|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214 SI] Sposób na ciężki rozruch po nocy
Slipper - Nie Lis 22, 2009 11:18 Temat postu: [R214 SI] Sposób na ciężki rozruch po nocy Od poczatku zakupu roverka 214 dla żony borykałem się z problemem ciężkiego rozruchu bo nocy lub dłuższym postoju, rozrząd zrobiony, czujniki temperatury sprawdzone, krokowiec ok, przewody, cewka, kopułka i palec nowe, świece również, pompa miała ciśnienie w normie, wszyscy mechanicy załamywali ręce, kupiłem zaworek zwrotny i założyłem go na przewodzie paliwowym przy samym zbiorniku paliwa, rover od dwóch dni kręci jak szalony po nocy Może to sie komuś przyda
oprawca_1978 - Nie Lis 22, 2009 12:45
Każda pompa paliwa ma w sobie z "urzędu" wbudowany zaworek zwrotny. W paroletnich pompach zaczyna on siadać i nie blokuje już paliwa tak, jak powinien, co powoduje konieczność dłuższego "kręcenia" silnikiem, żeby odpalił. Pamiętam, jak niedawno ożywiłem pompę paliwa w moim Poldoroverze, to palił on dosłownie na "dotyk", rozrusznik jeszcze nie rozpędził silnika, jak ten już odpalał, dosłownie sekunda i palił. Teraz znowu, niestety, pompa umarła.
Wmontowanie takiego ustrojstwa to świetny pomysł i oszczędzenie zarówno akumulatora jak i rozrusznika.
Slipper - Wto Lis 24, 2009 05:50
A mam jeszcze takie pytanie, z pompy paliwa wychodza dwa przewody ktore jak zauwazylem jednoczesnie podaja paliwo po przekreceniu kluczyka, zaworek zalozylem na tym grubszym, a ten drugi od czego jest ?
|
|