Zobacz temat - [R 200] Sygnalizacja zamykania i otwierania

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 200] Sygnalizacja zamykania i otwierania

bundylp - Sro Paź 07, 2009 19:05
Temat postu: [R 200] Sygnalizacja zamykania i otwierania
Witam, mam pytanie dotyczace sygnalizacji zamykania i otwierania samochodu w R200 1,4Si `98. Wiem, ze moze jest to zbedne ale czy wie ktos jak to zrobic? Czy istnieje jakas mozliwosc podpiecia kierunkowskazow pod centralny zamek? Jesli tak to prosze o przykladowy opis lub jakis schemat co i gdzie nalezy podlaczyc. Z gory dziekuje.
Brt - Sro Paź 07, 2009 19:11

http://forum.roverki.eu/v...=kilka+plik%F3w

+ przeczytaj ze zrozumieniem mój podpis ;)

bundylp - Sro Paź 07, 2009 19:15

Przepraszam :oops:
darek_wp - Sro Paź 07, 2009 19:16

fabrycznie kierunkowskazy są podpięte do modułu alarmu - aby uaktywnić ich działanie trzeba podpiąć się kompem do modułu alarm ECU i ustawić odpowiednie opcje bądź pobawić się w dokładanie przekaźników sterowanych bezpośrednio z zamków jak podał Ci Brt
Remigiusz - Sro Paź 07, 2009 19:43

darek_wp, Powaznie :?:

Ja sobie takie cos zrobilem za pomocy mostku diodowego + kondensator i przekaznik :mrgreen:

Podpialem sie pod silwonikw klapie potem wstawilem mostek diodowy dalej kondensator zeby mi dluzej kierunki swiecily i potem przekaznik, ktory daje +12V na kierunki :razz:

darek_wp - Sro Paź 07, 2009 19:52

i to jest dowód na to że Polak potrafi :grin: a poważnie jest to także jako opcja do włączenia przez testbooka tak jak np zmiana czasu pracy wycieraczek i jeszcze parę innych ciekawostek
kasjopea - Sro Paź 07, 2009 20:38

bundylp, Ty nie przepraszaj tylko popraw temat :wink:
Brt - Sro Paź 07, 2009 21:29

darek_wp, o ile wiem, to do rocznika 97 nie było w ogóle takiej opcji fizycznie w aucie ... dopiero później, a z tym ustawianiem w testbooku czasu wycieraczek itp to ciekawe ... myślałem, ze tylko w R75 tak sie da pogrzebać.
darek_wp - Czw Paź 08, 2009 07:44

zgodnie ze schematem instalacji do 97' podłączenie fizycznie jest chyba, że w oprogramowaniu czegoś nie było
testbook to potężne narzędzie - można nim mieszać w ECU, IMO, Alarm ECU, MFU, SRS, ABS itp choć do kazdego modułu jest potrzebny interface

szoso - Czw Paź 08, 2009 09:50

ciekawe czy można tak zrobić by zamykanie z pilota było również sygnalizowane dźwiękiem a nie tylko kierunkami
darek_wp - Czw Paź 08, 2009 14:52

wystarczy podpiąć dowolną piszczałkę pod kabelki zamka i będzie dźwięk
szoso - Pią Paź 09, 2009 07:20

darek_wp napisał/a:
wystarczy podpiąć dowolną piszczałkę pod kabelki zamka i będzie dźwięk

jeszcze jest kwesta przepięcia kabli z klaksonu do syreny bo alarm załącza dźwięk z klaksonu który jest beznadziejny

darek_wp - Pią Paź 09, 2009 15:16

szosownik napisał/a:
bo alarm załącza dźwięk z klaksonu który jest beznadziejny

ale to już dotyczy stricte sygnału alarmu a nie zamykania i otwierania drzwi

dzieju - Pon Paź 12, 2009 12:44

Bry ...

Mam 200 rocznik 97 Listopad 28 ..

Pytanie moje jak włączyc mruganie i ewentualnie sygnal zal/wyl alarmu i zmkniecia auta ?

Bo nic nie robi tylko zgrzyt zamkow ... :/

Autko mam w ver 5 drzwi skóra klima 1.6 16v Elektryka tylko przednie szyby i szyberdach oraz wszystki zamki .

Pozdrawiam

szoso - Pon Paź 12, 2009 12:51

dzieju napisał/a:
Pytanie moje jak włączyc mruganie i ewentualnie sygnal zal/wyl alarmu i zmkniecia auta ?

czytałeś temat od początku?
Brt dał istotny link na ten temat :wink: