|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Grzałka w sondzie lambda
Marecki - Czw Paź 01, 2009 14:26 Temat postu: [R75] Grzałka w sondzie lambda Witam wszystkich,
Z gory przepraszam za brak polskiej czcionki.
Mam problem z grzalka w sondzie lambda w swoim R75. Wymienilem juz 3 sondy, uniwersalna, NKG i Boscha, ciagle wyswietla mi sie kontrolka po zapaleniu silnika. Po podlaczeniu do komputera mam ten sam blad P0141 – czyli uszkodzona grzalka. Podejrzewalem przewe w przewodach, jednak przy zapalonym silniku mam ok 13V na przewodach. Interesujace jest ze przy wylaczonym zaplonie podaje mi miernik 11V. Czy tak powinno byc? Zmierzylem opor na przewodach grzalki : 6.5ohm. Czy moze ktos domyslac sie gdzie moze byc przyczyna?
Jaki powininen byc opor na przewodach grzalki?
Czy moze byc uszkodzonu modol sterujacy? Jak to sprawdzic?
SeniorA - Czw Paź 01, 2009 20:19
może Ci się przyda : moc nominalna grzałki - 7 W, napięcie 40 mV (niskie) i 900 mV (wysokie ).
więcej w http://www.roverki.pl/mod...gories=Technika ( poz. 10)
Marecki - Pią Paź 02, 2009 11:46
Dzieki,
Po nagrzaniu sonda dziala poprawnie, podaje wlasciwe napiecie. Po skasowaniu bledu ostatnio przejechalem 300 km bez zalkocen. Jednak po ponownym zapaleniu silnika mam znowu ten sam blad w komputerze i zapalona kontrolke.
Wie ktos czy przy wylaczonym zaplonie powinno byc napiecie na przewodach grzalki. Ja mam ciagle ok 11V? pozdrawiam
|
|