Zobacz temat - [Rover200 2.0 sdi 99r.]-dziwne zachowania alarmu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover200 2.0 sdi 99r.]-dziwne zachowania alarmu

etosz - Wto Lut 09, 2010 20:30
Temat postu: [Rover200 2.0 sdi 99r.]-dziwne zachowania alarmu
Witam serdecznie.Proszę o pomoc mój alarm w Roverku dziś zwariował-najpierw centralny otworzył tylko przednie drzwi i bagażnik-tyłu nie otworzył. Następnie zaczął wydawać dziwne trekoty co kilkanascie sekund-regularnie. Stało się to gdy chciałem podłączyć kable od innego akumulatora-mój już nie miał siły zakręcić silnikiem. Auto stało 2 dni nie ruszane i nagle taki objaw. Teraz nie można go ani otowrzyć ani zamknąć a jak chcę podłączyć kable do akumulatora to uruchamia się klakson. Proszę o pomoc bo nie wiem jak się do tego zabrać...Musiałem zamknąc auto od środka i wyjść przez bagażnik-kluczykiem w drzwiach się nie dało. Proszę o pilną pomoc.
piter34 - Wto Lut 09, 2010 20:32

Witaj

Sprawdź wiązkę przewodów idących do tylnej klapy. :ok:

etosz - Wto Lut 09, 2010 20:37

Podpowiedz mi przyjacielu jak to zrobić-mam auto 2 miesiace <tzn tej marki> i jestem kompletny żółtodziób
Lechos - Wto Lut 09, 2010 20:41

Przewody ida w przelotce (peszlu), zobaczysz je w prawym, gornym rogu jak otworzysz klape bagaznika (miedzy klapa a dachem). Musisz wyciagnac koncowki przelotki z blach i przyjrzec sie przewodom (pekniecia, przetarcia, zagiecia).
Moze wystarczy naladowac aku, co?

farek - Wto Lut 09, 2010 21:09

kolego weź wyciąg akumulator i naładuj go poza autem, aby nie wył alarm. Tylko solidnie, do konca. Potem podłącz, i zrob synchronizację pilota. Wydaje mi się ze tu leży przyczyna. Mi jak padł mocno aku to również przeróżne cudactwa z alarmem sie działy. Tylko zostaw sobie drzwi otwarte jak bedziesz odpinał aku, niektóre auta po odcieciu prądu zatrzaskują centralny ;)
piter34 - Wto Lut 09, 2010 23:42

farek napisał/a:
Tylko zostaw sobie drzwi otwarte jak bedziesz odpinał aku, niektóre auta po odcieciu prądu zatrzaskują centralny

Nic takiego w ROVERku się nie stanie ;)

farek napisał/a:
kolego weź wyciąg akumulator i naładuj go poza autem, aby nie wył alarm.

Alarm ROVERkowy nie powinien wydawać żadnych dźwięków po odłączeniu akumulatora

etosz napisał/a:
Stało się to gdy chciałem podłączyć kable od innego akumulatora-mój już nie miał siły zakręcić silnikiem.

Tak się dzieje, bo nagle alarm dostaje zasilanie z innego akumulatora. Należy go zdezaktywować pilotem, ale skoro to nie daje efektu, to albo jest coś z centralką (np. zwarcie w przewodach tylnej klapy) albo z pilotem (słaba bateria?).

farek - Sro Lut 10, 2010 09:36

etosz napisał/a:
Teraz nie można go ani otowrzyć ani zamknąć a jak chcę podłączyć kable do akumulatora to uruchamia się klakson.

piter34 napisał/a:
farek napisał/a:
kolego weź wyciąg akumulator i naładuj go poza autem, aby nie wył alarm.

Alarm ROVERkowy nie powinien wydawać żadnych dźwięków po odłączeniu akumulatora

koledze klakson trąbił, gdy chciał ładować aku w aucie. Dlatego zasugerowałem ładowanie aku poza autem ;) Właśnie po to, żeby nie trąbił :)
pozdro

piter34 - Sro Lut 10, 2010 10:16

farek napisał/a:
koledze klakson trąbił, gdy chciał ładować aku w aucie. Dlatego zasugerowałem ładowanie aku poza autem ;) Właśnie po to, żeby nie trąbił :)

No i bardzo słusznie. Musiałem to źle odczytać ;)