|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416si] kiedy rezerwa powinna się zapalić ?
dafit - Wto Lut 23, 2010 23:24 Temat postu: [R416si] kiedy rezerwa powinna się zapalić ? Od poczatku irytuje mnie wskaźnik paliwa w roverku , problem leży w kontrolce rezerwy której nie udało mi sie jeszcze zapalic a wskazówka spadała już nawet pod tą ostatnią kreskę, nie do końca ale trochę tej kreski wystawało ponad wskazówkę no i rezerwa nie zapaliła się i tak, żarówkę kontrolki sprawdzałem i jak najbardziej świeci(nie jest przepalona) , boję sie trochę go tak na oparach męczyć bo w końcu zabraknie w ogóle wachy i po pompie no i jeszcze czytałem tu na forum ze jak się wysuszy bak do dna to trzeba coś tam odkręcać żeby napełnić paliwem ogólnie cuda wianki . No i tu mam pytanie : co tu może jeszcze powodować taką"usterkę" ? na co mam zwrócić uwagę? a może karnister do bagażnika i testować do ostatniej kropli ?
sTERYD - Wto Lut 23, 2010 23:40
zrób eksperyment... jak już wskazówka będzie równo z dolną kreską, to się rozpędź i przyhamuj dość mocno, rezerwa powinna się zaświecić, jeśli nie, to może coś jest nie tak
dafit napisał/a: | jak się wysuszy bak do dna to trzeba coś tam odkręcać żeby napełnić paliwem ogólnie cuda wianki |
nie trzeba nic odkręcać, tylko trzeba wlać dużo paliwa (sporo ponad pół zbiornika) żeby pompka zassała.
jeśli chodzi o to co może powodować taką usterkę to niestety nie wiem
Lechos - Sro Lut 24, 2010 09:09
W moim rezerwa zaczyna sie jarzyc i przygasac gdy wskazowka jest okolo 1mm ponizej dolnej kreski.
balcer - Sro Lut 24, 2010 09:16
Mi kiedyś w oczekiwaniu na rezerwę udało się wysuszyć bak, a rezerwa ni chu chu się nie zapaliła, w moim przypadku to może kontrolka, której nie miałem jeszcze okazji sprawdzić...
szoso - Sro Lut 24, 2010 09:17
lepiej nie doprowadzać do rezerwy bo można się przeliczyć i spalić pompę paliwa lub zatrzeć jak kto woli
a tu jeden z tematów o rezerwie
http://forum.roverki.eu/v...ntrolka+rezerwy
iwan00 - Sro Lut 24, 2010 09:27
Możesz sprawdzić w prosty sposób czy masz coś nie tak z lampką rezerwy.
Jeździsz do momentu kiedy myślisz że już powinna powinna się zapalić. Jedziesz na stację i tankujesz do pełna - do pierwszego "odbicia pistoletu" a nie "pod korek"
Teraz proste obliczenie:
Objętość baku - ilość wlanego paliwa = ilość benzyny w baku przed tankowaniem.
Jeśli ta ilość jest mniejsza niż deklarowana objętość rezerwy to powinna się zapalić jeśli nie to wszystko jest w porządku.
Nie wiem jakie są objętości dla twojego Roverka ale wszystko znajdziesz w instrukcji.
Taka łopatologiczna ale skuteczna metoda
|
|