Zobacz temat - [R220 sdi] Czujnik biegu wstecznego - nie zawsze łączy.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220 sdi] Czujnik biegu wstecznego - nie zawsze łączy.

zex - Sro Mar 03, 2010 09:18
Temat postu: [R220 sdi] Czujnik biegu wstecznego - nie zawsze łączy.
Witam, problemem jest poluzowany, zaznaczony na zdjęciu, przewód wychodzący z czujnika biegu wstecznego.

Przez to, że jest poluzowany, nie zawsze działa, a pech chciał, że właśnie wczoraj to wyszło przy robieniu badań technicznych :evil:

Jeden z forumowiczów napisał, że można tą końcówkę plastikową, do której wchodzą te dwa przewody, wyjąć. Poczyściłem ale wyjąc nie dałem rady, wogóle ta końcówka plastikowa ( czarna ) się nie rusza.

Nie chcem niczego popsuć, więc wolę najpierw zapytać, czy aby ustekę tą naprawić, powinienem odkręcić kluczem 19 ten czujnik, czy może próbować do skutku z wyjmowaniem samej końcówki?

p.s. narazie, poruszałem tym luźnym kabelkiem, docisnąłem go i teraz światła biegu wstecznego działają, na badaniach pewnie przejdzie, ale usterkę wolałbym naprawić skutecznie.

Pozdrawiam.

Remigiusz - Sro Mar 03, 2010 10:56

zex,

Po 1. nie potrzebnie zakładasz nowy temat trzeba było w starym dalej pisać :mad:
Po 2. sciagnij sobie RAve: http://www.roverki.wieniawa.net.pl/rave/Rave.iso
Po 3. Według Rave widać ze sam czujnik nie ma wtyczki na korpusie tylko na kablu trochę dalej. Mozna go odpiąć jak widać n zdjęciu przy pkt. 3

W najgorszym wypadku nowy czujnik kupić, ale spróbuj najpierw wykręcić czujnik i zobaczyć czy się tego nie da jakoś rozebrać. Jak nie to zalej ten czujnik klejem żeby się kabelki nie ruszały i tez sie będzie trzymało :wink: Tylko w takiej pozycji żeby był kontakt. :wink:

zex - Sro Mar 03, 2010 11:44

Dzięki za pomoc Remi55.

Założyłem nowy temat bo pojawił się nowy problem, sądziłem, że tak będzie lepiej ;)

Sprawa wygląda na prostą, zrobie tak jak piszesz, czyli kabel docisnę i zaleję go jakimś klejem.

Pozdrawiam :piwko:

p.s. badania podbite, kabelek narazie łączy ;)

Remigiusz - Sro Mar 03, 2010 12:25

Najlepiej jakiś 2 komponentowi klej:

http://www.allegro.pl/ite...no.html#gallery

Mozna takie cos kupić w sklepach samochodowych lub Agromie :mrgreen:

Ja ten klej to wszystkiego używam i jak wyschnie po 24h to jest twardy jak kamień :razz:

zex - Sro Mar 03, 2010 12:33

Dzięki za podpowiedź, ale chyba coś tam u mnie w garażu do klejenia dobrego leży, też dwuskładnikowy, tylko kwestia tego czy go znajde :mrgreen: