzyka: hehe... Jakość jakością, ale moja choroba ma też inny objaw - lubie głośno!!!!!!!!!! :mrgreen:
PopaY - Pią Wrz 18, 2009 13:25

Marcin El Compy generalnie nadają się do każdego grania. Wejdź na forum strefy (w podpisie Grega-si jest link) i zapytaj o te głośniczki to każdy Ci je pochwali w tym przedziale cenowym :) Jeśli bym kiedykolwiek wrzucał audio do "R" to właśnie z tym systemem :ok:
RoBBoD - Pią Wrz 18, 2009 14:00

marcin1go, Witam w klubie posiadaczy HELIX ESPRIT 136 :)

Myślę że kolejnym krokiem będzie wielki piec na zime :) trzeba czymś to ustrojstwo nakarmić :)

A co myślicie o moim subie ?? bo nikt słowem nie skomentował :( ale to chyba dobrze :)

PopaY - Pią Wrz 18, 2009 14:22

Jaki jest taki jest ;)
marcin1go - Pią Wrz 18, 2009 20:45

RoBBoD napisał/a:
marcin1go, Witam w klubie posiadaczy HELIX ESPRIT 136

:piwko:

Czyli uszkodzony tweeter mamy z głowy. ;) Pora na wzmacniacz. Powiedz, masz poprowadzone jakieś konkretne kable zasilające do obecnego pieca? Dodanie kolejnych 120-140W zwiększy naturalnie zapotrzebowanie na prąd. Aby całość zagrała pełną parą, należy zapewnić wzmacniaczom stabilne zasilanie.

Subem nie ma się co narazie zajmować. Po zestrojeniu całości sam posłuchasz i ocenisz brzmienie oraz dynamikę na tle przodu. Wówczas stwierdzisz, czy tak może być, czy to jeszcze nie to. Nie wypadałoby nawet wymieniać od ręki całego zestawu jedynie za namową paru kolesi z forum. :razz: W końcu każdy z nas ma z goła odmienne wymagania!

RoBBoD - Pią Wrz 18, 2009 20:59

marcin1go, Kable są spox dadzą rade :)
PopaY - Pią Wrz 18, 2009 21:14

Minimum 20mm2, nie mniejsze. Jak masz mniejszy przekrój to od razu wymień. Pamiętaj, że przekrój przewodu należy dobierać do wartości długości przewodu i wartości natężenia bezpiecznika (lub odwrotnie ;) ). Ważne jest jaki masz przewód oraz jaki masz bezpiecznik, tu masz małe schemaciki, które powinieneś wziąć pod uwagę:

Tabela prawidłowego dobrania bezpiecznika oraz przewodu

W kolumnie po lewej stronie mamy jaki maxymalny przepływ prądu wytrzyma kabel.
W wierszu na samej górze jest przekrój kabla.
Cyfry na kolorowych polach oznaczają jak długi kabel może być do danego poboru o przekroju kabla(wartości w metrach).
Całość oparta jest na tym by spadki napięcia nie przekraczały 0.5V

Tabela pokazująca jaki ma być przewód w stosunku do jego długości

Na podstawie danych z forum SCA

RoBBoD - Pią Wrz 18, 2009 21:54

A i znalazło się rozwiązanie problemu radia po małych kosztach. Chciałem z USB z animacjami i więcej niż jednym wyjściem RCA oto rozwiązanie - JVC KD-G821
PopaY - Pią Wrz 18, 2009 22:22

Może być choć to model z 2007 roku więc ciężko będzie Ci kupić nową sztukę, ale ogólnie model przyzwoity :ok:
marcin1go - Sob Wrz 19, 2009 09:28

O ile kojarze to nie jest wyposażony w HPF, wówczas wzmak powinien go mieć.
RoBBoD - Sob Wrz 19, 2009 09:46

PopaY, Masz rację, kumpel chce kupić mojego pionka wiec dokładam ze 100zł i mam tego używkę. Z tego co ludziska piszą to ten model gra bardzo ładnie. Posiada animacje które zawsze mega mi się podobały. I 3x RCA co mi się przyda do wzmaka/ów z czego jeden jest osobny na sooba. Do tego pilocik jako bajer :) Myślę że ten JVC wyda z siebie i tak lepszy dźwięk od mojego pionka.

Jak wymienię głośniki i radio pozostanie mi tylko kwestia pieca + ewentualne dalsze ulepszanie audio.

[ Dodano: Pon Wrz 21, 2009 10:08 ]
NEWSY z frontu.

Przyszły klient na radio wynorał w necie ukryte menu mojego radia. Okazało się że jest tam ustawienie pasma jakie ma wychodzić przez RCA. Do wyboru FULL (default) i Subwoofer.

Po zmianie ustawień całe basy idą na tył a Helix jest odciążony i można rozkręcić zestaw na maxa i gra ładnie czysto.

Rozglądam się za piecami ale ciężko mi pogodzić 2x 60-70W z 300-400W na suba.

marcin1go - Pon Wrz 21, 2009 10:10

Nie rozumiem, co ma pasmo na RCA do Helixów. Przez RCA podajesz przecież sygnał na suba. Odcinasz pasmo filtrem LP i gra samym basem. Chcesz powiedzieć, że do tej pory twój subwoofer dostawał cały zakres? Czy może był odcięty na wzmacniaczu? Żeby odciążyć grające pod radiem Helixy musiałbyś ustawić HPF gdzieś na 100Hz. W sumie nie zapytałem wcześniej, czy używałeś tego?

Mógłbyś napisać, jakie ustawienia pozmieniałeś?

[ Dodano: Pon Wrz 21, 2009 11:30 ]
Hmm, trochyy rozumiem... :głupek2: Możliwe, że gdy miałeś domyślne ustawienie (pełny zakres na RCA - zasilanie wzmacniaczem zestawu głośników) to LPF wogóle Ci się nie wyświetlał w opcjach. Po drugie nie mogłeś mieć włączonego HPF przy ustawieniu, że RCA podaje sygnał dla głośników, bo wtedy odciąłbyś "dół" subwooferowi. Czyli rozumiem, że był odcięty do tej pory na wzmaku. ...czy nie był? ;> Oj, jak mi się dzisiaj ciężko myślyy... :winko: Dobra, już chyba wszystko kumam. :mrgreen: Znaczy domyślam się, że dopiero powłączałeś LPF i HPF.

A o co biega z tym godzeniem wzmaków? ;) (może niepotrzebnie pytam, bo za chwile się domyśle :głupek: )

RoBBoD - Pon Wrz 21, 2009 21:40

marcin1go, Tak na RCA z FULL domyślnego na ustawnienie subwoofer. Na wzmaku miałem LP.

Objaw jest taki że wcześniej Helix zatykał się przy volume 40 a teraz gra na maxa. Nie wiem co ma piernik do wiatraka mówie jak jest.

Odczucie jest takie jakby dopiero teraz radio przeniosło LP na RCA a bezpośrednio z radia zeszło sporo LP.

marcin1go - Wto Wrz 22, 2009 19:53

Teraz w ustawieniach dźwięku możesz sprawdzić, jakie masz częstotliwości LPF i HPF.

PS. Dostałeś już swoje Espritki? Ja wczoraj, a dziś podłączyłem je w celu sprawdzenia i na spokojnie posłuchałem. Są naprawde dobre! Może niebawem doczekają się nawet montażu na stałe... :grin:

Botanix - Sro Wrz 23, 2009 09:13

PopaY,

Cytat:
Radio ma parę wyjść RCA, lewy i prawy kanał. Podłączając przód + suba pod to radio musisz przeznaczyć jeden kanał (lewy lub prawy) na głośniki przednie, a drugi kanał na suba. Nawet jeśli dasz rozgałęźnik by oczywiście na piecyku podłączyć pod oba wejścia to i tak na radiu wyjście będzie tylko na jeden kanał (dwa głośniki). Różnicy w dźwięku się nie odczuje, bo wszystko zagra tak jakby były dwa wyjścia, ale bez efektu stereo.

Przyznam, że czuję się wysoce rozczarowany Twoją wypowiedzią. Jeśli w przypadku pary RCA rozwiązaniem wg. Ciebie jest to co powyżej... MONO? Chyba żartujesz....byle rozdzielacz na każdy kanał i już masz stereo, nie wiem w czym widzisz problem na tyle duży aby polecać komuś mono.

Cytat:
Minimum 20mm2, nie mniejsze. Jak masz mniejszy przekrój to od razu wymień

Tak, tak... 225W RMS w mostku na obecnym wzmaku + max 150W RMS na nowym wzmaku. Daje to 375W, zaokrąglijmy do 400W przy 14V. Daje to 28A. Niech nawet będzie sobie zaokrąglone do 35A gdyby coś mocniejszego wstawił. Powiedz mi dlaczego 20mm2 to absolutne minimum wg. Ciebie? Rozumiem, że stosujesz politykę "nad wyraz" ale jaki to ma sens? 20mm2 przy aucie o tych gabarytach wytrzyma ŚMIAŁO 55A. Im bardziej przekroczy granicę 55A tym bardziej się rozgrzeje a nie spali. Spaliłby się dopiero przy sporo większych natężaniach niż zalecane. więc stwierdzenie, że przy około 30A kabel odpowiedni dla 50A to minimum jest złe, niepoprawne i wprowadza zamieszanie. Sam przytaczasz tabelki a potem piszesz zupełnie co innego. Oczywiście grubszy kabel nie zaszkodzić ale po co pisać żeby odrazu zmieniał, że to minimum itd...

i kolejna bzdura:

Cytat:
i wartości natężenia bezpiecznika (lub odwrotnie ;) )

Wartości natężenia bezpiecznika? Bzdura. Bezpiecznik zawsze jest sporo wyższy od prądu jakim dany wzmacniacz operuje... Kable należy dobierać do prądu pobieranego a nie do wstawionego bezpiecznika. Przykładowy SONIACZ moc 70-80W na 2 kanały i bezpiecznik 20A.... W swoim Phoenix Gold Ryval 4.75 miałem 2 bezpieczniki po 30A każdy. Czyli co mój wzmacniacz pobiera 60A :D ? Totalny max na jaki go stać to 2x 240W w mostku, co daje amper 30 parę... Mocniejszy bezpiecznik na wzmaku jest dla zabezpieczenia końcówek mocy, przed długotrwałym skokiem natężenia, kabel wytrzyma skoki natężania grubo przekraczające jego "teoretyczne" możliwości - po prostu się rozgrzeje. Końcówka jak się nie wyłączy to się spali. Ot całą filozofia.

marcin316 - Sro Wrz 23, 2009 09:44

Sprawność wzmacniacza wynosi około 50%, zatem prąd wynikający z mocy RMS należy pomnożyć przez dwa, oczywiście zakładając, że zna się prawdziwą moc wzmacniacza...

IMO im grubszy kabel tym lepiej, ponieważ są mniejsze spadki napięcia na nim co przekłada się na lepszą pracę wzmacniacza w zakresie niskich częstotliwości.

Kilka lat temu posiadałem malutki wzmacniaczyk Alpine 2x35W. W mostku i przy obciążeniu 2 Ohm pobierał 20A ciągłego prądu oddając przy tym około 120W mocy na podłączony do niego subwoofer.

RoBBoD - Sro Wrz 23, 2009 09:50

marcin1go, Jak narazie dostałem JVC KD-G821 :) mrrrr

Narazie bez suba bo miałem 5 min czasu na wpięcie tego. Ale już mój prawie cały komplel Helixa DB 62.1 dra miodzio, sporo głośniej bo gra średnimi czego brakowało w pionku.

Teraz czekam na Espritki potem pomiary cyków i zabudowa w trójkąty od lusterek.

Botanix,
Spodobał mi się wzmak Audison LRX 4. Docelowo chciałbym podłączyć te Helixy Esprint pod wzmaka i zabudować trochę bagaj dać tam jakieś dwa głośniczki 30cm na chwile obecną jest tam Infinity 1260w. Polecisz coś?? I jakie te kable bo powiem szczerze że na chwilę obecną to zasilany jest kablem 10mm2 ale wpięty jest w zasilanie radia co jest niezłą głupotą. Więc jak pociągnę od aku to chce już porządnie.

Botanix - Sro Wrz 23, 2009 10:45

Cytat:
Sprawność wzmacniacza wynosi około 50%, zatem prąd wynikający z mocy RMS należy pomnożyć przez dwa, oczywiście zakładając, że zna się prawdziwą moc wzmacniacza...

Sprawność to nie ściśle określona wartość. Jest różna w zależności od klasy wzmacniacza. CARPOWER HPB-602 to klasa AB, której sprawność wynosi w okolicach 60-80%. Sprawność dla tego wzmacniacza to około 73% co daje nam około 310W pobieranych, co daje nam 22A.

Audison LRx 4.300 - moc maksymalna 105W x 4 ( 2ohm ), pobiera z aku 32.5A, sprawność 89%. W przypadku połączeń na inne kanały sprawność taka sama.

Audison LRx 4.500 - moc w trybie 2.1 75W x2 + 260W ( 4 ohm ). Pobiera z aku 36A, sprawność około 81%.

Tak więc mimo zastosowania już mocnego wzmaka jakim jest LRx 4.500 natężenie nie przekroczy 36A - ja zaokrągliłem wcześniej do 35A ( wg. Ciebie błędnie, jak widać poprawnie ). Kolejny raz spytam, dlaczego kabel obsługujący śmiało 55A to minimum?

Nie pisz proszę, że stara alipna o byle jakiej sprawności potrzebuje pobrać ponad 2 razy tyle prądu co odda mocy. Nie dyskutujemy tutaj o alpinie tylko o konkretnych wzmacniaczach :) . Do tych wzmacniaczy zakładanie kabla 20mm2 nie jest konieczne, tym bardziej nie jest to minimum, i nie jest to obowiązek.
Cytat:

IMO im grubszy kabel tym lepiej, ponieważ są mniejsze spadki napięcia na nim co przekłada się na lepszą pracę wzmacniacza w zakresie niskich częstotliwości.

IMO masz rację, im grubszy tym lepiej ale nie popadajmy w przesadyzm. Chodzi o to aby kabel nie dusił wzmaka. Jeśli pobierze on 36A MAX a kabel śmiało styknie na 40A to ładowanie kabla do 55A jest rzeczą zbędną i nic nie da. Ja czepiłem się stwierdzenia iż 20mm2 to konieczność, nie mniej - jak stwierdziłeś. Widać jednak, że koniecznością to nie jest.

RoBBoD

Głośniki to raczej kwestia ceny i preferencji muzycznych. W przedziale do 600-700zł np. już od jakiegoś czasu polecam P2D212. Gra bardzo ładnie w obudowie zamkniętej, radzi sobie doskonale w każdym rodzaju muzyki. Potrafi być i szybki, i niziutko schodzić. Na mój gust 1 to aż nadto - serio... mocno trzęsie autem. Dobra opcja to też 2x25cm... zależy co lubisz.

16mm2 w zupełności wystarczy, jeśli zamontujesz 20mm2 to też nic się nie stanie, jednak koniecznością to nie jest.
Cytat:

I jakie te kable bo powiem szczerze że na chwilę obecną to zasilany jest kablem 10mm2 ale wpięty jest w zasilanie radia co jest niezłą głupotą.

Widzisz ta tabelka dobrze opisuje potrzeby wzmacniaczy na kable. Weź też pod uwagę, że ta długość to nie długość samochodu a kabla. Twój samochód ma niecałe 4.5m długości ale z aku do bagażnika ile tego kabla podejdzie? Na pewno mniej niż 4m. Zakładając więc, że kupisz Audison-a, który pociągnie Ci nie więcej niż 36A wystarczy kabel 16mm2, który wg. tabelki wystarczy do długości 4,6m czyli już przy 16mm2 będzie zapas... tych kilkudziesięciu cm. Kabel 20mm2 jest odpowiedni do długości 5.7 metra czyli... 2 metry za dużo?

marcin316 - Sro Wrz 23, 2009 13:29

Wg mojej wiedzy 80% sprawności nie osiągnie wzmacniacz pracujący nawet w czystej klasie B. Klasa AB w zależności od "głębokości" pracy w klasie A może mieć sprawność tak jak napisałem około 50%.

Być może niektóre z omawianych wzmacniaczy pracują w innych klasach niż AB.

Nie ma co jednak czepiać się procentów, i tak większość wzmacniaczy nie pracuje nigdy z maksymalną mocą przez dłuższy czas tak że i przewód o mniejszym przekroju krzywdy nie zrobi.

RoBBoD - Sro Wrz 23, 2009 15:33

No ok procenty procentami a jeśli dam tam kondensator to kwesta kabla juz niema takiego znaczenia. Bo ten max pobór idzie z kondensa. A jak jest mniejsze zapotrzebowanie to sie ładuje. Tak ??
marcin316 - Sro Wrz 23, 2009 15:58

Dobry kondensator do caraudio może być bardzo drogi. Działa on mniej więcej tak jak napisałeś. Osobiście wolał bym pieniądze przeznaczone na kondensator zainwestować w inne podzespoły zestawu.
Botanix - Sro Wrz 23, 2009 16:25

Cytat:
RoBBoD

Tak jak Marcin316 napisał, nie ma sensu wstawiać kondensatora.