|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Pytanie o sygnał alarmu
karasbp - Sro Mar 24, 2010 08:39 Temat postu: [R600] Pytanie o sygnał alarmu Witam. Mam takie pytanie. Nie wiem jak jest w Waszych Roverkach ale u mnie dźwięk alarmu nadawany jest z klaksonu. Czy jest możliwość podłączenia jakoś syrenki? Wiadomo, jak podłączę ją zamiast klaksonu alarm będzie ok ale tracę wtedy normalny klakson przy kierownicy a to się mija z prawem. Druga sprawa, gdy podczas otwierania i zamykania auta mrugają awaryjki czy da się zrobić żeby jednocześnie wydawał w tym czasie sygnał?
darek_wp - Sro Mar 24, 2010 10:01
Odłączając sterowanie klaksonów od modułu alarmu nie tracisz ich z kierownicy. Do tego samego wyjścia z modułu alarmu możesz podłączyć syrenę. Trochę zabawy z kabelkami ale jest do zrobienia. Z sygnalizacją przy mruganiu awaryjnych też da się zrobić - znów sygnał trzeba wziąść z modułu alarmu. Trzeba przeciąć jeden z kabli idących do kierunków i odseparować go diodą a od strony modułu podłączyć sygnalizator (syrena , buzer). Druga opcja to podłączyć się sygnalizatorem pod zamek centralny - było opisywane na forum w kontekście podłączenia kierunków żeby migały przy zamykaniu centralnego w R2xx ale tak samo można podłączyć urządzenie dźwiękowe. I znów w tej opcji trochę zabawy z kabelkami ale do zrobienia.
karasbp - Sro Mar 24, 2010 10:12
A gdzie znajduje się moduł alarmu?
darek_wp - Sro Mar 24, 2010 10:40
Przy prawym przednim nadkolu - dokładniejszy opis miejsca i kabli znajdziesz w RAVE.
marthinez - Sro Mar 24, 2010 14:01
karasbp napisał/a: | Wiadomo, jak podłączę ją zamiast klaksonu alarm będzie ok ale tracę wtedy normalny klakson przy kierownicy a to się mija z prawem. | Czy przypadkiem syreny od alarmu i od klaksonu nie sa osobno.
Wydaje mi się, że tak.
Deamian - Sro Mar 24, 2010 18:53
karasbp napisał/a: | A gdzie znajduje się moduł alarmu? |
Centralkę alarmu masz w bagażniku po prawej stronie za tapicerką
karasbp - Sro Mar 24, 2010 19:06
marthinez napisał/a: | Czy przypadkiem syreny od alarmu i od klaksonu nie sa osobno.
Wydaje mi się, że tak. |
Pod maską są dwa klaksony. Sądzisz że jeden jest od alarmu? Mi się zawsze zdawało że jak nacisnę na klakson to wyją dwa naraz... no nie wiem...
Deamian - Sro Mar 24, 2010 19:17
marthinez napisał/a: | Czy przypadkiem syreny od alarmu i od klaksonu nie sa osobno.
Wydaje mi się, że tak. |
Jeśli dobrze pamiętam to czytałem że przed liftem syrena alarmu była razem z klaksonem a potem oddzielnie.
[ Dodano: Sro Mar 24, 2010 19:17 ]
http://forum.roverki.eu/v...t=syrena+alarmu
marthinez - Sro Mar 24, 2010 20:43
Deamian napisał/a: | Jeśli dobrze pamiętam to czytałem że przed liftem syrena alarmu była razem z klaksonem a potem oddzielnie. | Właśnie tak jest.
karasbp, wiedział byś jak jest u Ciebie gdybys poprawnie zatytułował temat (rok prod w nawiasie).
W przypadku R600 to dość ważne, gdyż wiele podzespołów różni rok produkcji auta.
W przypadku alarmu sa to zupełnie różne moduły.
filo - Sro Mar 24, 2010 20:48
W moim byłym R600 miałem dwa klaksony pod zderzakiem -z lewej i prawej strony.
Pibitko od alarmu było oddzielnie i było pod maską po prawej stronie.
Ale widziałem też R600 z klaksonami na pasie przednim...
zuber84cool - Sro Mar 24, 2010 21:00
filo napisał/a: | Pibitko od alarmu było oddzielnie i było pod maską po prawej stronie.
Ale widziałem też R600 z klaksonami na pasie przednim... | Ja mam tak właśnie u siebie dwa klaksony jeden pod maską z prawej strony stojąc przed maską a drugi na przednim pasie obok zamka maski.
A orientuje się ktoś co może być nie tak mam taki problem,mam alarm na podczerwień chodzi o to że po załączeni alarmu diody w drzwiach działają(mrugają) natomiast kierunkowskazy nie mrugają i nie ma żadnego sygnału załączenia alarmu,czym to może być spowodowane? Bezpieczniki są OK,dodam że przy otwieraniu drzwi(normalnie klamką)centralny zamek się włącza tak jakby zamykał wszystkie drzwi,chociaż drzwi są otwarte i alarm wyłączony tak się dzieje praktycznie przy każdym otwarciu drzwi,w czym tkwi problem?
Deamian - Sro Mar 24, 2010 22:49
Mam wszystko to samo co ty tyle że pilot nie działa(i tak już mam inne )
zuber84cool napisał/a: | A orientuje się ktoś co może być nie tak mam taki problem,mam alarm na podczerwień chodzi o to że po załączeni alarmu diody w drzwiach działają(mrugają) natomiast kierunkowskazy nie mrugają i nie ma żadnego sygnału załączenia alarmu,czym to może być spowodowane? |
Sygnału żadnego nie ma a co do kierunków sprawdź kostki przy centralce w bagażniku. Przynajmniej u mnie tak mi się wydaje że tam nie łączy.
zuber84cool napisał/a: | Bezpieczniki są OK,dodam że przy otwieraniu drzwi(normalnie klamką)centralny zamek się włącza tak jakby zamykał wszystkie drzwi,chociaż drzwi są otwarte i alarm wyłączony tak się dzieje praktycznie przy każdym otwarciu drzwi,w czym tkwi problem? |
To też mam i wydaje mi się że coś jest nie tak w tej "kostce" co idą nią przewody do drzwi. Pomiędzy drzwiami a resztą samochodu. U mnie dopiero po otwarciu drzwi działa lusterko pasażera i przy otwieraniu zamek reaguje jak u ciebie
zuber84cool - Sro Mar 24, 2010 22:55
Dzięki Deamian za odp. jutro posprawdzam,ale z tego co wiem to normalna przypadłość u RH600 alarmu z pilotem na podczerwień
Deamian - Sro Mar 24, 2010 22:58
zuber84cool napisał/a: | Dzięki Deamian za odp. jutro posprawdzam,ale z tego co wiem to normalna przypadłość u RH600 alarmu z pilotem na podczerwień |
Niestety chyba tak. Ja u siebie już zamontowałem dodatkową centralkę radiową ,ale u mnie już pilot ten na podczerwień nie działał a u Ciebie nie jest jeszcze źle
zuber84cool - Sro Mar 24, 2010 23:16
No tak jak wspomniałem zamykanie i otwieranie z pilota działa,diody mrugają centralny też działa tylko właśnie kierunki nie mrugają przy wł -wył alarmu i przy otwieraniu drzwi centralny tak j/w wariuje,jutro będę coś grzebał to może coś znajdę
karasbp - Czw Mar 25, 2010 08:18
marthinez napisał/a: | karasbp, wiedział byś jak jest u Ciebie gdybys poprawnie zatytułował temat (rok prod w nawiasie).
W przypadku R600 to dość ważne, |
[R618i 96' 1.8]
zuber84cool napisał/a: | Ja mam tak właśnie u siebie dwa klaksony jeden pod maską z prawej strony stojąc przed maską a drugi na przednim pasie obok zamka maski. |
Ja mam 2 klaksony na przednim pasie obok zamka maski
zuber84cool napisał/a: | normalna przypadłość u RH600 alarmu z pilotem na podczerwień |
Do którego roku były montowane piloty na podczerwień, bo nie wiem jaki jest u mnie?
Mayson - Czw Mar 25, 2010 08:42
Deamian napisał/a: | Jeśli dobrze pamiętam to czytałem że przed liftem syrena alarmu była razem z klaksonem a potem oddzielnie. |
marthinez napisał/a: | Właśnie tak jest. |
Nie jest tak i nigdy nie było
Alarm w R600 nie miał nigdy syreny. Był zawsze podpięty pod klakson. W turbodieslach klaksony są schowane pod zderzakami, a w benzynowych wersjach są na tle chłodnicy, na widoku, pod pasem przednim. Zawsze wyją oba - wiem, bo miałem dwie 600-ki po lifcie, i Accorda sprzed.
karasbp napisał/a: | [R618i 96' 1.8] |
Jeśli na suficie obok lampki, masz wystającą czarną kopułkę, to podczerwień. Jeśli cały panel jest płaski, to radio. Masz auto z rocznika, w którym nastąpiła zmiana, więc po roczniku nie da się stwierdzić.
zuber84cool napisał/a: | A orientuje się ktoś co może być nie tak mam taki problem,mam alarm na podczerwień chodzi o to że po załączeni alarmu diody w drzwiach działają(mrugają) natomiast kierunkowskazy nie mrugają i nie ma żadnego sygnału załączenia alarmu,czym to może być spowodowane? Bezpieczniki są OK,dodam że przy otwieraniu drzwi(normalnie klamką)centralny zamek się włącza tak jakby zamykał wszystkie drzwi,chociaż drzwi są otwarte i alarm wyłączony tak się dzieje praktycznie przy każdym otwarciu drzwi,w czym tkwi problem? |
Miałem coś w tym stylu i długo walczyłem; jest wątek na Forum. Ogólnie alarmy w R600 są zdrowo popieprzone i po prostu za 39zł kupiłem nową centralkę i wpiąłem w starą - wszystkie problemy zniknęły jak ręką odjął. I myślę, że tą drogą trzebaby pójść, to oszczędzisz sobie zabawy
[ Dodano: Czw Mar 25, 2010 08:42 ]
karasbp napisał/a: | Druga sprawa, gdy podczas otwierania i zamykania auta mrugają awaryjki czy da się zrobić żeby jednocześnie wydawał w tym czasie sygnał? |
Da się podpiąć pod kierunkowskazy, ale to będzie głośne, krótkie piźnięcie klaksonem, w momencie mrugania kierunków. Nie polecam, to wystraszy każdego w pobliżu. Chyba, że jakąś syrenę dodatkową byś wpiął, ale to trzeba sobie druknąć z manuala schemat alarmu, porównać schemat syreny, i mieć dobrego elektryka, który po bezkolizyjnie wepnie. Dużo zabawy IMHO
marthinez - Czw Mar 25, 2010 08:49
Mayson napisał/a: | Nie jest tak i nigdy nie było | Neooss kiedyś pisał,ze były osobno.
Trochę tych R600 się narozbierał, więc chyba wie.
Było kilka odmian i z tego co dobrze pamiętam kolega ADAM1 kiedyś tłumaczył, że R600 1.8 miały trzeci klakson po prawej stronie komory silnika odpowiedzialny za alarm.
Zresztą R600 było tyle kombinacji, ze ciężko się połapać.
Mayson napisał/a: | Jeśli na suficie obok lampki, masz wystającą czarną kopułkę, to podczerwień. | Silniki 1.8 występowały tylko po lifcie, więc alarm radiowy.
karasbp - Czw Mar 25, 2010 08:51
Mayson napisał/a: | Jeśli na suficie obok lampki, masz wystającą czarną kopułkę, to podczerwień. Jeśli cały panel jest płaski, to radio |
czyli mam radio Jeden plus
Mayson napisał/a: | Chyba, że jakąś syrenę dodatkową byś wpiął |
Ale rozumiem podpiąć się pod centralkę, pod kable idące do kierunków?
marthinez - Czw Mar 25, 2010 08:56
Zawsze mozesz sprawdzić w EPC wpisując swój VIN. Wyskoczy ile jest syren i gdzie.
U mnie EPC nie działa, więc nie sprawdzę.
karasbp - Czw Mar 25, 2010 09:09
gdzie znajdę EPC?
Mayson - Czw Mar 25, 2010 09:35
marthinez napisał/a: | Neooss kiedyś pisał,ze były osobno.
Trochę tych R600 się narozbierał, więc chyba wie.
Było kilka odmian i z tego co dobrze pamiętam kolega ADAM1 kiedyś tłumaczył, że R600 1.8 miały trzeci klakson po prawej stronie komory silnika odpowiedzialny za alarm. |
Znaczy tak - zweryfikować raczej nie ma jak ale ja przypuszczam, że to co pisał NEOSSS dotyczyło dokładanych alarmów przez europejskich dealerów. Nie wierzę, żeby producent auta niebijącego rekordów sprzedaży, stosował kilka kombinacji układu alarmu. Tym bardziej, że w obu moich po lifcie było identycznie, a jeden to był 1,8, drugi 2,3.
marthinez napisał/a: | Silniki 1.8 występowały tylko po lifcie, więc alarm radiowy. |
No fakt
karasbp napisał/a: | czyli mam radio Jeden plus |
Czy to jest plus... i jedno i drugie jest do bani, i co chwilę ktoś na Forum prosi o porady... Wymienić centralkę i powinno hulać.
karasbp napisał/a: | Ale rozumiem podpiąć się pod centralkę, pod kable idące do kierunków? |
Tak, z moim elektrykiem podpinaliśmy to ok. północy i obaj przysypialiśmy. Gdy już podpiął, kazał wcisnąć pilota i w zamkniętym pomieszczeniu jak pierdzielnęło klaksonem, to obudziliśmy się od razu
karasbp - Czw Mar 25, 2010 10:50
Mayson napisał/a: | jak pierdzielnęło klaksonem, to obudziliśmy się od razu |
hehe dobre ja to będę próbował syrenke a nie klakson podpiąć
hubas20 - Czw Mar 25, 2010 11:45
Ja mam dwia oddzielne klaksony i w takim przypadku nie widzę wiekszego problemu podpięcia syrenki. W miejsce klaksonu wpinasz syrenke i działa. Pomijam juz fakt że u mnie alarm się nie załącza niestety walcze z tym już drugi tydzień i powoli skłaniam sie do porad niektórych forumowiczów, czyli zakupienie nowej centralki na allegro
marthinez - Czw Mar 25, 2010 12:22
Mayson napisał/a: | Znaczy tak - zweryfikować raczej nie ma jak ale ja przypuszczam, że to co pisał NEOSSS dotyczyło dokładanych alarmów przez europejskich dealerów. | Jeździmy europejskimi autami.
Skąd info, że to dealerzy dokładali te alarmy, skoro każdy z nas ma je podobne.
Cytat: | Nie wierzę, żeby producent auta niebijącego rekordów sprzedaży, stosował kilka kombinacji układu alarmu. | Wiara nie ma tutaj nic do rzeczy.
Zajrzyj sobie w serwisówkę, którą kiedyś udostępniłem (ta niemiecką) strona 35 i zobacz, że pomimo alarmu radiowego istniało kilka jego kombinacji.
Chyba zejdę do auta i spróbuje znaleźć ta trzecią syrenę (kiedyś na spocie mi pokazywano gdzie się znajduje), jak się uda to walnę foto.
Mayson napisał/a: | Czy to jest plus... i jedno i drugie jest do bani, i co chwilę ktoś na Forum prosi o porady... | Alarm w tym aucie nie jest hondowski i to jedna z tych rzeczy w tym modelu, którą wyspiarze spieprzyli.
Mayson - Czw Mar 25, 2010 14:44
marthinez napisał/a: | Skąd info, że to dealerzy dokładali te alarmy, skoro każdy z nas ma je podobne. |
Nie info, lecz przypuszczenie. Poza tym ja jeszcze nie spotkałem w życiu 600-ki, która miałaby osobną syrenę alarmu; wszystkie zawsze trąbiły klaksonem i migały kierunkami. Pół roku jeździłem i oglądałem różne 600-ki, ze 30 egzemplarzy obejrzałem. Jeśli ktoś widział inne, to mógł być to alarm podłączony przez dealera. Tak się robi przecież do dziś
marthinez napisał/a: | Zajrzyj sobie w serwisówkę, którą kiedyś udostępniłem (ta niemiecką) strona 35 i zobacz, że pomimo alarmu radiowego istniało kilka jego kombinacji. |
A coś więcej na ten temat? Link?
marthinez napisał/a: | Alarm w tym aucie nie jest hondowski i to jedna z tych rzeczy w tym modelu, którą wyspiarze spieprzyli. |
Alarm jest VALEO, a to fransucka firma. Nie pamiętam jak miałem w Hondzie, bo nigdy z alarmem problemu nie było - wiem, że też po aktywacji grzmiał klaksonami
marthinez - Czw Mar 25, 2010 18:59
Mayson napisał/a: | A coś więcej na ten temat? Link? | O tutaj: http://forum.roverki.eu/v...t=51431&start=0
Mayson napisał/a: | Alarm jest VALEO, a to fransucka firma. | Zgadza się, ale to wyspiarze taki tam wsadzili. I valeo było tylko po lifcie.
Przed liftem był niejaki Lucas, taki sam w accordach do '96.
Po '96 montowali coś innego, ale nie pamiętam co. Kiedys w aso hondy szukałem centralki valeo to powiedzieli, że nie znają nic takiego i mają tylko lucasa do starszych modeli.
Mayson napisał/a: | Poza tym ja jeszcze nie spotkałem w życiu 600-ki, która miałaby osobną syrenę alarmu; wszystkie zawsze trąbiły klaksonem i migały kierunkami. | Nie wiem, czy mnie dobrze zrozumiałeś. ja wiem, ze każdy alarm wyje dzwiękiem podobnym do klaksonu. Chodzi mi tylko o to, że prawdopodobnie (bo teraz nie potrafię udowodnić) był też trzeci buzer specjalnie do alarmu.
Deamian - Czw Mar 25, 2010 19:21
marthinez napisał/a: | Przed liftem był niejaki Lucas |
Był Valeo
Mayson - Czw Mar 25, 2010 20:01
O rany... zaćma Ja to już mam ściągnięte ale teraz kojarzę, że nie mogłem tego nijak otworzyć, bo nie pokazywało nawet rozszerzenia pliku Więc czym to otworzyć?
Swoją drogą, to w poradach powinien być podklejony temat o alarmie do R600, bo już tyle razy było wałkowane, że ho ho.
marthinez napisał/a: | Po '96 montowali coś innego, ale nie pamiętam co |
Zadałem pytanie u Hondziarzy, może ktoś odpowie
marthinez napisał/a: | Nie wiem, czy mnie dobrze zrozumiałeś. ja wiem, ze każdy alarm wyje dzwiękiem podobnym do klaksonu. Chodzi mi tylko o to, że prawdopodobnie (bo teraz nie potrafię udowodnić) był też trzeci buzer specjalnie do alarmu. |
Tzn. ten buzer brzmiał jak klakson? Czy to był 3-ci klakson? Czy brzmiał inaczej niż klakson?
marthinez - Czw Mar 25, 2010 21:02
Deamian napisał/a: | Był Valeo | Był Lucas
Dane wzięte z tej samej serwisówki co podałem Maysonowi.
Mayson napisał/a: | Ja to już mam ściągnięte ale teraz kojarzę, że nie mogłem tego nijak otworzyć, bo nie pokazywało nawet rozszerzenia pliku Więc czym to otworzyć? | To jest plik pdf spakowany winrarem.
Rozpakuj i pójdzie. Fajny dokument, a jak kumasz po niemiecku to wiele rzeczy się dowiesz.
Jak wybłyskać kody, co oznaczają, diagnostyka abs, srs, typy poduszek itp.
Mayson napisał/a: | Tzn. ten buzer brzmiał jak klakson? | Dokładnie tak. Nawet tak samo wyglądał. Tyle tylko, że był osobno do alarmu.
Deamian - Czw Mar 25, 2010 21:51
marthinez przecież leży u mnie w szafce pilot na podczerwień od mojego R600 i widzie co jest na nim napisane
marthinez - Czw Mar 25, 2010 22:45
Deamian napisał/a: | marthinez przecież leży u mnie w szafce pilot na podczerwień od mojego R600 i widzie co jest na nim napisane | To ja już nie wiem.
To po raz kolejny dowodzi tego, ze kombinacje alarmowe R600 to jedna wielka kołomyja.
Mayson - Pią Mar 26, 2010 10:15
marthinez napisał/a: | To ja już nie wiem.
To po raz kolejny dowodzi tego, ze kombinacje alarmowe R600 to jedna wielka kołomyja. |
Ja już dawno to gdzieś napisałem... to samo z wyposażeniem; jest trochę faktów, które da się ustalić na pewno, ale większość to loteria.
marthinez - Sob Kwi 17, 2010 21:56
Mayson, trzeci buzer, o którym pisałem znajduję się za zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodniczego. Jak go wyjmiesz to widać.
Dzisiaj specjalnie sprawdzałem.
Jutro walnę fotę.
Perez - Nie Kwi 18, 2010 09:32
Ja mam przed facem, dwa klaksony na przednim pasie, stary typ alarmu. Jednakze, slychac wyrazna rownice w trabieniu alarmu, a klaksonu. Klakson jest zdecydowanie glosniejszy i ma mocniejsza barwe dzwieku.
olek997 - Nie Kwi 18, 2010 12:49
Mayson, dokłądnie tak ostatnio prowadziliśmy dyskusje na temat wyposażenia poszczególnych wersji.
marthinez - Nie Kwi 18, 2010 18:06
Kazdy R600 nawet po lifcie ma dwa buzery na pasie przednim/chłodnicy.
Trzeci buzer na pewno jest w R600 po faceliftingu (nie wiem jak przed) i na pewno z silnikiem 1.8
Dokładnie znajduje się pod akumulatorem, za zbiorniczkiem wyrównawczym.
Wystarczy wysunąć do góry zbiorniczek i już go widać.
karasbp - Nie Kwi 18, 2010 20:49
Faktycznie jest! Jutro zobaczę czy jest u mnie! Czyli pod niego można śmiało syrenkę podpinać
Mayson - Pon Kwi 19, 2010 12:04
marthinez napisał/a: | Mayson, trzeci buzer, o którym pisałem znajduję się za zbiorniczkiem wyrównawczym płynu chłodniczego. Jak go wyjmiesz to widać. |
Ty skubańcu No faktycznie jest trzecia syrena
karasbp - Pon Kwi 19, 2010 15:19
Hehe, juz pod niego mam podłączoną syrenkę
|
|