Zobacz temat - [R200, 1.416V] Chłodnica

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200, 1.416V] Chłodnica

Desper - Pią Mar 12, 2010 09:10
Temat postu: [R200, 1.416V] Chłodnica
Witam.
Kupiłem nową chodnicę, do wersji z klimą, pasuje idealnie, ale...
nie zauważyłem jednego drobnego szczegółu.

Z boku nowej chłodnicy, poniżej króćca dolotowego, wycięte są 2 otwory, które w mojej starej są normalnie zaślepione. Jak stary ślepiec znalazłem je dopiero kiedy płyn zaczął wyciekać przez nie przy zalewaniu układu :oops:
Niestety chłodnica nie nadaje się już do zwrotu, stąd pytanie, co może być w tych otworach (zaznaczyłem strzałkami na zdjęciach)? Jakieś czujniki, ale nie mam pojęcia jakie :bezradny:
Kolejne pytanie gdzie to dostać lub w jaki inny sposób zaślepić otwory.
Pozdr.

bula21 - Pią Mar 12, 2010 15:11

jesli to nie potrzebne moze poprostu zaslepic ?
Desper - Pią Mar 12, 2010 15:18

wlasnie mam taki zamiar.
Szukam korka jakiegośczy czegoś takiego.

R-200 - Pią Mar 12, 2010 19:10

Trzeba wkręcić czujniki i po sprawie. To jest chłodnica od innego modelu. :wink:
Desper - Pon Mar 15, 2010 07:58

Problem zastępczo, ale rozwiązany, tak sądzę.
Czujniki też znalazłem. W chłodnicy są otwory na termowyłączniki wentylatorów, takie jak np tutaj:

http://www.super-czesci.p..._137_8617&cat=0

Trochę drogie, a na pobliskich szrotach nic podobnego nie znalazłem. Tym bardziej, że potrzebowałem 2 sztuki (są też wersje z 1 otworem)

Zastępczo dotoczyłem 2 korki z jakiegoś tworzywa, który wchodzi z lekkim wciskiem w otwór, od góry jako klinik blacha 3mm dociska każdy korek. Do tego trochę silikonu na wysoką temperaturę. Podejrzewam, że oryginalne czujniki są dociskane w podobny sposób (bez silikonu oczywiście) :grin: Jak dotąd wszystko hula.

Przy okazji, przestrzegam innych, żeby zwrócić uwagę na ten drobny szczegół przy kupnie nowej chłodnicy. Wymiarami pasuje idealnie, w opisach wielu sklepów pasuje też do tego modelu, ale niestety na zdjęciach, czy schematach otworów najczęściej nie widać.