|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R618] Ściąga w lewą stronę
sila - Pią Gru 11, 2009 01:04 Temat postu: [R618] Ściąga w lewą stronę Wtam mam następujący problem. Podczas jazdy ściąga mi samochód w lewą stronę. Byłem już na ustawieniu geometrii i zbieżności i tu jest juz dobrze.
Oto co już sprawdziłem/wymieniłem: górne wahacze, sworznie w dolnych wahaczach, końcówki drążków kierowniczych oraz amortyzatory, wyprostowałem i wyważyłem felgi felgi, kupiłem nowe opony. Ostatnio zauważyłem że mam także krzywy lewy drążek kierowniczy - i tu tkwi problem, ponieważ zamawiając zgodnie z katalogiem czyli część z firmy 555 (model I34004) drążek ten nie pasuje. Po pierwsze u mnie średnica obu gwintów wynosi 14mm a skok gwintu 1,5, a w tym 555 śr.12mm i skok 1,25. Czy ktoś wie jaki drążek będzie do mnie pasował? przeglądając internet mój jest bardzo podobny do tego - LEMFÖRDER 15436.
Kolejna sprawa to czy możliwe jest ustawienie w R618 kąta pochylenia koła. Pytam ponieważ przy ustawianiu geometrii nic takiego nie było robione, ale kiedy byłem u znajomego to sprawdził mi pochylenie kół. Co się okazało? Że prawe jest odchylone 2mm od pionu do wewnątrz, a lewe 3mm na zewnątrz. Sprawdzałem w RAVE i tam norma to 0 + 1'. Czy to znaczy że koła powinny być odchylone na zewnątrz czy do wewnątrz? Któro koło jest ze złym kątem i co może być tego przyczyną. Sorki że tak chaotycznie. Proszę o pomoc.
Mayson - Pią Gru 11, 2009 05:56
sila napisał/a: | Kolejna sprawa to czy możliwe jest ustawienie w R618 kąta pochylenia koła. Pytam ponieważ przy ustawianiu geometrii nic takiego nie było robione, ale kiedy byłem u znajomego to sprawdził mi pochylenie kół. Co się okazało? Że prawe jest odchylone 2mm od pionu do wewnątrz, a lewe 3mm na zewnątrz. Sprawdzałem w RAVE i tam norma to 0 + 1'. Czy to znaczy że koła powinny być odchylone na zewnątrz czy do wewnątrz? |
Pytasz o koła tylne? W tylnych także reguluje się zbieżność. W manualu do Accorda `94 od strony 585 zaczyna się dział o ustawianiu geometrii kół. Skoro piszesz, że coś nie zostało zrobione, a drążek z katalogu nei pasuje, tzn. że możesz mieć przestawione zawieszenie od wypadku albo wielkiej dziury w asfalcie. Sprawdź wg schematu geometrię wszystkich kół, najlepiej w innym warsztacie.
[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 05:56 ]
sila napisał/a: | Ostatnio zauważyłem że mam także krzywy lewy drążek kierowniczy - i tu tkwi problem, ponieważ zamawiając zgodnie z katalogiem czyli część z firmy 555 (model I34004) drążek ten nie pasuje |
No skoro jest krzywy, to ma przestawione mocowania, więc normalne, że nowy, niepogięty nie pasuje...
sila - Pią Gru 11, 2009 07:04
witam dziekuje za tak szybką odpowiedź.
Chodzi mi o przednie koła. Tył mam ustawiony dobrze.
W sprawie tego drążka. Pisząc że nie pasuje chodziło mi o to, że jest zupełnie inny niz ten który był zamontowany, są inne średnice gwintów, gwint wewnątrz jest krótszy i ma inny skok (a zgięcie jest od zewnątrz), oraz to "jabłko" czy jak to się fachowo nazywa (ta kulka , coś jak w sworzniu u mnie jest razem z gwintem zewnętrznym, a w tym co zamówiłem wg katalogu - z gwintem wewenętrznym).
A co z tym pochyleniem przednich kół?
Czy żeby ściągnąć manual od hondy to trzeba się zarejestrować na ich forum?
Mayson - Pią Gru 11, 2009 08:13
sila napisał/a: | witam dziekuje za tak szybką odpowiedź. |
Oduczam się spać
sila napisał/a: | jest zupełnie inny niz ten który był zamontowany, są inne średnice gwintów, gwint wewnątrz jest krótszy i ma inny skok (a zgięcie jest od zewnątrz), oraz to "jabłko" czy jak to się fachowo nazywa (ta kulka , coś jak w sworzniu u mnie jest razem z gwintem zewnętrznym, a w tym co zamówiłem wg katalogu - z gwintem wewenętrznym). |
To może być przyczyna ściągania. A drążek z drugiej strony taki sam? Podjedź do konkretnego mechanika, co wyjaśni sprawę. W końcu tu jest forum i nikt organoleptycznie nie weźmie się za Twoje auto.
Poniżej po kolei strony z tego manuala, możesz druknąć i dać komuś, kto będzie robił zbieżność, niech zrobi wg sztuki
|
|