Zobacz temat - [All] Wymiana na zimowe - konieczne ustawianie zbieżności?

Forum Klubu ROVERki.pl

Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [All] Wymiana na zimowe - konieczne ustawianie zbieżności?

bartoszek_m - Sob Lis 07, 2009 11:25
Temat postu: [All] Wymiana na zimowe - konieczne ustawianie zbieżności?
Witam
Czas chyba wymienić oponki na zimowe. I takie kieruje do was pytanie.
Mam zimówki na oddzielnych felgach i czy konieczne jest ustawianie przed ich założeniem zbieżności? Jeździłem na nich tamtej zimy i wtedy były one ustawiane. Teraz trzeba to robić kolejny raz?

filo - Sob Lis 07, 2009 11:32

Też mam zimówki na stalówkach a letnie na alu ale po zmianie to tylko kontrola ciśnienia w oponie i tyle.
Nie sprawdzałem zbieżności...

Lechos - Sob Lis 07, 2009 11:37

bartoszek_m napisał/a:
czy konieczne jest ustawianie przed ich założeniem zbieżności?
nic nie trzeba ustawiac.
0L0 - Sob Lis 07, 2009 11:38

Pierwsze słyszę, żeby ustawiać zbieżność po zmianie kół :???:
mcjg - Sob Lis 07, 2009 12:22

Dla pewności można tylko ponownie wyważyć koła.
darek_wp - Sob Lis 07, 2009 13:21
Temat postu: Re: [All] Wymiana na zimowe - konieczne ustawianie zbieżnośc
bartoszek_m napisał/a:
Witam
Czas chyba wymienić oponki na zimowe. I takie kieruje do was pytanie.
Mam zimówki na oddzielnych felgach i czy konieczne jest ustawianie przed ich założeniem zbieżności? Jeździłem na nich tamtej zimy i wtedy były one ustawiane. Teraz trzeba to robić kolejny raz?

:nie: sprawdzić cisnienie i ew. wyważyć

a w ogóle po co poprzedniej zimy ustawiałeś zbieżność ? zbiezność ustawia się po wymianie /naprawie elementów zawieszenia (wachacz, końcówka drążka) a nie po zmianie kół

SeevS - Sob Lis 07, 2009 13:39

Może koledze chodziło właśnie o wyważenie. Jeśli tak to jak najbardziej bo opony pewnie leżały w garażu jedna na drugiej.
bartoszek_m - Nie Lis 08, 2009 21:19

SeevS napisał/a:
Może koledze chodziło właśnie o wyważenie. Jeśli tak to jak najbardziej bo opony pewnie leżały w garażu jedna na drugiej.
Dokładnie chodziło mi o wyważenie kół, a nie o zbieżność pomyliły mi się pojęcia. Tzn myślałem o jednym a napisałem drugie.

No czyli jednak warto wyważyć. Ok jak tylko będę miał okazję to to zrobię. Pozdrawiam i dzięki za pomoc i oczywiście przepraszam za zamieszanie.

Kot - Nie Lis 08, 2009 21:32

bartoszek_m, zaloz, zobacz czy nie ma bicia jak sie szybciej jedzie, jesli nie to niema sensu nawet wywazanie ...