Zobacz temat - Biały monitor laptopa.

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Biały monitor laptopa.

staf - Czw Lut 11, 2010 21:40
Temat postu: Biały monitor laptopa.
Witam
Może mi ktoś pomóc, co mogę zrobić by pozbyć się problemu?
1. Jak włączam laptopa to na pierwsze otwarcie strony startowej musze chwile poczekać.
2. W czasie pracy laptopa, gdy nie robię nic, tylko czytam, co pare minut na ok 1sek robi się zupełnie biały ekran.
Nie znam się na tym wogóle, dlatego prosze was o pomoc.

LeX - Czw Lut 11, 2010 21:45

A gry normalnie używasz lapka to nic się nie dzieje?
staf - Czw Lut 11, 2010 21:46

Normalnie. Nie, nie dzieje się nic.
LeX - Czw Lut 11, 2010 22:03

A dzieje się to tylko jak serfujesz po necie tzn masz odpalona przeglądarkę? Jeśli tak to będzie wina Przeglądarki/Javy/flash playera
staf - Czw Lut 11, 2010 22:08

Własnie nie. Dzieje się tak również gdy nic nie robie. Sprawdzałem, zostawilem go właczonego i co jakiś czs zerkalem na tapete. Też co jakiś czas eobi się biały.
LeX - Czw Lut 11, 2010 22:19

przeskanuj dyski w poszukiwaniu wirusow lub innych programow najlepiej nod32 lub kasperciakiem. Zrob scandisk dysku operacyjnego. Ciezko tak stwierdzic co go gryzie na odleglosc , moze byc tez cos nie tak z matryca lub sterownikami od grafiki.
Pływak - Czw Lut 11, 2010 22:59

Na laptopach się zupełnie nie znam ale pierwsze co zrób podłącz zewnętrzny monitor i sprawdź czy tam też mruga jak nie całkiem możliwe, ze matryca/połączenie z matryca jest uszkodzone. Zobacz też w opcjach zarządzania energią czy sie coś nie poprzestawiało. Profilaktycznie zainstaluj avire (najlepszy darmowy antywirus), wyczyść rejestr i uaktualnij sterowniki usuwając wcześniej np programem Driver Cleaner (dla XP) lub Driver Sweeper (działa na wszystkich systemach MS ale osobiście programu nie testowałem)
staf - Czw Lut 11, 2010 23:35

Dzięki za podpowiedzi. Jutro zacznę od skanowania. Jeśli to nie pomoże....bedę próbował dalej.
Tomaszi - Czw Lut 11, 2010 23:47

staf, czy sprawdzałeś z zegarkiem w ręce co jaki czas się to dzieje, czy jest to cykliczne powtarzanie w równych odstępach.

Masz może uruchomiony wygaszacz, tak się zastanawiam czy wygaszacz nie świruje, bo przecież dzieje się to przy bezruchu kompa.

MaReK - Pią Lut 12, 2010 02:53

Zrob jak radzi plywak. Sprawdz czy to kwestia softu czy kwestia sprzetu.
Moze Twoj wygaszacz sie wysypal, albo taki sie ustawil z niewiadomych przyczyn.

Ustaw sobie wygaszacz na 2min. poczekaj az sie wlaczy, a potem obserwuj czy zmieni sie z powrotem na bialy. Jesli nie, to w opcjach zasilania (wlasnie gdzies przy wygaszaczu) ustaw sobie schemat "zawsze wlaczony".

Ps.
Pamietaj o funkcji pomogl i nie zapomnij kliknac odpowiednim osobom ;P
Nawet jesli w dziale offtopic nie dziala, sprobuj ;)

staf - Pią Lut 12, 2010 19:18

LeX napisał/a:
przeskanuj dyski w poszukiwaniu wirusow

Przeskanowałem wczoraj wieczorem. Nie mam tak jak polecałes ani nod-a, ani kasper
Zrobiłem to Avastem. Znalazł trzy wirusy.
Tomaszi napisał/a:
czy sprawdzałeś z zegarkiem w ręce co jaki czas się to dzieje, czy jest to cykliczne powtarzanie w równych odstępach.

Tak, co 4minuty.
Cytat:
Masz może uruchomiony wygaszacz,

Nie wiem, zaraz sprawdze
MaReK, Przyjże się wygaszaczowi.
Dzis włączyłem go jakieś pół godziny temu. Po wczorajszym skanowaniu na razie jest dobrze.
Mogły "psocić" mi wirusy?

LeX - Sob Lut 13, 2010 00:56

Wirusy mogą wszystko:) Swoją drogą dobry i avast ale kup,ściągnij,pożycz nieważne coś lepszego ot to co podałem wcześniej lub inne bo avast jak dla mnie to prawie jakbyś nie miał antywira:) Jeśli pomogłem to ...:)
staf - Sob Lut 13, 2010 08:06

Kolejny dzień obserwacji :smile:
Na razie jest dobrze.
Poszukam lepszego antywirusa, skoro avast jest dziurawy.
Mozna sciągnąć z sieci....tak bez problemu?

Squid - Sob Lut 13, 2010 08:12

staf napisał/a:
Poszukam lepszego antywirusa, skoro avast jest dziurawy.
Mozna sciągnąć z sieci....tak bez problemu?

Można, można ;D

Avira

Już dwa lata mam go zainstalowanego i nie ma problemów.

staf - Sob Lut 13, 2010 08:55

Squid, Czy avasta muszę najpierw odinstalować?
emes - Sob Lut 13, 2010 09:58

staf, musisz odinstalować najpierw avast'a :ok:
staf - Sob Lut 13, 2010 10:15

emes, Dzieki. :smile: