Zobacz temat - [R620] Błąd 31 - czujnik polozenia wału

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Błąd 31 - czujnik polozenia wału

Lukasz620 - Pon Gru 21, 2009 18:45
Temat postu: [R620] Błąd 31 - czujnik polozenia wału
Witam wszystkich :)
Mam taki mały problem z moim autem.
w piątek auto stało na dworze w tym mrozie przez noc i nad ranem w sobotę auto odmówilo posluszeństwa. nie mogłem odpalić auta, wyładowałem cały akumulator. po naładowaniu udało mi sie go odpalić lecz gdy wjerzdzałem do garażu pod dom auto na zjeżdzie gdy stanelo na wzniesieniu do garażu zgasło i nie chciało odpalić. przez wekend stało w garażu ogrzewanym i dzisiaj poszedłem i tez długo bardzo długo kręcił zanim odpalił. po dopaleniu zgasiłem go i wtedy juz odpalał na dotyk. podłączyłem go pod kompa i kontrolka wymrugała numer błędu "31 - czujnik położenia wału". na odpalonym silniku poruszałem kablami tymi co idą na osłonie paska rozrządu i auto zaczeło przerywać.
Czy ten czujnik ma wpływ na pierwsze odpalenie auta po dłuzszym postoju??
gdzie mozna szukać usterki??
Jaki ma wpływ na prace silnika i na czym polega działanie tego czujnika bo nie bardzo kumam o co tam biega.
Jak by jeszcze ktos miał jakies uwagi lub spostrzeżenia to bardzo mile są widziane.
za wszystko bardzo dziekuję i serdecznie pozdrawiam wszystkich

f1x - Pon Gru 21, 2009 20:06

Ja mialem problemy z czujnikiem polozenia walu korbowego w BMW E36. Objawialo sie to tak, ze czasem silnik palil na dotyk, a czasami trzeba bylo krecic dosyc dlugo - nawet 3 razy i to niezaleznie od temperatury otoczenia (lato/zima) i temperatury silnika. Czyli wlasciwie czesc objawow jest podobna do Twoich. Calkiem prawdopodobnie, ze komputer dobrze wskazuje blad.