Zobacz temat - [R600] Dodatkowe światła drogowe, jakie sterowanie ??

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Dodatkowe światła drogowe, jakie sterowanie ??

djkrysztof - Sro Lis 11, 2009 18:43
Temat postu: [R600] Dodatkowe światła drogowe, jakie sterowanie ??
Witam

Mam R 620 SI 96 r.
Auto nie mialo fabrycznych halogenów , zakupiłem uniwersalne halogeny tzw "2 w 1" tj. halogeny sa dwukomorowe sa na 2 zarowkach H3. Podzielone sa na przeciwmgielne i drogowe.
...a było to tak...

1 w celu lepszego oświetlenia podczas mgły podłaczyłem halogeny przeciwmgielne pod włącznik poprzez przekaźnik. Halogeny można zapalic dopiero wtedy gdy włączy się swiatla pozycyjne.

2 czas na podlaczenie drogowych - niby banalna sprawa.... bez zadnych przekaznikow po prostu podlaczyc pod swiatla drogowe. Oczywiscie masa jest podlaczona z karoserii , natomiast + zmostkuje z lewej zarowki drogowej do lewego halogenu drogowego , z prawej zarowki drowej do prawgo hal. drgowego

3 Idea była taka swiatla mijania sobie zapalam , jade podczas mgly zapalam wlacznikiem halogeny przeciwmgielne ( i to jest wszystko ok) natomiast gdy jest ladna pogoda , jadac noca wlaczam drogowe i wtedy zapalaja sie oryginalne drogowe plus te ktore podlaczalem zeby oswietlic sobie lepiej droge.

4 po takim podlaczeniu te halogeny drogowe mi swieca od razu po zapaleniu mijania a nie drogowych. gdy zaplam drogowe oryginalne to te halogeny swieca , gdy wylacze tez swieca , gasna wtedy gdy wylaczam mijania ;/
Prosze o jakas pomoc jak to teraz podlaczyc. Bo wydaje mi sie ze te drogowe w R 600 sa sterowane minusem , bo ten plus jest caly czas zaraz po wlaczeniu mijania jest podawany plus na drogowe.

5 Bardzo bym prosil o jakis schemacik: http://hobby-elektronika.eu/schematy.html jak podlaczyc to , moze jakis przekaznik zwierno-rozwierny ? moze inny pomysl ?? ?

pozdrawiam

Brt - Sro Lis 11, 2009 21:52

djkrysztof napisał/a:
Bo wydaje mi sie ze te drogowe w R 600 sa sterowane minusem

dokłądnie tak to jest rozwiazane w R600 ... najprościej to podać + stały a wziać - ze świateł drogowych. Ale jets jedno ale ... mianowicie jeśli nie ma orginalnie przekaźników na swiatła mijania/drogowe (podejrzewam, że nie ma) to takie najprostsze podłączenie spowoduje obciażenie przełącznika prądem rzędu 20A co niechybnie go ugotuje w bliższej lub dalszej perspektywie. Jedyna rozsądna droga, to wstawienie przekaźnika/przekaźników do obsługi świateł. Ściągnij sobie rave (link w technicznym FAQ) i na podstawie schematów z niego opracuj zmiany w instalacji :ok:

Deamian - Pon Lis 23, 2009 23:32

Hej djkrysztof. Udało Ci się coś zrobić w tym temacie?