|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200, 1.416V] Chłodnica
Desper - Pią Mar 12, 2010 09:10 Temat postu: [R200, 1.416V] Chłodnica Witam.
Kupiłem nową chodnicę, do wersji z klimą, pasuje idealnie, ale...
nie zauważyłem jednego drobnego szczegółu.
Z boku nowej chłodnicy, poniżej króćca dolotowego, wycięte są 2 otwory, które w mojej starej są normalnie zaślepione. Jak stary ślepiec znalazłem je dopiero kiedy płyn zaczął wyciekać przez nie przy zalewaniu układu
Niestety chłodnica nie nadaje się już do zwrotu, stąd pytanie, co może być w tych otworach (zaznaczyłem strzałkami na zdjęciach)? Jakieś czujniki, ale nie mam pojęcia jakie
Kolejne pytanie gdzie to dostać lub w jaki inny sposób zaślepić otwory.
Pozdr.
bula21 - Pią Mar 12, 2010 15:11
jesli to nie potrzebne moze poprostu zaslepic ?
Desper - Pią Mar 12, 2010 15:18
wlasnie mam taki zamiar.
Szukam korka jakiegośczy czegoś takiego.
R-200 - Pią Mar 12, 2010 19:10
Trzeba wkręcić czujniki i po sprawie. To jest chłodnica od innego modelu.
Desper - Pon Mar 15, 2010 07:58
Problem zastępczo, ale rozwiązany, tak sądzę.
Czujniki też znalazłem. W chłodnicy są otwory na termowyłączniki wentylatorów, takie jak np tutaj:
http://www.super-czesci.p..._137_8617&cat=0
Trochę drogie, a na pobliskich szrotach nic podobnego nie znalazłem. Tym bardziej, że potrzebowałem 2 sztuki (są też wersje z 1 otworem)
Zastępczo dotoczyłem 2 korki z jakiegoś tworzywa, który wchodzi z lekkim wciskiem w otwór, od góry jako klinik blacha 3mm dociska każdy korek. Do tego trochę silikonu na wysoką temperaturę. Podejrzewam, że oryginalne czujniki są dociskane w podobny sposób (bez silikonu oczywiście) Jak dotąd wszystko hula.
Przy okazji, przestrzegam innych, żeby zwrócić uwagę na ten drobny szczegół przy kupnie nowej chłodnicy. Wymiarami pasuje idealnie, w opisach wielu sklepów pasuje też do tego modelu, ale niestety na zdjęciach, czy schematach otworów najczęściej nie widać.
|
|