Zobacz temat - Zgubienie dowodu rejestracyjnego

Forum Klubu ROVERki.pl

Prawo i ubezpieczenia - Zgubienie dowodu rejestracyjnego

bartek-mrc - Wto Kwi 13, 2010 17:32
Temat postu: Zgubienie dowodu rejestracyjnego
Witam, cały dzień dziś prześladuje mnie pech...
Rano zaspałem do pracy, a po południu zgubiłem cały portfel...
Wszystkie karty już zablokowałem, dowód osobisty też. Zostało mi jeszcze tylko zgłoszenie do urzędu komunikacji że zgubiłem dowód rejestracyjny i do PZU o zgubieniu ubezpieczenia OC i NNW

Jak się ma procedura wydania nowego dowodu rejestracyjnego?
Ile trzeba czekać i jakie są koszty?

Wydadzą mi jakiś zastępczy dokument czy na razie jestem uzależniony od innych środków lokomocji?

chomiczeq - Wto Kwi 13, 2010 18:35

Witam,

Najpierw zapewne będziesz musiał się wybrać na policje w celu zgłoszenia zaginięcia dowodu i innych dokumentów(istnieje szansa że ktoś zwróci dokumenty). Potem do WK z tymi papierkami z policji i kartą pojazdu, następnie wniosek o wydanie wtórnika dowodu, koszt 48zł + 12zł(+ewentualne opłaty ewidencyjne) za pozwolenie czasowe.

informacje znalezione w google, takż nie mam 100% pewności.

Pozdrawiam

Edit:

http://spkonskie.bip.orna...twiania/wydz_kd

14.W przypadku utraty dowodu rejestracyjnego pojazdu, na wniosek właściciela pojazdu wydaje się wtórnik dowodu rejestracyjnego po:
a) przedstawieniu karty pojazdu, jeżeli była wydana,
b) przedstawieniu tablic rejestracyjnych,
c) przedstawieniu wyciągu z rejestru badań technicznych pojazdów prowadzonego przez stację kontroli pojazdów, określającego termin następnego badania technicznego pojazdu. Przepisu tego nie stosuje się gdy tut. Wydział posiada informację o terminie następnego badania technicznego.
d) złożeniu przez właściciela stosownego oświadczenia pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań.

darek_wp - Sro Kwi 14, 2010 08:53

Podstawa to zgłoszenie zagubienia dokumentów na Policji - po tym mozna ubiegać się o wtórniki dokumentów (dow. rej, prawo jazdy, OC itp.)
bartek-mrc - Sro Kwi 14, 2010 14:49

Wszystko zostało już zgłoszone na policję