|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Dymi na bialo czy nie dymi;]
funfel - Pon Paź 19, 2009 10:43 Temat postu: [R620] Dymi na bialo czy nie dymi;] No i tu mam problem z rozpoznaniem tego zjawiska wiec zapodaje film
http://www.youtube.com/watch?v=MX-L-jyKT-k
szoso - Pon Paź 19, 2009 11:12
według mnie na biało
cały czas ci tak dymi czy tylko jak jest zimny?
bo u mnie jak jest zimny to też tak dymi z rańca i przestaje
ale rano to ma prawo bo jest niska temperatura a ja mam egr zaślepiony więc spaliny zamiast wracać do silnika jak jest zimny idą całą parą na zewnątrz
filo - Pon Paź 19, 2009 11:18
A to tak tylko po odpaleniu czy cały czas to raz?
A dwa czy ubywa Ci płynu w zbiorniczku?
Silnik zimny czy ciepły?
U mnie po odpaleniu przez jakieś może około 5 minut też leci jakby biały dym ale zanika.
I tak o połowę mniej tego dymu.
Płynu nie ubywa, konsystencja oleju OK.
Więc HGF odpada.
Zjawisko dymienia jakby na biało tłumaczę sobie w ten sposób,że w układzie wydechowym diesla zbiera się sadza.
Po wyłączeniu silnika wydech stygnie a ta sadza może absorbować wilgoć z powietrza.
Po odpaleniu wydech się nagrzewa i wilgoć odparowuje tworząc taki oto jak by biały dym.
Zukowaty - Pon Paź 19, 2009 11:24
Każdy silnik będzie dymił teraz z układu. Wyjdźcie sobie na zewnątrz i zobaczcie że Wy też dymicie na biało Jest niska temperatura a spaliny są ciepłe. Resztę sobie dopowiedzcie
funfel - Pon Paź 19, 2009 12:20
Silnik byl odpalany zimny o godzinie 9 rano. pozniej tak nie dymi tylko tak piewrszy raz jak sie rano odpali. EGR mam zaślepiony, wywalony katalizator, oleju nie ubywa. Z reszta jutro ide wymienic olej, zobacze jak bedzie po wymianie. świece wymieniane rok temu, akumulator nowy. Jak bylo cieplo to tak nie dymil tylko teraz jak jest zimno.
szoso - Pon Paź 19, 2009 13:19
funfel napisał/a: | Jak bylo cieplo to tak nie dymil tylko teraz jak jest zimno. |
czyli wszystko w normie
|
|