Zobacz temat - [R All] Nie tankujcie na Statoil Poznań Piłsudskiego

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - [R All] Nie tankujcie na Statoil Poznań Piłsudskiego

Vesper416 - Sro Sty 20, 2010 18:33
Temat postu: [R All] Nie tankujcie na Statoil Poznań Piłsudskiego
Dziś z dziewczyną miałem jechać do babci na obiad na drugi koniec Poznania! Wychodzimy z bloku ładujemy się do auta kluczyk pyk i brum. Pada sugestia z ust dziewczyny
-może zatankujemy
-no to dobra jedziemy na Statoil bo najbliżej

Pierwsze moje słowa ku---- chyba ich pop----- z tą ceną no ale leje wlałem za 100zł zapłaciłem i starym zwyczajem powiedziałem ze paragon mogą sobie zabrać. Wsiadam do samochodu odjeżdżam z stacji i coraz bardziej zaczynałem czuć że samochód słabszy.

POtem dusił się skakał ale jechał. Plułem sobie w brode że dałem sie na jakieś czczone paliwo tym bardziej ze wczesniej tam tankowałem ale nie zimą i było ok. Wracamy do domu i samochód już naprawde prosił mnie żeby wypluć to paliwo no i na ostatnich światłach przed domem zgasł. Właściwie podskoczył i zgasł!!!!!!!!

Teraz jaja mróz dziś i snieg sypie a ja sam przez rondo Rataje próbuje przepchnąć tą krowe! Wsadziłęm moją kochaną za kierownice (nigdy w życiu nie prowadziła auta) i pcham na szczęście ktoś pomógł a jakieś 500m od domu zauważył to mój sąsiad mechanik i mnie scholował. Popatrzał kable pociągnął od siebie bo mi już od kręcenia siadł aku i nic.

Po patrzył chwile obadał i krótka diagnoza zamarzło paliwo!
Teraz najlepsze że chyba poszła pompa bo w ogóle jej teraz nie słychać a dwa miechy temu była na nową oryginalną wymieniona!!!!!

Jestem z lekka załamany :beczy: :beczy: :beczy: :beczy: :beczy:

Mam pytanie może głupie ale sie zakreciłem jak by walnął bezpiecznik od pompy to czy słychać przekaźnik od pompy?? Bo nie słysze pompy ani przekaźnik nie strzela!! A ciemno było i śnieg sypał że nawet nie zdąrzyłem sprawdzić!?

Remigiusz - Sro Sty 20, 2010 20:29

Pisałeś ze rozwiązałeś problem :wink:
Vesper416 - Sro Sty 20, 2010 20:52

Tak na pewno będe wiedzieć jutro bo teraz aku ładuje, ale silnik jak zaczął się dławić tym paliwem to wyskoczył bezwładnościowy i nie zauważyłem. Jednak jak sie stanie na rondzie to jest stres i człowiek zapomina o najprostszych rzeczach :/ :/ :/
Remigiusz - Sro Sty 20, 2010 20:57

Vesper416 napisał/a:
wyskoczył bezwładnościowy

:?:

czapaja - Sro Sty 20, 2010 21:02

Ogólnie rzecz biorąc tez nie polecam Statoila! Jakiś miesiąc temu przed tymi wielkimi mrozami wlałem DieselGold, który miał nie zamarzać do -30ilustam a zamarzł przy -20! Żenada!
Vesper416 - Sro Sty 20, 2010 21:03

Wyłącznik bezwładnościowy albo inaczej mówiąc wyłącznik uderzeniowy. Takie ustrojstwo które w razie wypadku odcina dopływ paliwa dla naszego bezpieczenstwa
Remigiusz - Sro Sty 20, 2010 21:12

Vesper416, aha teraz wszystko jasne :wink: To mam nadzieje ze to był problem ale paliwo jakieś kiepskie jest :sad:
Vesper416 - Sro Sty 20, 2010 21:24

Byłem własnie założyć aku i wszystko w porządku ale ewidentnie paliwo nie to. Jutro kupie denaturatu wleje mu 0,5L i do tego jakiegoś ulepszacza do paliwa i jakoś to wyjezdze!!!

[ Dodano: Sro Sty 20, 2010 21:24 ]
a paliwo na pewno z wodą bo jak tylko u nich zalałem to od razu w lusterku zaobserwowałem wzmożone dymienie z rury a więc wilgoć w paliwie......... wracam jednak na BP u nich jakoś nigdy mi sie takie cos nie przytrafiło!

Ricardo - Czw Sty 21, 2010 19:13

Coś w tym Statoil musi być... :neutral:
Z przyzwyczajenia tam tankuje ( bo najbliżej i jakoś tak zawsze po drodze ), ale chyba zakończę ten proceder. Znajomi kilka razy zwracali mi uwagę, że strasznie obficie dymi mi z wydechu. W moim przypadku to prawdopodobnie również para, bo mechanik żadnej usterki nie stwierdził.
Dzisiaj zatankowałem na Lotosie i się okażę czy jest jakaś różnica.

hvil - Czw Sty 21, 2010 19:16

z denaturatem uwazaj;-D to bardzo twarda i sucha substancja:-) lej dodatek chociazby stp ale no niewiem ja bym uwazal z denatratem:-)
czapaja - Czw Sty 21, 2010 19:30

Lepiej dolać ze 2 litry zwykłej benzyny na cały bak. Wtedy na pewno nic nie zamarznie;)
Remigiusz - Czw Sty 21, 2010 19:32

czapaja, Chodzi o to ze kolega mam zatankował benzynę bo ma benzyniaka :mrgreen:
Vesper416 - Czw Sty 21, 2010 20:03

Wlałem ćwiartke denaturatu na jakieś 20 / 25litrow Pb i chyba jednak mało z początku było o niebo lepiej ale chyba nie zdążyło sie dobrze wymieszać bo teraz jak wracałem to znów miał takie przeskoki że mulił i zaraz w lusterku dym.....

Jutro pojezdze troche i pojade na BP i zaleje pod korek 98 i bedzie dobrze.

Taka mieszanka bedzie lepsza niż nitro na to jeszcze litr ukraińskiego spirytusu i torpeda!

czapaja - Czw Sty 21, 2010 20:06

UPS :oops: nie popatrzyłem na model silnika ;) hehe
hvil - Czw Sty 21, 2010 21:02

ja tez:-D
HuMaX - Czw Sty 21, 2010 21:55

Ja jeszcze nie narzekalem na paliwo na Statoil ;) cala moja rodzinka tankuje od ponad 10 lat na tej stacji i nie bylo ani razu zadnego problemu. Do swojej maszyny leje tylko DieselGold i przy -22 po 3 dniowym staniu pod chmurka bez akumulatora, odpalil za 1 strzalem po podwojnym podgrzaniu swiec ;) zalezy jaka dostawa i jaki oddzial chyba..
Vesper416 - Pią Sty 22, 2010 13:11

Wiadomo na każdej stacji się może zdarzyć i na tej drogiej i na taniej.
Sam osobiście widziałem kiedyś nie pamietam ale chyba to było na Orlenie jak babka podjechała nówką astrą sie zatankować zalała ją do pełna pb95 ruszyła i za chwile nie spodzianka bo okazało się że ktoś pomylił się i w zbiorniku była roba zamiast benzyny oczywiscie kierownik wyleciał od razu sie przyznał i stacja pokryła koszta naprawy....

Ale strach myśleć teść tankował u bambra rope na nie znanej stacji. Miał poldka. Zatankował a na drugi dzien nie mogł odpalić okazało się że z ropy zrobiła sie galareta i cały bak i przewody do wymiany

sobrus - Pią Sty 22, 2010 13:17

Vesper416 napisał/a:

Ale strach myśleć teść tankował u bambra rope na nie znanej stacji. Miał poldka. Zatankował a na drugi dzien nie mogł odpalić okazało się że z ropy zrobiła sie galareta i cały bak i przewody do wymiany

Poldek diesel :shock: ?

Vesper416 - Pią Sty 22, 2010 13:42

tak

[ Dodano: Pią Sty 22, 2010 13:42 ]
a co to takie dziwne dla Ciebie, że diesel?

Pływak - Pią Sty 22, 2010 14:06

Ten sam diesel co montowany w R kanciakach, wolnossący 1.9 :]
sobrus - Pią Sty 22, 2010 14:23

Rzeczywiście były :D 1.9 koncernu PSA.
Po prostu nigdy takiego nie widziłem - najpopularniejsze to przecież 1500 i 1600 :D I oczywiscie 1.4 K.