|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416si] Skrzynia i 2 bieg po raz drugi...
dawidd - Sob Lut 20, 2010 21:58 Temat postu: [R416si] Skrzynia i 2 bieg po raz drugi... Witam
Rok temu posypała mi się skrzynia - nie chciała wchodzić 2 z wyższych biegów - z 1 wchodziła bez problemu. Wymiana oleju nic nie dala. Wymieniłem skrzynie i do tej pory było ok i teraz znów stało sie dokładnie to samo. Kilka tyg temu zmieniłem sprzęgło, skrzynie wtedy zalałem częściowo nowym elfem a częściowo starym olejem, ale tego starego wiele nie wlałem. Od kilku dni nie da sie wrzucić 2 biegu z 3,4,5 - z kolei z 1 wchodzi gładko. Czy to oznacza synchronizator? Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość?
Boncky - Sob Lut 20, 2010 23:22 Temat postu: Re: [R416si] Skrzynia i 2 bieg po raz drugi...
dawidd napisał/a: | Witam
Rok temu posypała mi się skrzynia - nie chciała wchodzić 2 z wyższych biegów - z 1 wchodziła bez problemu. Wymiana oleju nic nie dala. Wymieniłem skrzynie i do tej pory było ok i teraz znów stało sie dokładnie to samo. Kilka tyg temu zmieniłem sprzęgło, skrzynie wtedy zalałem częściowo nowym elfem a częściowo starym olejem, ale tego starego wiele nie wlałem. Od kilku dni nie da sie wrzucić 2 biegu z 3,4,5 - z kolei z 1 wchodzi gładko. Czy to oznacza synchronizator? Czy jest jeszcze jakaś inna możliwość? |
możliwości może być jak ze wszystkim wiele, ja obstawiam sunchro, ps: olej sie wymienia cały nowy a nie troche tego trochę tego...
dawidd - Nie Lut 21, 2010 07:23
słyszałem wiele opinii ze w skrzyni nie powinno sie wymieniać oleju tylko dolewać, w poprzedniej skrzyni po wymianie w warsztacie oleju, skrzynia zaczęła szumieć i poleciał w krótkim czasie dyferencjał - dlatego moje uczucia odnośnie wymiany oleju sa mieszane. Co może być jeszcze poza synchronizatorem? i czy gdyby synchro był walnięty to biegu nie dało by sie wcisnąć na sile ze zgrzytem? ( u mnie sie nawet tak nie da - tylko wchodzi z 1 biegu) I jeszcze jedno - gdzie kupic synchronizator?
keczu - Nie Lut 21, 2010 10:08
A dokladnie jaki to byl ten olej (jaka mial spec. i lepkosc )?
dawidd - Nie Lut 21, 2010 17:49
wtedy i teraz lałem elf Tranself NFP 75W80
adam8056 - Nie Lut 21, 2010 19:33
Podczas wlaczania biegu wcisnij dwukrotnie sprzeglo,jesli to pomoze to masz walniety synchronizator.Najlepiej udac sie do jakiegos mechanika.Jesli masz stara skrzynie to moze wykozystasz z niej jakies czesci.
dawidd - Pon Lut 22, 2010 21:02
ta metoda u mnie sie nie sprawdziła - wciskałem sprzęgło 2 i więcej razy, nic to nie dało podczas ciągnięcia dźwigni w stronę 2. Próbowałem z biegu jałowego bez sprzęgła wrzucić 2 - i nic nawet nie zgrzytnęło po prostu cos blokuje drążek. Ale z biegu pierwszego wskakuje lekko - czy to na pewno synchronizator czy możne coś innego?
des - Pon Lut 22, 2010 23:04
dawidd napisał/a: | Próbowałem z biegu jałowego bez sprzęgła wrzucić 2 - i nic nawet nie zgrzytnęło po prostu cos blokuje drążek. | No to chyba normalne, ja mam skrzynie sprawną i też nie zgrzyta, za to nie wiem czy normalnym jest, że mogę wrzucić na luz bez wciskania sprzęgła.
dawidd - Wto Lut 23, 2010 07:04
aiwer napisał/a: | za to nie wiem czy normalnym jest, że mogę wrzucić na luz bez wciskania sprzęgła. |
to u mnie się tak nie da- "nie spadnie na luz z biegu bez sprzęgła"
|
|