Zobacz temat - [R200 1,4 Si 92r.] nie odpala

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1,4 Si 92r.] nie odpala

arti32 - Sro Lis 04, 2009 12:40
Temat postu: [R200 1,4 Si 92r.] nie odpala
Witam użytkowników autek marki Rover. Ja również jestem jego szcęśliwym posiadaczem, aż do teraz. Jakiś miesiąć temu moje autko po kilkudniowym postoju nie chciało odpalić, kiepska pogoda , deszcz, brak iskry.efekt wymiana cewki. Dwa tygodnie spokoju, autko jezdziło jak nowe. Następnego dnia znów zonk.Nie chce odpalić, rozrusznik kręci a iskry brak. Doładowałem akum., próbowałem z kabli i nic.Juz dwa tygodnie jestem na warsztacie, wymieniona była kolejna cewka, odpinany alarm{podobno blokował}, a efektow brak. No moze poza jednym; kilka razy udało się go odpalić , ale tylko na zimnym silniku, na ciepłym nie ma o tym mowy.Prawdziwa loteria. Mechanik mruczy coś o komputerze i diagnostyce , ale chyba sam w to nie wierzy. Czy ktoś ze starszych użytkowników marki mógłby mi pomóc zdiagnozować tę awarię, aby moje autko znów jeździło? POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!! :beczy: :beczy:
oprawca_1978 - Sro Lis 04, 2009 12:53

A powędruj do czujnika położenia wału korbowego (na tyłach koła zamachowego sobie siedzi). Ten gad jest dość awaryjny i objawia się to albo permanentnym zanikiem zapłonu, albo jego radosnym działaniem jak mu się podoba.
darek_wp - Sro Lis 04, 2009 12:56

sprawdź czujnik wału, jest tak jak i cewka zapłonowa narażony na zachlapanie wodą, najlepiej sprawdzić go oscyloskopem czy wychodzą impulsy (piny 31 i 32 na wtyczce kompa)
arti32 - Pon Lis 23, 2009 23:25
Temat postu: a jakie zakończenie?
oczywiście padł czujnik położenia wału, a przy okazji trzeba było wymienić kompa bo miał zwarcie, a i czujnik płynu chłodniczego. czy to wszystko ,sie zobaczy .Dzięki za pomoc!!!
:ok:

miker88 - Sro Mar 10, 2010 10:37

mam problem z odpaleniem auta nie występuje w nim iskra przekręcam kluczyk i nic się nie dzieje i teraz nie wiem bo dziś rano było -15C a w baku miałem już rezerwę no i auto wepchałem do garażu stoi już 3h i nic myślałem że to coś pomoże. Dziwi mnie właśnie brak iskry bo przewody zapłonowe dopiero wymieniałem na nowe cewke zapłonową uszczelniłem przeniosłem w inne miejsce a wczoraj było wszystko okey A ten czujnik wału korbowego to żeby do niego się dostać to trzeba na kanał wjechać ? on jest na tyłach gdzieś ?

[ Dodano: Sro Mar 10, 2010 10:37 ]
czy to jest ten czujnik wału korbowego?? http://obrazki.elektroda.net/21_1241028445.jpg