|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [rover 25 ,2001 benzyna] , pęknięty pasek rozrządu
engineer007 - Sob Sty 30, 2010 22:42 Temat postu: [rover 25 ,2001 benzyna] , pęknięty pasek rozrządu interesuje mnie czy mam pogięte zawory skoro mam pękniety pasek?
TARADAJA - Sob Sty 30, 2010 22:59
Załóż nowy pasek ustaw rozrząd na punkty kręć wałem kluczem jeśli coś "trzyma" to już kicha a jak nie to manometr do pomiaru kompresji i sparwdzasz cylinder po cylindrze jaki ciśnienie. W ten sposób namierzysz ewentualnie na którym cylindrze złapało zawory. Jesli natomiast (miałem takie przypadki) że ciśnienie jest ok albo pomiary róznia sie o ok10% to można przyjąc że za bardzo nie nabroiło sie w silniku. Jednak konstrukcja silnika ma budowe kilizyjna czyli zerwanie paska "powinno" skutkować pogięciem zaworów zawsze! Jęsli po pomiarze kompresji zakładasz że jest ok to wkręcasz świece i palisz bryke. Albo odpali albo nie. Jak odpali i nic nie stuka to jest ok a jak stuka to głowica do zrzucenia i regeneracji. Powodzenia
faecd - Sob Sty 30, 2010 23:02
engineer007, popraw temat bo jakos po rusku go nazwales (w nawiasach model auta, poza temat wlasciwy)
PHJOWI - Sob Sty 30, 2010 23:13
rozdupcyło głowicę , diesle się rozlatują po pęknięciu paska , napewno poszły zawory i poychacze , nie wiadomo czy zamki w gniazdach zaworowych są całe.
Vesper416 - Nie Sty 31, 2010 11:02
PHJOWI, kolega ma benzyniaka ale ogólnie to nic nie zmienia zerwany pasek w roverku = wymiana silnika choc ja chyba wolalbym remontowac swój stary! Zawsze później wiem na czym jade a co po remoncie...
engineer007 - Nie Sty 31, 2010 11:07
jak to silnika !...? , ale ja mam problem z głowicą a nie z silnikiem !... ?
Vesper416 - Nie Sty 31, 2010 11:15
no jak strzela pasek rozrządu to zazwyczaj nie ma z lituj się! Wszystko dostaje w d... głowica zawory tłoki szklanki, Wymiana uszczelki pod głowicą rozrządu. Pomyśl policz i i jeszcze raz pomyśl co Ci sie opłaca. silnik dostaniesz za 1000 wzwyż
engineer007 - Nie Sty 31, 2010 11:34
rover ma bardzo cienkie trzonki zaworowe ,co oznacza że tłoki prawdopodobnie mają się dobrze! moje auto zdechło w czsie rozruchu ,więc myślę że zdejmę głowicę wymienie kilka zaworów i przy okazji zrobię jej remont , w pełnym tego słowa znaczeniu , i to wszystko za darmo bo w pracy ,czyli dla mnie lepiej robić glowe. a przy okacji to nie wiem czy wstawiałbyś silnik do swojej brzyczki jak ktoś sprzedałby ci go za 1000 zł !
|
|