Zobacz temat - [R620] Problem z porannym odpalaniem

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Problem z porannym odpalaniem

RoBBoD - Pią Paź 16, 2009 14:10
Temat postu: [R620] Problem z porannym odpalaniem
Witam!

Od pewnego czasu borykam się z problemem odpalenia auta po dłuższym postoju ok 10h i więcej. Czy to było na dworze 20 stopni czy 5 bez różnicy.

Kiedyś auto odpalało natychmiast aktualnie ok 10sek trzymania kluczyka aż ruszy.

W międzyczasie wymieniony olej + wszystkie filtry. Jednak to nic nie zmieniło.

Zauważyłem że pod pompowanie ropy pompką (gruszką) dawało efekty poprawy. Auto odpalało.

Więc zamontowałem 2 zaworki zwrotne za pompką a przed silnikiem. Nic to nie dało.

Planowałem już zabierać się za świece, nasłuchiwałem przekaźnika ale ten sobie pstrykał wiec uznałem że jest ok. Ostatecznie kąt wtrysku chyba tylko pozostał.

Aż tu nagle zrobiło się zimniej, mówię sobie zalejemy BP Ultimate zamiast jak dotychczas TESCO/AUCHAN czyli najtańszego paliwa.

Problem zanikł kompletnie, Auto znów odpala ładnie.

Na obu paliwach jeździ tak samo nic nie gaśnie. Problemem było tylko odpalanie.

Umie to ktoś wyjaśnić??

[ Dodano: Pią Paź 16, 2009 15:10 ]
Pomoże ktoś ??

Tomas - Pią Paź 16, 2009 15:46

Teoretycznie BP ultimate ma liczbe cetanową 55 a dopsuzczalna norma w Polsce to 51 i pewnie te najtańsze tyle mają. Ale to tylko teoria, w praktyce chyba wyscy mają paliwo z Orlenu. Możliwe, że jednak ta BP jest lepsza i ma tą większą liczbe cetanową.
thef - Pią Paź 16, 2009 15:55

Tomas220 napisał/a:
w praktyce chyba wyscy mają paliwo z Orlenu
Ale te droższe paliwa (np. Ultimate dla BP) są mieszane chyba już przez nich samych.
RoBBoD - Pią Paź 16, 2009 18:22

Fajnie Panowie domyślam się że jest z bonusami. Ale dlaczego mój złom ma problem z odpalaniem na zwykłym paliwie ??