Zobacz temat - [R414i 98] nie chce odpalić

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R414i 98] nie chce odpalić

sebagniezno - Czw Sty 07, 2010 12:42
Temat postu: [R414i 98] nie chce odpalić
Witam na początku wszystkich. Jestem na waszym forum nowy. Szukałem w istniejących już tematach odp. na mój problem ale nie znalazłem więc piszę.

Mój Roverek 414 rocznik 98 nie chce odpalić. Problem był rano z odpaleniem temp ok -10. Kręcił rozrusznik tak jakby łapał ale ostatecznie nie odpalił padła bateria. Pomysłałem zamarzło paliwo. Wstawiłem do sąsiada do garażu tam odtajał i zapałił na ok 5 sek. Potem zgasł i nie chciał już odpalić. Nawet nie łapał tak jak poprzednio. Sprawdzałm ma iskrę oraz podaje paliwo świece były wilgotne od paliwa. Wyczyściłem je bo mysłałem że się zalał ale nie odpalił. Jak dzwoniłem do znajomego mechanika to powiedział że mógł się przestawić rozrząd czy to możliwe? Co wy sądzicie co to może siedzieć w tym moim roverku. A jeszcze dodam, że tydzień wcześniej wymieniałem baterię w pilocie ale wszystko działało ok więc to chyba nie to.

pzdr
Sebastian

darek_wp - Czw Sty 07, 2010 14:41

Do sprawdzenia (podmiany) kopułka i palec - zdarza sie że iskra pokazuje się na wyjętej świecy ale już na wkręconej nie ma, kable mogą mieć przebicie i jak leżą na silniku to prąd do świec nie dociera. Może być też problem z czujnikiem temp lub silnikiem krokowym - choć powinno autko odpalić przy wciśniętym pedale gazu (tak 1/3 - 1/2). Oczywiście rozrząd też mógł się przestawić ale to najmniej prawdopodobna przyczyna.
Vesper416 - Czw Sty 07, 2010 14:54

Samochód z przestawionym rozrządem powinien zapalić
Zlotowa - Czw Sty 07, 2010 16:41

Miałem dokładnie ten sam problem z moim roverkiem.Winowajcą okazał się czujnik temperatury powietrza.W moim wypadku wystarczyło odpięcie go,aby samochód odpalił na dotyk przy temperaturze -10 stopni.Wiele osób z forum obwiniało kable,kopułke itp. a jak widać winowajcą był czujnik.Pozdrawiam.
sebagniezno - Czw Sty 07, 2010 16:46

Czy możesz mi napisać gdzie jest ten czujnik. Sprawdzę i dam znać czy pomogło.
Zlotowa - Czw Sty 07, 2010 17:12

http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=49800
dzieju - Pią Sty 08, 2010 14:11

Mnie również po czyszczeniu rozrusznika zaczął chodzić wentylator cały czas .

Być może przypadek ale pan wyczyścił mi rozrusznik odebrałem auto i wentylator chodzi cały czas .

Zerknę dziś u kolegi na te czujniki .

I na dodatek auto jak jest zimne nie chce odpalić jak go po kręcę to odpali w końcu ..

bielawnym - Pią Sty 08, 2010 16:14

Miałem to samo w moim r416, ale okazało się, że wystarczyło popsikać wd40 złączkę z kablami która wpięta jest do kolektora ssącego (?). Zadziwiające ale po psiknięciu WD40 wszystko zaczęło działać i działa do dziś. Dodam, że silnik również zaczął wariować przy minusowych temp.
snake0908 - Pią Sty 08, 2010 16:17

Cytat:
Miałem dokładnie ten sam problem z moim roverkiem.Winowajcą okazał się czujnik temperatury powietrza.W moim wypadku wystarczyło odpięcie go,aby samochód odpalił na dotyk przy temperaturze -10 stopni.Wiele osób z forum obwiniało kable,kopułke itp. a jak widać winowajcą był czujnik.Pozdrawiam.

Witam

Gdzie znajduje sie ten czujnik temperatury powietrza?

pozdrawiam

Zlotowa - Pią Sty 08, 2010 18:01

Stojąc twarzą do silnika,jest on po prawej stronie silnika.Widac tam taki trójnik.od spodu jest niebieski czujnik.od strony grilla brązowy.brązowy czujnik to ten przez nas poszukiwany:)
snake0908 - Pią Sty 08, 2010 19:38

Zlotowa napisał/a:
Stojąc twarzą do silnika,jest on po prawej stronie silnika.Widac tam taki trójnik.od spodu jest niebieski czujnik.od strony grilla brązowy.brązowy czujnik to ten przez nas poszukiwany:)

Nie wiem czy dobrze rozumie, ale ty chyba piszesz o czujniku temperatury cieczy. I po odlaczeniu tej kostki silnik dziala? Czytalem tutaj na forum ze po odlaczeniu tego czujnika wentylator chlodnicy powinien pracowac caly czas. Jak sie myle niech mnie ktos poprawi.

dzieju - Pon Sty 11, 2010 15:54

Tak mowi o czujniku temperatury cieczy ..

Wymienilem i auto chodzi jak i wnetylator nie dmucha na 2 caly czas .

Ale to podobno zabezpieczenie czujnika jezeli czujnik padnie to zadzial azabezpieczenie i wentylator wlacza sie ten duzy i chodzi na max obrotach .

Mnie pomogla wymiana czujnika auto ladnie pali jak palilo wczesniej :D