|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 1.8 16v 2001] czujnik uderzeniowy alarmu?????
dawidek126 - Nie Gru 27, 2009 16:45 Temat postu: [R45 1.8 16v 2001] czujnik uderzeniowy alarmu????? Witam
mam zapytanie czy w roverze 45 posiadającym odyginalny alarm z centralnym zamkiem w pilocie jest czujnik uderzeniowy?? chodzi mi o taki czujnik ze jak uderzy sie w drzwi maske albo inny element nadwozia to uruchomi to alarm..........
jesli niema to czy jest opcja kupienia uniwersalnego i wpięcia go do centralki alarmu??
mocek - Nie Gru 27, 2009 22:25
Nie ma czujnika uderzeniowego. Wydaje mi się że jest taka możliwość tylko wiąże się to ze sporą dubaniną w przewodach. Mając ten czujnik potrzebujesz sygnału plus minus i sterowanie do alarmu, dwa pierwsze wiadomo skąd tylko gorzej z tym sterowaniem. Można spróbować podpiąć pod wysterowanie czujników ruchu, stosując diodę separującą ale nie potrafię powiedzieć jak to będzie się zachowywać.
darek_wp - Pon Gru 28, 2009 11:55
Oposisko napisał/a: | Można spróbować podpiąć pod wysterowanie czujników ruchu, stosując diodę separującą ale nie potrafię powiedzieć jak to będzie się zachowywać. |
Będzie działać można się równiez w ten sam sposób wpiąć do dowolnego czujnika w drzwiach i też będzie ok - jedyny warunek to wyjście czujnika wstrząsowego musi podawać masę.
dawidek126 - Pon Gru 28, 2009 19:13
słuchajcie ale w moim modelu niema czegos takiego jak czujniki ruchu(małego ustrojstwa na słupku po prawej stronie )
czy ktos sie moze bawił w cos takiego jak dodanie czujnika uderzeniowego?? moze jakis schemat.... na rynku jest wiele czujników uniwersalnych kupic taki czy moze z jakiegos rovera co miał tą funkcje?????
mocek - Pon Gru 28, 2009 20:14
Nie wiem czy uda Ci się znaleźć roverka z takim bajerem Kup sobie uniwersalny. W sumie nie potrafię pokazać tego schematowo, ale tak na chłopski rozum, szukasz plus i minus, może być z alarmu i przewodu idącego do krańcówek drzwi lub możesz się podpiąć pod krańcówkę maski. Pamiętaj żeby czujnik był przytwierdzony do sztywnego nie ruchomego elementu w aucie nawet do budy.
staf - Pon Gru 28, 2009 20:18
Oposisko napisał/a: | W sumie nie potrafię pokazać tego schematowo, |
dawidek126, A szukałes w Rave? Może tam coś znajdziesz.
dawidek126 - Pon Gru 28, 2009 23:03
hehe i o to mi chodziłe zaden diody separujące czy inne cuda tylko na chłopski rozum:) bede działał i jak zamontuje to sie pochwale
pozdro:P
ROVER rządzi:P
darek_wp - Wto Gru 29, 2009 08:37
dawidek126 jak nie zrobisz separacji podpinając się pod krańcówki w drzwiach to po zadziałaniu czujnika będzie się zapalać lampka w kabinie i uszkodzisz układ wyjścia czujnika
sTERYD - Wto Gru 29, 2009 16:29
chyba, ze się podłączysz pod czujnik maski
|
|