|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Chłodnica oleju
krist - Czw Mar 11, 2010 20:28 Temat postu: [R75] Chłodnica oleju Witam!
Dzisiaj przy rozbebeszaniu auta natrafiłem na jakąś chłodnice. Na początku myślałem, że to intercooler, lecz szybko okazało się, że jest on w innym miejscu.
Chłodnica o której pisze znajduje się przed nadkolem od strony kierowcy, na wysokości belki. Interesuje mnie ona gdyż jest mocno ubrudzona w oleju.
Co chłodzi ta chłodnica? I czy normalne jest, że jest ona ubrudzona olejem?
Nie wiem czy to istotne, ale dodam, że mam automatyczną skrzynie biegów. Poziom płynów kontroluje w miarę regularnie i nie ma żadnych ubytków.
Pozdrawiam.
KRYS - Czw Mar 11, 2010 20:31
chłodniczka oleju
dukat11 - Czw Mar 11, 2010 20:34
cłodnica oleju w automacie powinna być taka jak w poniższym linku:
http://cgi.ebay.co.uk/ROV...=item4ce0302a65
krist - Czw Mar 11, 2010 20:45
Tak też myślałem.
A czy to normalne, że jest ona dosyć mocno ubrudzona olejem? Powinienem się tym martwić? Coś z tym robić?
Olej, jak to lej ma to do siebie, że łatwo klei do siebie wszelki bród. Cała chłodnica jest upaćkana błotem z mocną domieszką oleju, więc jej działanie jest mocno ograniczone. Czy to nie wpływa na pracę, awaryjność silnika?
[ Dodano: Czw Mar 11, 2010 20:45 ]
To jest dokładnie ta chłodnica o którą pytam.
dukat11 - Czw Mar 11, 2010 21:01
Nie powinna być w oleju gdyż to oznacza wycieki. Wyczyść i sprawdź za kilka dni czy się pojawia znów. Automat jest wrażliwy na poziom oleju więc warto sprawdzić skrzynie czy nie ma ubytków.
krist - Pią Mar 12, 2010 08:44
To znaczy, że jest to chłodnica oleju skrzyni biegów?
phuss - Pią Mar 12, 2010 08:49
Tak. A to, że jest brudna nie znaczy, że jest niesprawna. Silniki się pocą i z innymi brudami mogło ci ją zasyfić. Wyczyść ją , kontroluj pracę skrzyni i spoko.
pozdro
SeniorA - Pią Mar 12, 2010 09:05
ale nie w R75 kV 6.
krist - Pią Mar 12, 2010 09:08
Raczej jednak to z tej chłodnicy wylewa się olej. Da się jakoś sprawdzić jego poziom? Czy przy licznikach miałbym jakąś informacje gdyby było go za mało? Z tego co wczoraj zdołałem zobaczyć dochodzi do tej chłodnicy jakaś wiązka przewodów. Domyślam się, że czujnik ciśnienia.
SeniorA - Pią Mar 12, 2010 09:19
krist napisał/a: | Da się jakoś sprawdzić jego poziom? | tu jest też o sprawdzeniu
http://forum.roverki.eu/v...ghlight=#471350
KRYS - Pią Mar 12, 2010 21:44
krist napisał/a: | To znaczy, że jest to chłodnica oleju skrzyni biegów? |
phuss napisał/a: | Tak. A to, że jest brudna nie znaczy, że jest niesprawna |
apples - Pią Mar 12, 2010 21:46
KRYS to jeszcze mało widziałeś i słyszałeś
Chłodnica oleju silnikowego jest niedaleko alternatora.
KRYS - Pią Mar 12, 2010 21:49
tak zgadzam się apples
apples - Pią Mar 12, 2010 21:51
Tu jest link do chodniczki oleju silnikowego http://forum.roverki.eu/v...3odniczka+oleju
krist - Pon Mar 22, 2010 21:12
Witam!
Niebawem planuję wymianę oleju w skrzyni i w związku z tym mam kilka pytań:
1) Spuszczając olej ze skrzyni część zostaje. Czy z chłodnicy spływa, czy jest to ta część oleju, która zostaje w układzie? Chciałbym sprawdzić ten wyciek, o którym wcześniej pisałem, a jeżeli okaże się że w jakikolwiek sposób chłodniczka jest uszkodzona, to do naprawy konieczne będzie jej opróżnienie i nie wiem w jaką ilość oleju się zaopatrzyć.
2) Na stronie TomaTeam.pl jest dostępny olej do automatycznej przekładni
http://www.tomateam.pl/sk...ial=chemia&c=48
ale w tabelce "Przeznaczone dla silników" nie ma tam mojego silnika (CDT). Na chłopski rozum nie powinno mieć to znaczenia, ale jeśli mogę, to czemu nie zapytać
Reszta ewentualnych pytań będzie zależna, od odpowiedzi na już zadane.
Optymistycznie zakładam, że odpowiedzi padną, ale do tej pory nie miałem okazji się zawieść na Kolegach z forum.
Pozdrawiam.
dukat11 - Pon Mar 22, 2010 21:20
1. część zostaje ale nie wiem która. Przy czym wymiana oleju to 4,5l a o ile pamiętam to pełna pojemność suchej skrzyni to 8 lub 8,5 l
2. Ten będzie ok
krist - Pon Mar 22, 2010 22:40
dukat11 napisał/a: | 1. część zostaje ale nie wiem która. Przy czym wymiana oleju to 4,5l a o ile pamiętam to pełna pojemność suchej skrzyni to 8 lub 8,5 l |
Tak, znam te dane. Ale olej do tej skrzyni nie należy do tanich, dlatego nie chciałbym niepotrzebnie zaopatrywać się w dodatkowe 4l.
dukat11 napisał/a: | 2. Ten będzie ok |
Widzę, że silnik taki jak u mnie i również automat więc domyślam się, że informacja sprawdzona (?).
dukat11 - Wto Mar 23, 2010 08:16
krist napisał/a: | Widzę, że silnik taki jak u mnie i również automat więc domyślam się, że informacja sprawdzona (?). |
Skrzynia w benzynie i dieslu to ta sama skrzynia z innymi przełożeniami
krist - Wto Mar 23, 2010 23:19
A co z pierwszym pytaniem? Ktoś potrafi pomóc?
Pozdrawiam!
apples - Wto Mar 23, 2010 23:37
Chłodzi olej w skrzyni biegów.
Jeżeli chodzi o to od czego jest zalana olejem to podjedz na myjkę ciśnieniowa. Umyj chłodnicę. Tylko ostrożnie. Potem tylko obserwuj czy leci, a jak leci to skąd. Na odległość ciężko ocenić czy to stary czy nowy olej i skąd leci Nie wiem jak jest ulokowana, ale może tez być to olej z intercoolera.
krist - Sro Mar 24, 2010 06:48
Jestem niemalże pewien, że chłodniczka jest uszkodzona.
Pytałem czy podczas wymiany oleju w skrzyni spływa on również z tej chłodniczki? Czy może te ok 4l które zostaje w układzie mieszczą się w chłodnicy. Nie wiem po prostu w jaka ilość oleju się zaopatrzyć, bo planuję wymianę oleju i przy okazji naprawę tej chłodniczki.
dukat11 - Sro Mar 24, 2010 08:06
Na to pytanie nie da się opowiedzieć do póki nie znasz źródła wycieku
krist - Sro Mar 24, 2010 09:06
Cytat: | Pytałem czy podczas wymiany oleju w skrzyni spływa on również z tej chłodniczki? |
dukat11 napisał/a: | Na to pytanie nie da się opowiedzieć do póki nie znasz źródła wycieku |
Wyciek chyba nie ma zbyt wile wspólnego z pojemnością chłodnicy. Jak teraz sobie przypominam, to ta chłodnica jest chyba niżej niż skrzynia biegów, więc raczej nie ma fizycznej możliwości, aby olej z niej spłynął podczas normalnej jego wymiany.
Pozdrawiam.
|
|