|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 800 - [R827] Tajemnicza czerwona lampka...
lestat192 - Pon Gru 28, 2009 17:51 Temat postu: [R827] Tajemnicza czerwona lampka... Pod siedzeniem pasażera miga czerwona dioda...co to jest ..co sygnalizuje ?..pod siedzeniem kierowcy jest podobna skrzyneczka ale tam nic nie miga..trochę niepokoi mnie ten czerwony kolor,czy może ktoś jest zorientowany o co chodzi?...za okazaną pomoc z góry dziękuję
maciej - Pon Gru 28, 2009 18:30
A nie kupiłeś swojego auta od jakiegoś Taliba?
Bo to może moduł autodestrukcji z GPS'em, który się uaktywni w momencie podjechania pod Ambasadę Amerykańską albo Pałac Namiestnikowski w Warszawie...
A tak poważnie, to pod jednym siedzeniem masz komp od silnika, a pod drugim od automatycznej skrzyni biegów.
Ta migająca diodka prawdopodobnie podaje kod ostatniego błędu zarejestrowanego przez komputer silnika.
Szczegóły na stronie Dave'a Pallant'a (nie żartuję!!! ) nt. R800:
http://rover800.gaima.co.....f2s.com/rover/
lestat192 - Pon Gru 28, 2009 21:08
..to jest komputer silnika ?...jak skasowac taki błąd ?..co oznacza złota dioda ?
blue827 - Pon Gru 28, 2009 21:10
Info o kodach również w tym temacie: >>click me
ja mam dodatkowo w popielniczce moduł Knight_Rider'a:
lestat192 - Pon Gru 28, 2009 21:17
...co to jest moduł Knight_Rider'a ?
blue827 - Pon Gru 28, 2009 21:24
na podstawie kolorów diód pokazuje mi odczyty z sond lambda, czyli uboga/bogata mieszanka, taka dodatkowo informacja przydatna przy instalce LPG.
ale wracając do tematu żółtej ("złota") diody. Jeśli miga lub pali się ciągle to obroty są złe i trzeba je wyregulować. Nie robiłem tego nigdy bo nie musiałem, ale powinno się to dać zrobić kręcąc tą śrubką na przepustnicy, oczywiście układ ma jakąś bezwładność więc trzeba poczekać na reakcję, silnik też musi być nagrzany. U mnie obroty są ok ~400 obr/min na LPG, a na benzynie ~500 obr/min. Wg instrukcji powinny być ~550 i oczywiście żółta dioda powinna się przestać palić.
Sprawdź też czy nie rozłączyło się połączenie nr.3 na powyższym schemacie.
|
|