Zobacz temat - [R400 1.4 103KM 98r] brak biegow

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400 1.4 103KM 98r] brak biegow

cige - Sob Gru 26, 2009 13:19
Temat postu: [R400 1.4 103KM 98r] brak biegow
Mój problem zaczol sie podczas jazdy,po wrzuceniu drugiego biegu nastąpiło kilku krotne szarpnięcie po czym auto staneło.Zaczął wyciekać olej ze skrzyni biegów,nie mozna bylo ruszyć z żadnego biegu oprócz wstecznego,z tym ze wczasie jazdy do tyłu było słyhac stukanie i po wcisnieciu sprzegla auto stawalo w miejscui był problem z wrzuceniem na luz.Przy załadunku samochodu na lawete auto zostało przepchniete do tyłu na luzie i hamulcu recznym po czym na drążku biegów zrobił sie luz i mogłem wrzucic pierwszy bieg i wjechac na takzwane sanki znaidujace sie przy lawecie.Po przetransportowaniu auta do domu auto zostalo spuszczone z lawety kola toczyly sie luzno ale po wlaczenie biegu wstecznego auto jechalo do tylu z tym ze bylo slychac stukat jakis i wylewal sie olej ze skrzyni biegow,ale jak tylko wcislem sprzeglo auto stawalo w miejscu blokujac kola przednie po czym trudno bylo zmienic bieg z wstecznego na luz.Prosze o pomoc co to moze byc czy skrzynia biegow sie rozleciała czy jakas poloska
polofix - Sob Gru 26, 2009 13:26
Temat postu: Re: [ROVER 1.4 103KM 98r]
na 99% skrzynia.pekla,wylecial olej i sie zatarla.tak podejrzewam oczywiscie.
cige - Sob Gru 26, 2009 18:32

tak mozliwe ale moim zdaniem skrzynia mogla by sie zatrzec tylko w tedy gdyby nie bylo oleju
polofix - Sob Gru 26, 2009 18:46

no ale w pierwszym poscie napisales ze ci olej wycieka.
celticross - Sob Gru 26, 2009 22:04

@polofix, przeciez kolega napisal, ze 'zaczal olej wyciekac' :) To jasno mowi o tym, ze wczesniej nie ciekl....zreszta trzeba byc skonczonym ignorantem, zeby jezdzic gdy siura mocno olejem, obojetne, czy ze skrzyni, czy z silnika.
Jak dla mnie rozerwalo tarcze sprzegla (lozysko?) i od razu walnelo w skrzynie.
Ew odwrotnie...tak czy owak czeka Cie pewnie wymiana obu elementow (skrzynia + komplet sprzegla).
Kiedys mialem podobnie w innym samochodzie...bylo jebudu, a pozniej tylko smrod i zyganie olejem...niestety koszty :/

adam8056 - Nie Gru 27, 2009 10:19

Skrzynie mozna kupic za 600-700zl na szrocie.Podejzewam,ze Twojej juz sie nie oplaci naprawiac(drogie czesci).
polofix - Nie Gru 27, 2009 13:14

no dobrze.ale kole pisze ze dawalo sie wrzucic wsteczny.a olej moze zaczal wyciekac juz wczesniej,podczas jazdy,a teraz dobiero zobaczyl jak sie przejechal kawalek.no to ja tak tylko podejrzewam.
cige - Nie Gru 27, 2009 16:41

moze mi ktos napisac jak wyciagnac skrzynie biegow
lopez86100 - Nie Gru 27, 2009 18:07

Aby wyciągnąć skrzynię musisz zdjąć koło kierowcy, odłaczyć zawieszenie wyciągnąć półość odkręcić mocowania skrzyni i być moze nie wiem jak to jest w roverze odkręcić mocowanie silnika a wcześniej podeprzeć go na czymś i wyciągnąć skrzynię. Najlepiej poszukaj w instrukcji jak to dokładnie wygląda, gdzieś w faq chyba jest link do tego.