|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420 '96 Sedan] Woda w bagażniku ale inna historia
szoso - Sro Paź 21, 2009 13:36 Temat postu: [R420 '96 Sedan] Woda w bagażniku ale inna historia Witam
o Sedanie znalazłem tylko jeden temat ale nie będę tam się rozpisywał bo znowu zostanę oskarżony o przywłaszczenie czyjegoś tematu
ale do rzeczy:
na zdjęciu w zaznaczonym miejscu na czerwono stoi woda
skąd to leci?przecież tam od góry nic nie ma, głowy też tam nie można wsadzić żeby podejrzeć bo nie ma miejsca
na drugim zdjęciu zaznaczyłem strzałką skąd leci woda
czy miejsce zaznaczone na biało będzie dobrym miejscem na wywiercenie otworu do spustu wody? bo woda się przelewa do koła zapasowego jak się uzbiera
pomóżcie bo mam już dość zaparowanej szyby z tyłu przez tą wodę w bagażniku
może to wina tylnej szyby?
może trzeba by było ją wyjąć i jeszcze raz wkleić?
a ona jest wklejana jak przednia?
faecd - Sro Paź 21, 2009 17:51
a co to za element pokazales na zdjeciach?
szosownik napisał/a: | może to wina tylnej szyby?
może trzeba by było ją wyjąć i jeszcze raz wkleić?
a ona jest wklejana jak przednia? | jezeli to wina tylnej szyby to predzej bym oblecial jakim silikonem dekarskim po obrzezu szyby i na to maskownice....tak szyba jest wklejana
PS silikon dekarski ma to do siebie, ze nie sztywnieje na twardo lecz zachowuje plastycznosc i idealnie sie nadaje do warunkow atmosferycznych
szoso - Sro Paź 21, 2009 18:06
faecd napisał/a: | po obrzezu szyby |
tam gdzie wchodzi w uszczelkę?
faecd napisał/a: | na to maskownice |
jaką maskownicę?
faecd napisał/a: | a co to za element pokazales na zdjeciach? |
po prawej stronie za tapicerką z boku
faecd - Sro Paź 21, 2009 18:08
szosownik, zobacz na tej aukcji tylna szybe R400 http://www.moto.allegro.p..._bdb_klima.html z gory dzieki dla handlarza za zdjecia:)
Ta guma dokoola szyby tylnej pelni role maskownicy nizeli uszczelki. Po czesci moze i uszczelnia, napewno dzieki niej woda splywa po niej nie zacinajac do powierzchni szyba blacha.
Natomiast uszczelniaczem wlasciwym jest klej do szyb! Ja bym sciagnal jaos ta gume dookola szyby (maskownice) i na laczu szyba blacha oblecial silikonem dekarskim, po czym zalozyl gume jeszcze raz i nawet nie byloby widac, ze masz tam silikonem uszczelnione:)
szoso - Sro Paź 21, 2009 18:23
faecd teraz zajarzyłem
dzięki
ja przestanie w końcu padać i auto wyschnie to tam zajrzę tylko ostrożnie żeby nie było tak jak z przednią że mi pękła jak chciałem zdjąć podszybie
[ Dodano: Sro Paź 21, 2009 19:23 ]
faecd napisał/a: | oblecial silikonem dekarskim |
a może kupić klej do szyb?
czy ten dekarski lepszy jest? tylko żeby nie był na bazie octu
Jugol - Sro Paź 21, 2009 20:10
szosownik napisał/a: | żeby nie było tak jak z przednią że mi pękła jak chciałem zdjąć podszybie |
...jakeś to zrobił Waść niedawno też demontowałem podszybie, ale żeby szybę przy tym uszkodzić
szoso - Czw Paź 22, 2009 07:20
Jugol napisał/a: | ...jakeś to zrobił Waść |
nie wiem do dziś jak to zrobiłem ale na pewno nie będę już tam zaglądał
IROLA - Czw Paź 22, 2009 07:47
Nie mam sedana ale ... Na zdjęciu wydaje się, że zawilgocone jest miejsce, które zaznaczyłem kolorem zielonym - sprawdź uszczelkę wokół lampy. Miejsce oznaczone kolorem niebieskim wydaje się lekko skorodowane (zabrudzone ?) może woda dostaje się tam od strony tylnej kanapy - a dokładnie : mocowanie pasa bezpieczeństwa do karoserii (tam na dole), mocowanie jest na śrubę lecz ten zaczep jest wkładany w taki otworek i nad nim często pozostaje wolna przestrzeń i (przy braku nadkola) może tam pojawiać się woda. Zaznaczam, że dostałem się tam po standardowym złożeniu kanapy - nie wiem czy tak jest też w sedanie (mam hat.). Ponadto sprawdź uszczelkę wokół bagażnika - przy większej ilości wody (szczególnie przy myciu) może wciskać wodę pod uszczelkę.
Patrząc od strony koła (na zewnątrz) : sprawdź łączenie pomiędzy blachami karoserii na brzegu - czy nie ma tam pęknięć itd.
szoso - Czw Paź 22, 2009 07:55
IROLA to leci gdzieś z góry po blasze tam gdzie strzałką zaznaczyłem
wszystko inne jest sprawdzone i uszczelnione co tylko mogło być przyczyną czyli lampy, uszczelka i inne pierdoły
IROLA napisał/a: | Miejsce oznaczone kolorem niebieskim wydaje się lekko skorodowane (zabrudzone ?) |
to bród
dzięki za odpowiedź
IROLA - Czw Paź 22, 2009 08:36
Jednak sprawdziłbym od zewnątrz łączenia blachy (karoserii) - jak na zdjęciu (W1) zaznaczyłem. Może woda do miejsc oznaczonych na zdjęciu (W2) kolorem żółtym dostaje się właśnie z zewnątrz. Wystarczy mała szczelina i woda leje się do środka jak... .
Czy w sedanie są relingi na dachu ?
szoso - Czw Paź 22, 2009 08:38
ale widać że kapie gdzieś z samej góry jak leję wodę po aucie
[ Dodano: Czw Paź 22, 2009 09:38 ]
IROLA napisał/a: | Czy w sedanie są relingi na dachu ? |
są jakieś listwy przez całą długość
Lechos - Czw Paź 22, 2009 08:43
szosownik napisał/a: | są jakieś listwy przez całą długość | pod tymi listewkami blacha lub sobie przegnic.
IROLA - Czw Paź 22, 2009 08:45
Może spróbuj także zdjąć relingi (pod nimi jest -moim zdaniem- łączenie blach) - ja to zrobiłem i była tam szparka - załatałem i po wodzie - mam sucho. Ponieważ w tym czasie załatałem jeszcze inne ewentualne szparki itd. nie mogę z całą pewnością stwierdzić, że to było przyczyną. Ale czytałem, że to bywa częstą przyczyną. Relingi zdejmuje się stosunkowo łatwo (przynajmniej w ht)
szoso - Czw Paź 22, 2009 08:47
IROLA napisał/a: | Relingi zdejmuje się stosunkowo łatwo (przynajmniej w ht) |
podwadza się i wychodzi? czy wysuwa? czy jak?
Lechos - Czw Paź 22, 2009 08:52
koncowki listw pchasz w kierunku srodka dachu
szoso - Czw Paź 22, 2009 08:57
Lechos napisał/a: | koncowki listw pchasz w kierunku srodka dachu |
dzięki
najpierw zacznę od sprawdzenia tych listw
IROLA - Czw Paź 22, 2009 08:58
Jeżeli się zdecydujesz zdjąć relingi to sprawdź bardzo dokładnie - podobno wystarczy pęknięcie lakieru (jeżeli oczywiście pod nim jest szparka) aby dobrze lało do środka. Prawdopodobnie będzie pod nimi dużooooo brudu, więc czyść raczej ostrożnie.
wlodi1991 - Czw Paź 22, 2009 08:59
mam taką samą sytuacje w roverze 620 i nie moge znaleść miejsca gdzie woda spływa ale jak czytałem w tym temawie zdejme te łiswy maskujące i przeciągne silikonem... a dodając i tez woda ciekla z przodu jesli ktos był by zainteresowany ta prz przedniej szybie na górze w rantach były mikroskopijne dziurki bo jak gdzieś czytalem to jest feler własnie roverów że czasem zacieka gdzieś woda...
szoso - Czw Paź 22, 2009 09:05
najgorsze jest to że pogoda nie sprzyja silikonowaniu bo auto jest cały czas mokre osatnio
no ale co tam, byle by nie padało to się wytrze szmatą a reszta wody wyparuje pod wpływem benzyny ekstrakcyjnej
RoBBoD - Czw Paź 22, 2009 10:54
Polecam mały teścik:
- szklanka wody
- odsłonić okolice tylnej lampy
- lać wodę do rowka miedzy uszczelkę a boczek po stronie gdzie masz wodę
woda leci w tył lampy i tam często przecieka
Sylikon daje rade.
szoso - Czw Paź 29, 2009 19:13
szyba została wyjęta i na nowo wstawiona a łączenia blachy zaklejone a woda dalej w bagażniku
dałem 140zł a w gratisie gość mi porysował tylną szybę
trudno niech leci ta woda bo nic już nie poradzę
IROLA - Czw Paź 29, 2009 21:07
Ostateczne wyjście : wchodzisz z latarką i lusterkiem do bagażnika (ewentualnie z kamerą lub z aparatem z funkcją filmowania) a kolega leje wodę po Roverku. Lusterko, kamera lub aparat jest po to - aby zajrzeć tam gdzie wzrok ("gołe oko") nie dociera. W załączeniu zdjęcie gdzie można zajrzeć dzięki "cyfrówce"
truten23 - Pią Paź 30, 2009 21:40
Witam kolegów, Ponad rok temu przerabiałem temat wody w bagażniku.
Kiedyś po ulewie miałem akwarium w kole
Więc tak:
-Woda może lać się przez źle wklejoną tylnią szybę (u mnie)-Zamazane było Auto Smarem za pomocą przesuwanego sznurka. Taki patent .
-Przez dziurkę odpływową zza klapki wlewu paliwa (u mnie-) zaklejone silikonem.
-Przez tylnie lampy. Te gąbki są G$%$ warte. Ja upaprałem je odszczętnie w Auto Smarze, po założeniu lamp zamalowałem nim śrubki i plastikowy bolec i mam spokój z wodą w bagażniku.
Aha, jest jeden zonk. Chyba w całym aucie fabryka robiła tak, że łączenia blach pokrywała jakimś silikonem i dopiero później to malowała.
U mnie w miejscach gdzie był ten silikon w bagażniku była rdza. Trzebabyło to zerwać i zakonserwować.
Sprawdźcie czy nie ma tak u Was.
Powodzenia
szoso - Sob Paź 31, 2009 13:54
IROLA napisał/a: | Ostateczne wyjście : wchodzisz z latarką i lusterkiem do bagażnika (ewentualnie z kamerą lub z aparatem z funkcją filmowania) a kolega leje wodę po Roverku. Lusterko, kamera lub aparat jest po to - aby zajrzeć tam gdzie wzrok ("gołe oko") nie dociera. W załączeniu zdjęcie gdzie można zajrzeć dzięki "cyfrówce" |
do bagażnika nie wchodziłem ale dzięki lusterku namierzyłem miejsce skąd leci i je zakleiłem pianką montażową no i zobaczymy co dalej
Robertus74 - Sob Paź 31, 2009 17:42
szosownik napisał/a: | dzięki lusterku namierzyłem miejsce skąd leci i je zakleiłem pianką montażową no i zobaczymy co dalej | No i gdzie to miejsce było?
szoso - Czw Lis 12, 2009 19:37
wychodzi na to że wygrałem z wodą bo jest sucho a pada od niedzieli i już dawno powinno być mokro a nie jest
w niedzielę właśnie uszczelniłem wszystkie możliwe widoczne zgrzewy blach masą uszczelniającą łącznie z relingiem
wreszcie będę mógł poskładać tapicerkę w bagażniku bo do tej pory wszystko pozrywane było do gołych blach
Remigiusz - Pon Lip 18, 2016 22:02
Skąd się ta woda lała bo mam ten sam problem. Na początku cieklo z lamp tylnych ale zakleilem silikonem lampy zamiast tej fabrycznej pianki i był spokój. Ale cieknie jak byza zgrzewem blachy od lampy od góry. Zrobię później foto, na dodatek z obu stron leje się.
[ Dodano: Pon Lip 18, 2016 23:02 ]
Umnie to tak wygląda skąd się woda leje:
https://www.youtube.com/watch?v=B5_NDvg8Jeg
Zawaliłem to wszystko masa uszczelniają do blachy i zobaczymy.
Problem jest teraz tylko taki ze pękły mi te uszczelki oryginalne bo kleiłem przedtem juz raz na masie lampy Skąd dostać taki kauczuk teraz Myślałem kupić mate do wygłuszenia kauczukowa i z tego wyciąć.
|
|