|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Czy to wyciek ze skrzyni?
wojtekkk - Czw Mar 18, 2010 15:05 Temat postu: [R600] Czy to wyciek ze skrzyni? jestem po remoncie skrzyni, dzisiaj zauważyłem wycieki a ze sie nie znam to chcialem potwierdzic czy to cieknie skrzynia?
z gory dziekuje za odpowiedz
Brt - Czw Mar 18, 2010 15:12
Nie ... na duży % puszcza uszczelniacz wałka rozrządu od strony paska pompy wtryskowej.
wojtekkk - Czw Mar 18, 2010 15:22
a czy moge rozkrecic ta czarna pokrywe zeby sie o tym przekonac czy cos spsuje?
Brt - Czw Mar 18, 2010 15:30
możesz spokojnie
wojtekkk - Sob Mar 20, 2010 13:05
dziekuje
[ Dodano: Sob Mar 20, 2010 13:05 ]
zebralem sie dzis i odkrecilem pokrywe jednak dalej mam watpliwosci, myslalem ze jednoznacznie po odkreceniu sprawdze skad cieknie, moze ktos podpowie czy to uszczelniacz?
a tak wyglada pokrywa zaworow
http://www.6630.pl/srs/zaw.jpg
mars007 - Sob Mar 20, 2010 13:37
nie wiem skad akurat ta plama ale uszczelke pod pokrywa zaworow sobie wymien bo mokro tam troche;)
wojtekkk - Nie Mar 21, 2010 14:38
uszczelke mam juz kupiona jednak to chyba jednak nie stad ten wyciek ze zdjecia, naprawde nikt nie poradzi?>
filo - Nie Mar 21, 2010 15:03
Albo uszczelniacz wałka jak już wyżej napisano albo z pod połówki głowicy.
Jeśli uszczelniacz to olej może ściekać po wytłoczeniu na tej czarnej osłonie.
Jeśli masz pojęcie o mechanice to możesz coś pogrzebać.
Zblokować silnik, zblokować koło pompy wtryskowej, popuścić (ale nie wykręcać) te cztery śruby na wałku rozrządu,popuścić centralną śrubę na kole wałka rozrządu, popuścić napinacz i ściągnąć pasek.
Następnie wykręcasz tą centralną śrubę na kole i je ściągasz.
Wtedy masz dostęp do tej czarnej blachy. Chyba dwie albo trzy śruby odkręcasz i masz uszczelniacz na wierzchu.
Zostaje jeszcze kwestia napinacza paska pompy wtryskowej, tzn. czy jest automatyczny czy ręczny bo z ręcznym jest trochę więcej roboty aby napiąć pasek.
Rozrządu nie ruszysz i tak przy tej robocie więc można rozkręcać bez obaw.
Co najwyżej kąt wtrysku możesz ruszyć ale to błachostka...
[ Dodano: Nie Mar 21, 2010 15:03 ]
I zlikwiduj wyciek bo olej działa negatywnie na materiał paska i może doprowadzić do jego zerwania.
Ale wtedy co najwyżej silnik zgaśnie i nie odpali.
cesta - Nie Mar 21, 2010 23:50
Olej silnikowy ma barwę czarną i pachnie spalenizną,olej ze skrzyni ma czystą brązową lub czerwone zabarwienie i charakterystyczny zapach,poza tym wyciek ze skrzyni by był widoczny od dołu skrzyni przy półosiach lub łączenie skrzynia-silnik.Po zdjęciu osłony paska i obudowy filtru powietrza mokra plama na górnej części skrzyni świadczy tak jak wcześniej trafnie zauważono o uszkodzeniu uszczelniacza wałka rozrządu.
|
|