Zobacz temat - Radio z USB do 250 zł

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - Radio z USB do 250 zł

dzozef - Sro Wrz 16, 2009 16:42
Temat postu: Radio z USB do 250 zł
Witam, rozglądam się za radiem z mp3 z USB.
Priorytet to złącze USB
Cena max 250 zł

Z racji, że nie jestem melomanem skupiam się nad tańszymi radiami. Nie jest mi potrzebna duża moc ani super jakość. Zależy mi jedynie na bezawaryjności i trwałości.
Zastanawiam się nad którymś z modeli Dalco
np
Kod:
 http://allegro.pl/item733376645_radio_dalco_mp3_d6m8_mp3_usb_sd_mmc_gwar_poznan.html

Są podzielone opinie na jego temat. Jedni zachwalają pod względem stosunku cena/jakość inni twierdza wręcz odwrotnie.

Czekam na Wasze opinie i propozycje. Może ktoś z Was ma radio z rodziny Dalco?

pozdrawiam

PopaY - Sro Wrz 16, 2009 17:14

Ja bym nie zaufał firmie, która nie ma żadnych ani tradycji, ani renomy w świecie CA. Za te 250zł na pewno uświadczysz jakieś używane radio np. JVC.
Adrian - Sro Wrz 16, 2009 18:04

Dołóż te 50 PLN i kup te:

http://www.allegro.pl/ite..._bluetooth.html

Pozdrawiam,
Adrian

PopaY - Sro Wrz 16, 2009 18:05

Popieram, dobra jednostka za niezłe pieniądze.
TomC - Sro Wrz 16, 2009 19:03

Tylko dlaczego w opisie tego radia jest bluetooth skoro go nie ma... :roll: Dobry sprzedający... :evil:
PopaY - Sro Wrz 16, 2009 19:05

Można dopiąć adapter. Sprzedawacy czsto stosują taki myk by zwabić klienta ;)
dzozef - Czw Wrz 17, 2009 09:10

Z jednej strony wolałbym nowe radio, bo z używkami rożnie. Ale z drugiej strony w moim przedziale cenowym nowego markowego radia z USB nie dostanę.
PopaY - Czw Wrz 17, 2009 09:17

Najtańsze, jak to nazwałeś, markowe radio z USB to np. SONY CDX-GT33U, JVC KD-R401 czy Kenwood KDC-W4044UG, ale to są radia w cenie ok. 350zł :/ Tak czy siak ja bym Dalco czy innego wynalazku nie kupował.
Krzysi3k - Czw Wrz 17, 2009 18:47

Ja polecam to radio ;)
http://allegro.pl/item742...t31u_xplod.html
Sam je mam :)

dudus87 - Czw Wrz 17, 2009 20:28

w tej cenie obojętnie co kupisz, każde będzie grało tak samo, kieruj się wyglądem i jedną z firm:
JVC, PIONEER, ALPINE, CLARION, BLAUPUNKT, SONY, KENWOOD, LG

wszystkie w tej cenie sas takie same, brak różnic.

innych marek nie polecam i nie radze kupowac

PopaY - Czw Wrz 17, 2009 20:30

dudus87 napisał/a:
LG

No nie polecaj szajsu ;) Rozumiem, telewizory i tym podobne, ale nie CA :P

dudus87 - Czw Wrz 17, 2009 20:48

PopaY napisał/a:
dudus87 napisał/a:
LG

No nie polecaj szajsu ;) Rozumiem, telewizory i tym podobne, ale nie CA :P

w tej cenie jest ono dokladnie tak samo zrobione jak pozostałe marki

PopaY - Czw Wrz 17, 2009 20:50

Pokaż choć jeden model z wyjściem RCA do 250zł ;)
dzozef - Czw Wrz 17, 2009 21:43

Przekonaliście mnie i dołożę trochę i kupie coś lepszego w granicach 350 zł. Chyba się skusze, na których z modeli JVC ze względu na 3-letnią gwarancję np
Kod:
http://allegro.pl/item736651242_jvc_kd_r401_kd_r402_nowosc_2009_promocja_usb_fv.html

PopaY - Czw Wrz 17, 2009 21:47

Możesz śmiało brać, JVC to dobre jednostki. Końcówki mocy nie są oczywiście takie jak w starych wersjach SH, ale za te pieniądze nie trzeba się spodziewać kokosów. Jeśli mogę coś małego dopowiedzieć to zastanów się między tymi dwoma: JVC KD-R401 a Kenwoodem KDC-W4044UG, tudzież w tej klasie cenowej Kenie uchodzą za lepsze jednostki ;)
Deamian - Nie Wrz 20, 2009 22:16

Hejka. Nie będę zakładał nowego tematu bo nie ma sensu. :smile: Szukam radyjka w cenie do 250 zł (jak w temacie) góra 300 zł ale to już max. Co polecicie :?: Konieczne jest usb najlepiej na kabelku z tyłu. :razz:
Trochę się rozglądałem i wyłapałem takie radyjka. Co o nich sądzicie :?:
-Kenwood kdc-w6527 nie pisze że ma usb ale pisałem z jednym sprzedającym że pod jakieś wejście z tyłu można podłączyć jakiś specjalny kable i wtedy jest możliwość podłączyć pendriva. Ściema czy jest coś takiego :?:
-Kenwood kdc-w534ua
-Blaupunk queens mp56 z tym ciężko w tej cenie ale strasznie mi się podoba

PopaY - Pon Wrz 21, 2009 07:15

Deamian napisał/a:
Hejka. Nie będę zakładał nowego tematu bo nie ma sensu. :smile: Szukam radyjka w cenie do 250 zł (jak w temacie) góra 300 zł ale to już max. Co polecicie :?: Konieczne jest usb najlepiej na kabelku z tyłu. :razz:
Trochę się rozglądałem i wyłapałem takie radyjka. Co o nich sądzicie :?:
-Kenwood kdc-w6527 nie pisze że ma usb ale pisałem z jednym sprzedającym że pod jakieś wejście z tyłu można podłączyć jakiś specjalny kable i wtedy jest możliwość podłączyć pendriva. Ściema czy jest coś takiego :?:

Ściema ;)
Cytat:
-Kenwood kdc-w534ua
Śmiało kupuj, to dobra jednostka :ok:
Cytat:
-Blaupunk queens mp56 z tym ciężko w tej cenie ale strasznie mi się podoba
Kiepska jakość dźwięku, jak w każdym Blaupunkcie budżetowym :nook:
TomC - Wto Wrz 22, 2009 00:53

PopaY napisał/a:
Kiepska jakość dźwięku, jak w każdym Blaupunkcie budżetowym

To pewnie masz problem z uszami albo w życiu tego modelu nie słuchałeś. :evil:
Nie porównuj tego modelu do sporo tańszych rozwiązań Blaupunkta bo nie ma co porównywać.
Gra przyzwoicie choć wiadomo że CDA i DXZ grają lepiej.

PopaY - Wto Wrz 22, 2009 06:27

A po co mnie obrażasz? Nikt o zdrowych zmysłach nie wybiera Blaupunkta, bo to nie są dobre jednostki. Mało widzę się nasłuchałeś skoro tak sobie chwalisz :P
PTE - Wto Wrz 22, 2009 07:31

Przecież to i tak nie ma większego znaczenia co się wybierze jeśli samochód nie jest dodatkowo wygłuszony. Ja u siebie mam taki sprzęt (został mi po poprzednim aucie) i do słuchania radia w zupełności mi wystarcza. Wstawiłem sobie tylko głośniki na tył, bo nie było. A jak chcę sobie posłuchać muzyki w trochę lepszej jakości, to robię to w domu używając porządnych słuchawek :grin:
Botanix - Wto Wrz 22, 2009 09:09

Cytat:
Przecież to i tak nie ma większego znaczenia co się wybierze jeśli samochód nie jest dodatkowo wygłuszony.

Ale argument :mrgreen:

PTE - Wto Wrz 22, 2009 10:15

Botanix napisał/a:
Cytat:
Przecież to i tak nie ma większego znaczenia co się wybierze jeśli samochód nie jest dodatkowo wygłuszony.

Ale argument :mrgreen:

Zły? :mrgreen: Można jeszcze wybierać kolor migających lampek :wink:

TomC - Wto Wrz 22, 2009 13:18

PopaY napisał/a:
Mało widzę się nasłuchałeś skoro tak sobie chwalisz :P

Skoro tak twierdzisz... Fanem jakiej marki jesteś? Clarion? Alpine? może Sony?

PopaY - Wto Wrz 22, 2009 13:42

Nie, nie jestem fanem konkretnej marki, ale cenię sobie dobre jednostki. Tu może nie jest najlepsze miejsce o rozpisywaniu się na temat jednostek i bebechów w nich montowanych, ale na jakimś forum CA bardzo chętnie. Blaupunkt nigdy nie słynęły z dobrego dźwięku, a przynajmniej w miarę porównywalnym do innych marek.
TomC - Wto Wrz 22, 2009 15:24

PopaY napisał/a:
Blaupunkt nigdy nie słynęły z dobrego dźwięku, a przynajmniej w miarę porównywalnym do innych marek.

Polemizował bym....
Miejsce jakie jest takie jest jednak chcę usłyszeć Twoje zdanie. Blaupunkt Memphis MP66 vs. Clarion DXZ-868RMP, Kenwood KDC-W8531, JVC KD-SH1000. Który? :razz:

PopaY - Wto Wrz 22, 2009 15:34

Zawsze uważałem, że seria SH od JVC jest wyśmienita i przy tym zostanę ;) Jednakże oprócz samego dźwięku dochodzą dodatkowe aspekty, a mianowicie funkcje. Mam tu na myśli możliwość operowania wszystkimi filtrami oraz korekcja czasowa. W przypadku Blaupunkta płaci się za kolorowy wyświetlacz, na pewno nie za jakość dźwięku ;)
TomC - Wto Wrz 22, 2009 15:44

I tu Cię zagnę :razz:
Z wszystkich przedstawionych to MP66 ma najlepszą jakość dźwięku z CD, najlepszy odbiór tunera radiowego, najlepszą jakość dźwięku z tunera radiowego, obsługą na równi z Clarionem a wyżej niż reszta, a wykonanie na równi z Kenwoodem i JVC a wyżej niż Clarion. Ot... zwykły Blaupunkt :cool:

PopaY - Wto Wrz 22, 2009 16:23

A niby skąd takie wnioski? Przez kogo wysnute? Na jakim konkursie?
TomC - Wto Wrz 22, 2009 20:36

PopaY napisał/a:
Na jakim konkursie
:mrgreen:
Dla przykładu czasopismo Auto HiFi....
Zresztą MP66 słuchałem i grało naprawdę bardzo fajnie ale jak sam wspomniałeś:
PopaY napisał/a:
Mało widzę się nasłuchałeś

Ano mało... Jak to w branży Car Audio i RTV... Na nic nie było czasu :razz:
Teraz coś innego robię i słuch mi nie potrzebny. :cool:

PopaY - Wto Wrz 22, 2009 20:42

Pamiętaj, że jednostki porównuje się na jednym i tym samym sprzęcie, bo inaczej pomiar i jakość jest nie adekwatna do prawdy ;)
TomC - Wto Wrz 22, 2009 20:49

Myślę że jeżeli Ty to wiesz, wiem i ja to "eksperci" z branżowej prasy też mają taką wiedzę i dokładnie w ten sposób podchodzą do testów.
To dokładnie tak samo jakby testować np. szybkość pendrajwów na różnych komputerach, wolniejszy na USB 2,0 a szybki na 1,1 :mrgreen:

Spiro - Wto Wrz 22, 2009 23:22

Kenwood KDC-W4044 czy to radio da rade z helixami dark blue? ;)
Sam stanąłem przed dylematem wyboru radia i tak właśnie się zastanawiam nad tym sprzętem, lub czyms podobnym do max 400zl, warunek to ze musi miec host USB.
dzeki za odp.

Pływak - Wto Wrz 22, 2009 23:38

Spiro, jak najbardziej da redę :ok:
Botanix - Sro Wrz 23, 2009 00:15

Cytat:
Kenwood KDC-W4044 czy to radio da rade z helixami dark blue? ;)

Oczywiście, że nie da rady. Chyba, ze zadowala Cię około 50% poziomu głośności z możliwych przy całkiem sporych zniekształceniach, wtedy da radę.

PopaY - Sro Wrz 23, 2009 06:22

Nie ma takiego radia, które wydusiło by maxa z głośników bez zniekształceń na poziomie 10% ;) Ale ogólnie Kenio 4044 jest niezłą jednostką budżetową więc nie ma co narzekać ;)
Botanix - Sro Wrz 23, 2009 08:06

Cytat:
Nie ma takiego radia, które wydusiło by maxa z głośników bez zniekształceń na poziomie 10% ;)

Dokładnie, dlatego zadawanie co chwilę pytań "czy radio X da radę z..." przy czym w "X" zmienia się tylko firma i model radia jest bez sensu nie uważasz? Nieraz pisane było, że żadne radio ( są też w sumie 2-din większej mocy ale nie o nim mowa ) nie zagra dobrze z głośnikami mocniejszymi niż 30W RMS ( około ) bez dodatkowego wzmacniacza. Jest "gdzieś" określone, że prócz paru innych czynników, do dobrego grania potrzeba aby wzmacniacz miał te 75% mocy głośnika i to nie mój wymysł :) . Oczywiście można naciągnąć w tym momencie znaczenie zwrotu "da radę" i stwierdzić, że faktycznie da się podłączyć te radio pod te głośniki ale jakie było pytanie? Pytanie było czy da radę, odpowiedź brzmi: nie da. Chyba, że zadowala pytającego słuchanie nie mocniej niż na pół gwizdka z już niemałymi zniekształceniami. Równie dobrze można jeździć na dwóch cylindrach - fakt, jedzie ale czy "daje radę"? No tak nie bardzo :)

Cytat:
Ale ogólnie Kenio 4044 jest niezłą jednostką budżetową więc nie ma co narzekać ;)

Co nie zmienia faktu, że niewiele to zmienia. Nie twierdzę, że nie da się tego słuchać. Określenie jednak takiego połączenia "jak najbardziej dającym radę" to zbyt daleko wysunięte stwierdzenie :razz:

Pływak - Sro Wrz 23, 2009 12:59

Botanix napisał/a:

Oczywiście można naciągnąć w tym momencie znaczenie zwrotu "da radę" i stwierdzić, że faktycznie da się podłączyć te radio pod te głośniki ale jakie było pytanie? Pytanie było czy da radę, odpowiedź brzmi: nie da. Chyba, że zadowala pytającego słuchanie nie mocniej niż na pół gwizdka z już niemałymi zniekształceniami. Równie dobrze można jeździć na dwóch cylindrach - fakt, jedzie ale czy "daje radę"? No tak nie bardzo :)

No właśnie pytanie było czy da rade. Da? Jak najbardziej podłączysz i będzie grało. Jeśli by zadał pytanie o jakość tego zestawienia można by już polemizować. Jeśli już podajemy przykłady:
Da rade Twój R rozpędzić się do 100km/h? Jak najbardziej da
Da rade Twój R rozpędzić się do 100km/h w poniżej 5s? Zdecydowanie nie
To samo z pytaniem wyżej było czy da rade, a nie czy da rade wykorzystać pełna moc głośników...
Wiem, że język polski jest językiem trudnym ale trzeba precyzować swoje pytania. Niesprecyzowane pytanie=wiele interpretacji...

Botanix - Sro Wrz 23, 2009 16:18

Pływak,

Panie pływak spodziewałem się takiej odpowiedzi po Panu. Jestem przekonany, że kolaga Spiro nie pytał czy da radę podłączyć te głośniki do radia i czy będzie to grało - bo to jest rzecz oczywista. Wiadomo, ze da się podłączyć i że grać będzie. "Daje radę" to pytanie czy będzie grało fajnie - nie będzie.

PopaY - Sro Wrz 23, 2009 17:37

Botanix napisał/a:
"Daje radę" to pytanie czy będzie grało fajnie - nie będzie.

Spokojnie ;) Nie każdy chce głośno ;) Ja teraz w "R" nie mam sprzętu, jadę na fabryce + nowe radio i do vol 18 gra całkiem ładnie choć cicho :] Brakuje mi tego co było w pugu, ale postanowiliśmy z żoną, że "R" pozostanie bez instalacji. Nie każdy chce głośno, a do miłego, cichego słuchania seria + inne radio w zupełności wystarczy ;) Ja rozumiem, że wg Ciebie "fajnie" = głośno? ;)

Botanix - Czw Wrz 24, 2009 00:16

Cytat:
;) Ja rozumiem, że wg Ciebie "fajnie" = głośno? ;)

Niezupełnie, fajne to wtedy kiedy można dać głośno i wciąż cieszyć się dobrym/ bardzo dobrym dźwiękiem. Ja zazwyczaj nie słucham zbyt głośno ale dodatkowy amp to nie tylko kwestia mocy a samej jakości dźwięku. Kiedy jednak przyjdzie ochota mam czym podkręcić. Kolejna sprawa to wysterowanie głośników przez wzmacniacz. Nawet przy średniej głośności w szczególności mid-bass inaczej zachowuje się przy mocnym wzmacniaczu a inaczej przy zbyt słabym. Poziom głośności niby ten sam ale ilość szczegółów już inna, inna kontrola głośnika inny poziom zniekształceń. Wszak standardowe radio da te 18-20W ale przy jakich zniekształceniach? 10% i w górę? To już nawet nie jest tylko kwestia mocy radia, to tez kwestia jakości samych końcówek. Jeśli Tobie to wystarcza to OK, ja przedstawiłem swój punkt widzenia. Wiesz o czym mówię zapewne... po co więc te przepychanki?

Spiro - Czw Wrz 24, 2009 18:48

zdaje sobie sprawę ze zagra przeciętnie i bez rewelacji, niestety z braku czasu, chęci i zamiłowania do car audio nie bedę sie bawił w montowanie wzmacniaczy, grubych kabli, kondensatorów itp.Zależy mi na uzyskaniu czystego i czytelnego oraz wyrównanego brzmienia w sredniej glośności - nie lubie sluchać mega glośno ale nie lubie się tez wsłuchiwać.
Widziałem radia pioneera które mają po 60W/kanał (1 din) (60W max czyli szczytowo, ale ile w rms tego nie wiem) natomiast średnio tj. ok 27-30W/kanał czyli połowa mocy glosnika.

Botanix - Czw Wrz 24, 2009 23:49

Cytat:
Widziałem radia pioneera które mają po 60W/kanał (1 din) (60W max czyli szczytowo, ale ile w rms tego nie wiem) natomiast średnio tj. ok 27-30W/kanał czyli połowa mocy glosnika.

Zapewne ma około 22W RMS przy zniekształceniach harminicznych >10%. Dla porównania przy średniej klasy wzmacniaczach podaje się moc przy zniekształceniach 1% i mniej.

Cytat:
Zależy mi na uzyskaniu czystego i czytelnego oraz wyrównanego brzmienia w sredniej glośności

coś takiego powinno być :)

marcin316 - Pią Wrz 25, 2009 08:51

Przy słuchaniu z normalnymi poziomami głośności nie sama moc maksymalna jest ważna a raczej wydajność prądowa wzmacniacza. Tłumaczy to, czemu używając wzmacniacza zewnętrznego o mocy 2X30W uzyskany efekt akustyczny jest znacząco lepszy niż przy użyciu wzmacniacza wbudowanego w radio. Jeśli mamy w planach poprzestanie na użyciu wzmacniacza z jednostki centralnej trzeba szukać łatwych do napędzenia głośników.

Co prawda moje zainteresowania skłaniają się w kierunku audio domowego a to co powyżej napisałem dla wielu będzie oczywistą oczywistością, jednak może komuś taki wniosek się przyda ;)