Zobacz temat - [R600] Pilot do alarmu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Pilot do alarmu

roverek-p4 - Pon Lut 08, 2010 10:52
Temat postu: [R600] Pilot do alarmu
Witam
Mam pytanie odnosnie alarmu w moim RoveRku a mianowicie czy jestt mozliwosc sprawdzenia czy w moim aucie jest zamontowany alarm pytam ponieważ nie mam pilota ale migają mi kierunkowskazy, diody w drzwiach oraz kontrolka.
Jezeli jest alarm to mozna dorobic kluczyk ?? I co znajduje się pod sufitem od strony pasażera. Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC

thef - Pon Lut 08, 2010 10:57

To pod sufitem to czujka ruchu. Alarm masz na pewno fabryczny, ale zamykając auto z kluczyka uzbrajasz go tylko w zakresie czujników otwarcia. Aby uzbroić całość wraz z immobiliserem trzeba użyć pilota. Akurat chyba w tym modelu nie da się dorobić pilota (w sensie dokupić i zaprogramować na komputerze), jedyne wyjście to chyba kupno całości z centralką.
roverek-p4 - Pon Lut 08, 2010 14:16

A czy mógłbyś mi pokazać aukcje na allegro tego co miałbym kupić
tomyx - Pon Lut 08, 2010 16:44

na przykład: http://moto.allegro.pl/it...lna_opcja.html; http://moto.allegro.pl/it...pa_migacze.html

[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 16:44 ]
albo: http://moto.allegro.pl/it...o_2sztuki.html. Tu trzeba przerobić kluczyk

Deamian - Pon Lut 08, 2010 16:49

Ale thef miał chyba na myśli oryginalną centralkę z dwoma pilotami :wink:
Mayson - Pon Lut 08, 2010 17:27

Deamian napisał/a:
Ale thef miał chyba na myśli oryginalną centralkę z dwoma pilotami

Niekoniecznie. Ja też zamykałem z kluczyka, w końcu kupiłem takie cuś za 39zł i odpalił i alarm i centralny - działą do tej pory; po co przepłacać? ;)

Dokładnie ten mam: http://moto.allegro.pl/it...unkowskazy.html

[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 17:24 ]
Była mowa w innych wątkach, że przy takim sterowniku nie działą czujka ruchu - nie wiem dlczego ale u mnie działa cały alarm i central na tym sterowniku - może kewstia prawidłowego podpięcia...? :ok:

Deamian - Pon Lut 08, 2010 17:33

Mayson napisał/a:
Niekoniecznie. Ja też zamykałem z kluczyka, w końcu kupiłem takie cuś za 39zł i odpalił i alarm i centralny - działą do tej pory; po co przepłacać? ;)

Może i tak skoro nawet piszesz że...
Mayson napisał/a:
Była mowa w innych wątkach, że przy takim sterowniku nie działą czujka ruchu - nie wiem dlczego ale u mnie działa cały alarm i central na tym sterowniku - może kewstia prawidłowego podpięcia...? :ok:

Sam też kupiłem już uniwersalny sterownik bo nie dość że to już radiowy a nie na podczerwień to jeszcze z bajerami :razz: Teraz czekam na lepszą pogodę bo teraz trochę zimno :/

marthinez - Pon Lut 08, 2010 17:35

thef napisał/a:
zamykając auto z kluczyka uzbrajasz go tylko w zakresie czujników otwarcia. Aby uzbroić całość wraz z immobiliserem trzeba użyć pilota.
Tak było w R600 sprzed liftu.
Po lifcie zamykając auto kluczykiem uruchamiamy wszystko. Czujnik ruchu także.
A immo zaszyte jest w kluczyku. :wink:

Mayson - Pon Lut 08, 2010 17:47

marthinez napisał/a:
Tak było w R600 sprzed liftu.
Po lifcie zamykając auto kluczykiem uruchamiamy wszystko. Czujnik ruchu także.
A immo zaszyte jest w kluczyku.

Otóż nie. Ja mam rocznik 1998, a zamykając kluczykiem działał tylko centralny, nawet kierunkowskazy nie działały i diody w drzwiach; nie wspominając o alarmie... Po podłączeniu uniwersalnego wszystko ożyło i żyje nadal :grin:

Deamian - Pon Lut 08, 2010 17:55

Mayson napisał/a:
Otóż nie. Ja mam rocznik 1998, a zamykając kluczykiem działał tylko centralny, nawet kierunkowskazy nie działały i diody w drzwiach; nie wspominając o alarmie... Po podłączeniu uniwersalnego wszystko ożyło i żyje nadal

A teraz jak z kluczyka zamkniesz to czujki Ci działają :?:

marthinez - Pon Lut 08, 2010 19:08

Mayson napisał/a:
Otóż nie. Ja mam rocznik 1998, a zamykając kluczykiem działał tylko centralny, nawet kierunkowskazy nie działały i diody w drzwiach; nie wspominając o alarmie...
Bo miałeś coś zepsute. :wink:
W R600 po lifcie przekręcenie kluczyka w drzwiach aktywuje wszystko, podobnie jak naciśnięcie pilota.

Wszystkie dane z serwisówki MG Rover, którą otrzymałem z papierami do auta.

Mayson - Pon Lut 08, 2010 19:16

Deamian napisał/a:
A teraz jak z kluczyka zamkniesz to czujki Ci działają

Z kluczyka nadal tylko centralny :shock:
marthinez napisał/a:
Bo miałeś coś zepsute.
W R600 po lifcie przekręcenie kluczyka w drzwiach aktywuje wszystko, podobnie jak naciśnięcie pilota.
Wszystkie dane z serwisówki MG Rover, którą otrzymałem z papierami do auta

Hmm... jeśli coś miałem zepsute, to mimo nowego sterownika, nadal mam - ciekawe co to może być, skoro z pilota wszystko działa jak należy.... W sumie mam to w D, bo otwieram tylko z pilota ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć co to powoduje ;)

A ta serwisówka to instrukcja obsługi po polsku czy rave?

Edwardosks - Pon Lut 08, 2010 19:22

Jak chcesz wiedzieć czy tylko diody świecą czy alarm też się włączy najlepiej spróbuj otworzyć ręcznie maskę tzn szarpnąć ( oczywiście po przekręceniu kluczyka ) wtedy dylematu nie bedzie ( ps w moim r45 tak działa :)
marthinez - Pon Lut 08, 2010 20:01

Mayson napisał/a:
Hmm... jeśli coś miałem zepsute, to mimo nowego sterownika, nadal mam - ciekawe co to może być, skoro z pilota wszystko działa jak należy.... W sumie mam to w D, bo otwieram tylko z pilota ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć co to powoduje
Nie pamietam dokładnie, ale w bębenku zamka są jakieś styki, czy coś takiego.
Moze tam masz nabrojone.
Mayson napisał/a:
A ta serwisówka to instrukcja obsługi po polsku czy rave?
Taka niewielka książeczka po niemiecku. Wygląda na oryginał. Niemiec od którego mam auto twierdził, że dostał to "po znajomości" od pracownika salonu MG Rover.
Coś podobnego mam w pdf-ie z ta różnicą, że dotyczy wszystkich roverków.
Ponizej mozesz pobrać.

Edwardosks napisał/a:
ak chcesz wiedzieć czy tylko diody świecą czy alarm też się włączy najlepiej spróbuj otworzyć ręcznie maskę tzn szarpnąć ( oczywiście po przekręceniu kluczyka ) wtedy dylematu nie bedzie ( ps w moim r45 tak działa
Wystarczy zostawić otwarte okno, zamknąć auto kluczykiem i po 15 sekundach wsadzić rekę.
U mnie zaczyna wyć alarm.

Mayson - Pon Lut 08, 2010 21:15

Dzięki marthinez :ok:
magill - Pon Lut 08, 2010 22:16

Witam Panowie,
Kumpel ma Roverka 620i z 1995 roku. Wersja jest dość biedna, więc wydaje mi się, że nie było oryginalnie centrala na pilota. Zakupiliśmy uniwersalny sterownik centralnego zamka.
Pomożecie zamontować?? Gdzie to wszystko podpinać itd.
Byłbym bardzo wdzięczny, bo nasz elektryk kasuje w EURO. Poza tym chcę później zamontować w swoim rowerku takowy sterownik, także ucieszę się każdymi wskazówkami :)
Czekam i pozdrawiam

Deamian - Pon Lut 08, 2010 22:39

magill napisał/a:
Kumpel ma Roverka 620i z 1995 roku. Wersja jest dość biedna, więc wydaje mi się, że nie było oryginalnie centrala na pilota

Z tego co wiem to w każdym R600 był centralny z pilotem. Zobacz czy nie macie w bagażniku po prawej stronie za tą wykładziną centralki.
tak jak w tym temacie
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=23488
Macie tam też mały opis jak to podłączyć. Chyba że tam nic nie ma to wtedy pisz :smile:

magill - Wto Lut 09, 2010 17:39

Dziękówa Deamian, :) wszystko poszło git majonez :D Jestem tu nowy, więc dzięki za wyrozumiałość, a nie za OPR, że nie chciało mi się szukać :)
Śliczne dzięki

Sir_Futur - Pon Lut 15, 2010 02:38

Witam. Kupiłem ostatnio R 600 SDi. Mam dwa kluczyki i dwa piloty. Mam też czerwony klucz serwisowy. Problem w tym, że piloty nie działają. W jednym trzeba zmienić baterie. Słyszałem, że to nie takie proste. Trzeba je potem kodować??
marthinez - Pon Lut 15, 2010 07:18

Nic nie trzeba. Zmień i używaj. :ok:
hubas20 - Pon Mar 22, 2010 11:44
Temat postu: problem z alarmem
Witam. Posiadam Roverka 2.0l z fabrycznym alarmem. Od momentu zakupu z pilota działał tylko centralny. Ostatnio tknęło mnie żeby rozkminić co z alarmem. Przeczytałem już wiele postów i porad użytkowników jednak u mnie nic się nie sprawdza. Chodzi o to ze pilot otwiera i zamyka centralny ale nie mrugają przy tym ani kierunkowskazy, diody w drzwiach też martwe. Znalazłem w komorze silnika dodatkową syrenę alarmu która też się nie odzywa a jest sprawna bo podłączałem ją na krótko. Sprawdziłem krańcówki w drzwiach i bagażniku jest ok, bezpieczniki też chyba że są gdzieś po drodze jakieś inne oprócz tych pod nogami kierowcy i kolejnych w komorze silnika. Z kluczyka też nic się nie dzieje. Napiszcie proszę gdzie jeszcze szukać przyczyny. Powiem szczerze nie zależy mi na tym do szaleństwa bo najważniejsze że zamyka i otwiera z pilota ale z drugiej strony skoro takowy alarm jest zainstalowany to czemu ma nie działać. Z góry dzięki. Pozdrawiam
marthinez - Pon Mar 22, 2010 13:36

hubas20, wymień baterie w tym pilocie.
Na 99% pomoże.

sobrus - Pon Mar 22, 2010 13:38

W moim R416 taki objaw oznacza że nie domknąłem drzwi, ale skoro to sprawdzałeś to pewnie co innego.
thef - Pon Mar 22, 2010 13:58

hubas20 napisał/a:
Sprawdziłem krańcówki w drzwiach i bagażniku jest ok
Jest jeszcze styk w zamku maski, też wypadało by go sprawdzić.
hubas20 - Pon Mar 22, 2010 14:17
Temat postu: alarm
czy te baterie mozna sobie wymienic ot tak, bo rożnie w postach piszą. Spotkałem sie z szeregiem instrukcji na ten temat.
thef napisał/a:
hubas20 napisał/a:
Sprawdziłem krańcówki w drzwiach i bagażniku jest ok
Jest jeszcze styk w zamku maski, też wypadało by go sprawdzić.

jak sprawdzić ten styk najszybciej??

marthinez - Pon Mar 22, 2010 14:32

hubas20 napisał/a:
czy te baterie mozna sobie wymienic ot tak
Wyjmujesz starą i wkładasz nową.
hubas20 napisał/a:
bo rożnie w postach piszą. Spotkałem sie z szeregiem instrukcji na ten temat.
Nie dotyczy to R600.
Perez - Pon Mar 22, 2010 15:42

Ja bym jeszcze sprawdzil czy po wyjmowaniu kluczyka ze stacyjki slychac takie cykniecie, bo jak nie bedzie tego cykniecia to nie bedzie sie wlaczal alarm.
hubas20 - Pon Mar 22, 2010 16:26

Cytat:
czy po wyjmowaniu kluczyka ze stacyjki slychac takie cykniecie

zapomniałem wcześniej dopisać ale cykniecie w stacyjce jest. Nie wiem tylko co z tym stykiem przy masce. No i zastanawiam sie czy faktycznie stan baterii moze miec tu jakies znaczenia skoro pilot otwiera i zamyka samochód i to ze znacznej odległości.

Deamian - Pon Mar 22, 2010 18:16

hubas20 napisał/a:
Nie wiem tylko co z tym stykiem przy masce

Odepnij kostkę od tego czujnika. Wtedy powinien dawać sygnał że jest zamknięta z tego co pamiętam.

marthinez - Pon Mar 22, 2010 19:47

hubas20 napisał/a:
No i zastanawiam sie czy faktycznie stan baterii moze miec tu jakies znaczenia skoro pilot otwiera i zamyka samochód i to ze znacznej odległości.
Jak będziesz się zastanawiał i nie wymienisz tej baterii to czeka Cie długa, bezskuteczna droga szukania przyczyny.

Swojego R600 mam już parę lat i dwa lub trzy razy miewałem takie przygody z działaniem centralnego bez uzbrojenia alarmu.
Wystarczyło poszukać kiosku z bateriami. :wink:

wojtekkk - Pon Mar 22, 2010 21:02

podepne sie troszke pod temat bo mam rowniez problem z pilotem

gdy kupilem auto pilot nie dzialal, zmienilem baterie i teraz dziala ale tylko jak przyloze go na 2cm od tej centralki w srodku na podsufitce(ze srodka auta)
co moze byc przyczyna, ze pilot nie dziala juz z zewnatrz?

thef - Pon Mar 22, 2010 21:05

Cytat:
co moze byc przyczyna, ze pilot nie dziala juz z zewnatrz?
A celujesz pilotem w ten odbiornik?
Deamian - Pon Mar 22, 2010 21:11

wojtekkk napisał/a:
podepne sie troszke pod temat bo mam rowniez problem z pilotem

dobrze by było jak byś napisał z którego roku masz samochód.

wojtekkk - Pon Mar 22, 2010 21:11

tak, celuje w srodeczek;)
nawet ze srodka jak odsune na 20cm to juz nie zadziala skubaniec

96r

thef - Pon Mar 22, 2010 21:45

wojtekkk napisał/a:
tak, celuje w srodeczek;)
nawet ze srodka jak odsune na 20cm to juz nie zadziala skubaniec
Może za słaby sygnał jest? Może nie takie baterie masz jak trzeba, może ten odbiornik też jest jakoś od środka zabrudzony? Nie rozbierałem nigdy tego więc nie wiem czy jest taka możliwość.
wojtekkk - Pon Mar 22, 2010 21:54

mam dwie bateryjki 3v, takie byly wczesniej, sprobuje to od srodka jeszcze rozebrac, moze faktycznie sie zabrudzilo tylko
hubas20 - Wto Mar 23, 2010 08:05

Swoją drogą gdzie szukać tego odbiornika??? U mnie niby nie jest zle, nie musze jakos specjalnie celowac i kombinowac ale odległość od samochodu nie jest zbyt duża. Czy tak jest już w tych modelach, czy moze jest jakis sposób na poprawienie tego sygnału???
Mayson - Wto Mar 23, 2010 08:16

hubas20, zerknij też tutaj (tam jest zdjęcie odbiornika):

http://forum.roverki.eu/v...0+alarm&start=0

http://forum.roverki.eu/v...ight=r600+alarm

Sir_Futur - Wto Mar 23, 2010 09:17

Hubas20, z którego roku jest Twój R???
hubas20 - Wto Mar 23, 2010 09:33

Cytat:
Hubas20, z którego roku jest Twój R???

Moj jest '98

thef - Wto Mar 23, 2010 09:56

Dla osób, które nie wiedzą jeszcze: w r600 były dwa rodzaje sterowania alarmem/zamkiem - starszy, na podczerwień z pilotem jednoprzyciskowym (tu trzeba nakierować pilota na odbiornik podczerwieni w lampce wewnętrznej) oraz nowszy na fale radiowe z pilotem dwuprzyciskowym. Zatem zanim zaczniemy robić zamęt z pytaniem o celowanie w odbiornik, to proszę sprawdzić jakie kto ma sterowanie. Granica wprowadzenia zmian w sterowaniu to rok 96.
hubas20 - Sob Mar 27, 2010 18:25

No niestety. Kolejna porażka. Po sprawdzeniu wszystkich krańcówek, drzwi, bagażnika i maski, wymianie baterii w pilocie, stacyjki alarm nie działa. Zadnych zmian. centralny zamyka, a kierunki, sygnał i diody w drzwiach martwe. Alarm nie uzbraja sie. Nie mam wiecej pomyslów. Czy zostaje mi cieszyc sie z posiadania roverka bez alarmu ?? ? Chyba tak :( . Pozdrawiam
Deamian - Sob Mar 27, 2010 18:34

hubas20 ja to bym jeszcze w bagażniku przy kostkach bezpośrednio przy centralce pogrzebał. Mi się wydaje(przynajmniej u mnie) że właśnie tam nie łączy
hubas20 - Sob Mar 27, 2010 18:47

Grzebałem oczywiscie i tam o ile to mozna nazwac grzebaniem. Jedyne co moglem zrobic to wypiac te 2 kostki z centralki poruszac kabelkami i wpiac spowrotem. co wiecej moge zrobic z sama centralka...?? :(
Mayson - Sob Mar 27, 2010 19:06

hubas20 napisał/a:
Alarm nie uzbraja sie. Nie mam wiecej pomyslów

Widocznie w centralce alarmu jest jakiś zimny lut, albo po prostu sama centralka "padła".
hubas20 napisał/a:
Czy zostaje mi cieszyc sie z posiadania roverka bez alarmu ? Chyba tak

Chyba nie, kup na allegro najtańszą centralkę alarmu/centralnego, i wepnij w starą, to będziesz miał działające wszystko. Gdzieś na Forum jest mój wątek, w którym w okńcu sobie poradziłęm w ten właśnie sposób - kosztowąło mnie to 39zł + podpięcie u elektryka (nie pamiętam ile - jest chyba w moim "garażu").

hubas20 - Sob Mar 27, 2010 20:20

jeze;i chodzi o te cenralki to zwracac uwge na jakies konkretnie czy kupowac taka ktora akurat mi sie spodoba bo domyslam sie ze jaka bym nie kupil to i tak czeka mnie zabawa z przepinaniem na nowa. nie ma raczej opcji wypnij stara wepnij nowa? A moze mozna gdzies kupic oryginalna tylko czy to sie oplaca???
Mayson - Sob Mar 27, 2010 23:26

hubas20 napisał/a:
jeze;i chodzi o te cenralki to zwracac uwge na jakies konkretnie czy kupowac taka ktora akurat mi sie spodoba bo domyslam sie ze jaka bym nie kupil to i tak czeka mnie zabawa z przepinaniem na nowa. nie ma raczej opcji wypnij stara wepnij nowa? A moze mozna gdzies kupic oryginalna tylko czy to sie oplaca???

Kupujesz po prostu centralkę. Jeśli chcesz droższą, to bierz. Ja chciałem tylko, żeby działał centralny. Po podpięciu okazało się, że alarm także wstał :grin: Podpięcie polega na wpięciu się w przewód dochodzący do starej centralki. Mi zrobił to elektryk, ale jest kolega, który podawał na Forum fotorelację z podpinania samodzielnego. Stara centralka zostaje sobie na miejscu. Oryginalna się nie opłaca, bo wychodzi kosmicznie drogo i nie ma pewności, że zadziała wszystko.

hubas20 - Nie Mar 28, 2010 07:46

ok. No dzieki. Narazie zostawie to w spokoju. Nie zalezy mi jakos do szlenstwa na tym alarmie. Wazne ze centralny dziala. Moze kidys natrafie sie jeszcze na cos co rozwiaze moj problem. Pozdrawiam