Zobacz temat - [R420] Śruby zabezpieczające do alufelg

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Śruby zabezpieczające do alufelg

laskarm - Sro Mar 24, 2010 13:40
Temat postu: [R420] Śruby zabezpieczające do alufelg
Witam,
który z podanych przeze mnie zestawów śrub byście polecili? I czy będą pasować do R420Di??

Zestaw 1

Zestaw 2

Ewentualnie może jakieś inne??

Pozdrawiam

Kozik - Sro Mar 24, 2010 13:45

ja mam zestaw 2 jestem zadowolony, klucz do odkręcania jest w całości już od 3 lat, dokręcane i zwykłym kluczem i pneumatykiem, wytrzymały

1 zestaw z tego co widzę byłby cięższy do scrackowania (do odkręcenia bez oryginalnego klucza) ;) wydaje się mniej wytrzymały, ale nie miałem go w rękach więc nie wiem

[ Dodano: Sro Mar 24, 2010 13:45 ]
laskarm napisał/a:
I czy będą pasować do R420Di??

Powinien pasować :)

laskarm - Sro Mar 24, 2010 13:51

OK,
szybka i wyczerpująca odpowiedź :smile:
dzięki :smile:

skoczk00 - Sob Lis 27, 2010 01:15

Witam!

Chcialbym zdjac kolo ale niestety nie ma klucza do sruby zabezpieczajacej. Co poardzicie i czy mozna to sciagnac jakims "domowym" sposobem.

R45 2002 1,8 - alufelgi standart.

Pozdrawiam,
Tomek

driftdreamer - Nie Lis 28, 2010 12:31

skoczk00 napisał/a:
Co poardzicie i czy mozna to sciagnac jakims "domowym" sposobem.
Tak młotkiem i przecinakiem z użyciem siły:) uderzając w kierunku takim by śruba się odkręcała.
faecd - Nie Lis 28, 2010 12:57

Tylko nie za mocno bo r*************z felgi :)
marcin316 - Nie Lis 28, 2010 13:27

driftdreamer napisał/a:
Tak młotkiem i przecinakiem z użyciem siły

Bardzo łatwy sposób na... uszkodzenie felgi.

Jak sprawa jest bardzo pilna to trudno polecić szybką metodę, jeśli jednak udało by Ci się dobrać kawałek rurki o średnicy wewnętrznej delikatnie mniejszej niż nakrętka to można spróbować nabić tę rurkę na nakrętkę i delikatnie pukając w jej koniec równocześnie przyłożyć moment skręcający za pomocą np. klucza do rur.

Łatwiej jednak będzie podjechać do wulkanizatora. Czasem mają oni różne "patentowe" przejściówki i powinno się udać coś dobrać. Nie ryzykujesz przy tym uszkodzeniem felgi.

driftdreamer - Wto Lis 30, 2010 20:00

marcin316 napisał/a:
Bardzo łatwy sposób na... uszkodzenie felgi.

ja w swoim r nie uszkodziłem ani jednej:D trzeba poprostu myśleć. Odkręcalem bo przy kupnie nie było tego klucza do złodziejek w zestawie:)

marcin316 - Wto Lis 30, 2010 22:57

driftdreamer, nie wiem jakie masz felgi i jakie nakrętki, ale u mnie nakrętki są schowane w feldze na głębokość dobrych kilku mm. Być może mam płytką wyobraźnię i z myśleniem u mnie nie najlepiej ;) , ale nie wyobrażam sobie aby udało mi się odkręcić którąkolwiek nakrętkę z użyciem przecinaka nie robiąc chociażby ryski na powierzchni otworu w którym ta nakrętka siedzi.
Upgreydd - Sro Gru 01, 2010 10:52

Jak masz dojście do dobrego warsztatu, to pomysłów na odkręcenie tego jest masa, tak jak i zwykłych śrub.
1. Możesz sobie kawałek pręta przyspawać do śrubki (proste i szybkie)
2. Możesz nawiercić tą śrubę i potraktować ją wykrętakiem (możliwe, tylko precyzja ważna)
3. Nie wiem czy znajdziesz takie cudo, ale możesz ją potraktować kluczem dekarskim (takim z igiełkami).