|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Chcę kupić ROVERka - R 45 - proszę o opinię
Denz - Sob Lut 27, 2010 16:42 Temat postu: R 45 - proszę o opinię Witam,
Na początku chcę się przywitać i zapytać o opinię do dwóch ogłoszeń:
http://allegro.pl/show_item.php?item=922861090
Drugi to:
http://otomoto.pl/index.p...ow&id=C11592731
Poza tym prosiłbym o rady na co należy zwrócić uwagę przy zakupie modelu 45 (nie znalazłem niestety na forum ani na stronce).
damiansz - Sob Lut 27, 2010 21:06
hey.. na podstawie zdjęć zbyt dużo wyczytać nie można, wszystko wygląda dobrze, wszystko na miejscu. z opisów również - dobrze że chociaż napisali że bezwypadkowe.
pierwsze ogłoszenie - nie wiem czy zderzak tylni nie odstaje za bardzo (trochę źle spasowany), ale to może być efekt fotki.
Przy zakupie - na pewno wycieki wszelkiego rodzaju sprawdź oraz nr VIN - weź sobie jakąś komórkę lub notebooka z dostępem do neta (głównie chodzi o kierownicę czy nie była przekładana) - http://www.roverki.pl/checkvin.php
magneto - Nie Lut 28, 2010 09:07
Denz napisał/a: | na co należy zwrócić uwagę przy zakupie modelu 45 |
w silnikach benzynowych należy zwrócić uwagę na to czy nie ma objawów uszkodzonej uszczelki pod głowicą tzw.HGF, dużo tego jest na forum. Ja sie na tym nie znam bo mam diesla
Auto nr1.Wyglada na zadbane.Nie bardzo jest sie do czego przczepić ale i zdjęć nie za dużo.Tylny zderzak źle spasowany ale ten typ tak ma.Z tyłu szyby na korbki. Nie wierzę w taki przebieg i takie niskie spalanie.Moim zdaniem 1.4 to trochę za mało do takiego auta.
Auto nr2.Ma elektryczne szyby z tyłu.Zdjęcie wnetrza niewyraźne i nie jestem pewny ale chyba nie ma tempomatu.I znowu ten mały przebieg i niskie spalanie- sory ale takie spalanie to ja mam w dieslu.
Nic nie szkodzi pojechac i zobaczyć na żywo jak masz niedaleko.Poglądać można,nie trzeba od razu kupować
damiansz - Nie Lut 28, 2010 10:09
w silniku 1,6 masz większą elastyczność, a co za tym idzie więszy komfort jazdy i faktycznie prawdopodobne jest uzyskanie mniejszego spalania niż w 1,4.
magneto, jeżeli chodzi o spalanie to część prawdy w tym jest, 5,5l na trasie to te silniki spalają, gorzej w mieście - nie jestem pewien czy zatrzyma się na 7,5l.
Ja miałem CIVIC'a gen.5 (91-95r) silnik 1,5 90km D15B2 i faktycznie na trasie spalał 5,5l. ale w miescie - 10l ten kto miał vtec spalał mniej i moc większa.
Andrzej_1272 - Nie Lut 28, 2010 10:46
Szkoda że nie ma dosyć ważnych zdjęć,SILNIKA,w jednej i drugiej propozycji.Obydwa egzemplarze wyglądają dobrze.Proponował bym poprosić o więcej zdjęć właścicieli (silnik).Na pewno 1.6 od 1.4 jest bardziej elastyczniejszy,ja mam 1.4 i nie narzekam.Przy zakupie weź znajomego mechanika i doradzam przegląd na stacji diagnostycznej.Ominą Cię grubsze niespodzianki.Pozdrawiam.
piter34 - Nie Lut 28, 2010 16:50
Denz napisał/a: | http://allegro.pl/show_item.php?item=922861090 |
- spalanie 5,5-7,5 to oczywiście w trasie
- cena wcale nie jest "okazyjna"
- wszystko raczej na swoim miejscu
- największy brak w wyposażeniu to manualne szybki z tyłu
- ma kołpaki z kolorowym logo R (zostały wycofane wraz z wejściem rocznika modelowego 1998) (to taki szczegół estetyczny)
- mieszek stracił kontakt z gałką zmiany biegów
- fajniejsza wersja silnikowa i wyposażeniowa niż w aucie nr 1
- oryginalne gumowe dywaniki z przodu (sam bym takie chciał do swojej 45-ki)
- oglądać
- spalanie z kosmosu
- tempomatu to auto nie ma
HuMaX - Nie Lut 28, 2010 18:13
W pierwszym egzemplarzu naderwana jest obudowa klamki drzwi kierowcy
Denz - Nie Lut 28, 2010 19:47
Wielkie dzięki za wszelkie uwagi i informacje. Drugi model również myślę warty uwagi dlatego, że jest od prywatnego właściciela i ponoć garażowany. Czy w tym modelu warto zwrócić uwagę na jakieś szczególne miejsca karoserii odn. rdzy?
damiansz - Nie Lut 28, 2010 20:02
jak zwykle nadkola i generalnie okolice nadkoli, poza tym przyjrzyj się okolicom przy zawiasach tylnej klapy bagażnika po otwarciu.
Denz - Nie Mar 14, 2010 09:54
Odświeżam temat;)
Niewiele zdjęć ale może coś zauważycie godnego uwagi.
Proszę o opinie
http://otomoto.pl/rover-4...-C10102603.html
magneto - Nie Mar 14, 2010 12:01
Słabe wyposażenie. jak dla mnie nierealny przebieg.
Sprzedawca nie napisal czy auto jest już opłacone,jeśli nie do kosztów musisz doliczyć jeszcze około 1200 pln
Zadzwoń i spytaj kiedy auto zostało sprowadzone bo ze zdjęć wynika że dawno temu
Denz - Nie Mar 14, 2010 14:03
Auto jest nieopłacone. Kiedy zapytałem ile wyniosą wszystkie opłaty otrzymałem odp. że 2000 zł. (podobno wzrosły ceny;)). A na pyt. ile czasu jest auto w PL dowiedziałem się że kilka dni - ciekawe tylko skąd taka soczysta zieleń na zdjęciach sprzed komisu;)
andrew9 - Wto Mar 16, 2010 21:49
Denz napisał/a: | Auto jest nieopłacone. Kiedy zapytałem ile wyniosą wszystkie opłaty otrzymałem odp. że 2000 zł. (podobno wzrosły ceny;)). A na pyt. ile czasu jest auto w PL dowiedziałem się że kilka dni - ciekawe tylko skąd taka soczysta zieleń na zdjęciach sprzed komisu;) |
Patrząc na zdjęcia (kierownica, fotele) to może zapytaj się go jeszcze, czy wie, że za sprzedawanie samochodu z cofniętym licznikiem grozi do 8 lat więzienia..
(a co do cen rejestracji to ostatnio wyraźnie.. spadły)
piter34 - Pią Mar 19, 2010 10:17
Znaczek na tylnej klapie jest za nisko naklejony (i zbyt na lewo).
Denz - Pią Mar 19, 2010 18:23
I kolejny Rover 45 z prośbą o opinie.
Wiem... ten kolor.. Ale mam nadzieję, że na "żywo" wygląda lepiej;)
W ogóle dziwna gałka zmiany biegów, i klapa tylna ma rant(?), w dodatku jakieś dodatkowe chromy na bocznych listwach. Brak znaczków.. No i Gniezno.
http://allegro.pl/item962...n_jak_nowy.html
piter34 - Pią Mar 19, 2010 20:40
- chromy na bocznych listwach są nieoryginalne
- rzadki kolor (Siena Gold)
- brak oznaczenia "45" na tylnej klapie
- na tylnej klapie to nie jest rant, tylko jakiś dodatkowy pasek chromu
- gałka jest nieoryginalna (jak dla mnie, to jest to kolejny chromowany dodatek)
- pod przyciskami od klimy i nawiewu wewn./zewn. też jakiś "chrom"
- to samo wokół plastiku od gałki zmiany biegów
- ...ale brak chromu na lusterkach
- brak anteny dachowej
Ogólnie nie ma dramatu, można obejrzeć
|
|