|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Demontaż klamki od strony kierowcy
dorotamax1 - Sob Kwi 17, 2010 15:53 Temat postu: [R75] Demontaż klamki od strony kierowcy Koledzy jak się wyjmuje klamkę od strony kierowcy szwankować, mi zamek zdemontowałem go i zonk wypadło mi takie ustrojstwo od klamki do zamki taki drut z plastikiem co jest w klamce .
SeniorA - Sob Kwi 17, 2010 23:20
myślę ,że chodzi o zewnętrzną klamkę/uchwyt.Wystarczy przesunąć do tyłu i odciągnąć na zewnątrz krótki element, a następnie przesunąć też uchwyt i odciągnąć go na zewnątrz tak jak otwiera się drzwi .Sciągnać uszczelki gumowe i odkręcić dwie śrubki od kasety klamki.
dukat11 - Nie Kwi 18, 2010 20:15
dorotamax1,
Po zdemontowaniu tapicerki
1. Wyjmujesz szybę (dwie śruby),
2. wyciągasz osłonę zamka klamki zewnętrznej,
3. potem przesuwasz do tyłu krótką listwę chromową,
4. przesuwasz klamkę zewnętrzną do tyłu i ją wyjmujesz zaczynając od tylnej części.
5. od zewnątrz wykręcasz dwie śruby typu Torx i klamka wyjęta.
witia24 - Nie Kwi 18, 2010 22:25 Temat postu: ok a czy jest możliwość wymienienia samego chromu klamki bez dużych demontaży
dukat11 - Pon Kwi 19, 2010 07:20
witia24 napisał/a: | a czy jest możliwość wymienienia samego chromu klamki bez dużych demontaży |
tak
2. wyciągasz osłonę zamka klamki zewnętrznej,
3. potem przesuwasz do tyłu krótką listwę chromową,
4. przesuwasz klamkę zewnętrzną do tyłu i ją wyjmujesz zaczynając od tylnej części.
kuczlaw - Sob Cze 18, 2011 12:10
dorotamax1 napisał/a: | zdemontowałem go i zonk wypadło mi takie ustrojstwo od klamki do zamki taki drut z plastikiem co jest w klamce . |
Mam ten sam problem
SeniorA napisał/a: | myślę ,że chodzi o zewnętrzną klamkę/uchwyt.Wystarczy przesunąć do tyłu i odciągnąć na zewnątrz krótki element, a następnie przesunąć też uchwyt i odciągnąć go na zewnątrz tak jak otwiera się drzwi .Sciągnać uszczelki gumowe i odkręcić dwie śrubki od kasety klamki. |
Mógłby ktos to łopatologicznie wytłumaczyć ? Czy trzeba wyjmować szybę jak jest w ..
dukat11 napisał/a: | Po zdemontowaniu tapicerki
1. Wyjmujesz szybę (dwie śruby), |
adam - Wto Sty 29, 2013 15:54
dukat11, Witaj ,mam pękniętą klamkę drzwi kierowcy .Kupiłem nową i nie wiem jak wymienić tym sposobem o którym piszesz bez rozbierania drzwi.Jak zdjąć osłonę zamka? koleś który wymontowywał klamkę dla mnie z anglika podważył śrubokrętem i odskoczyło tylko że się urwało ,fakt klamka została wyjęta.Jak tego dokonać proszę o pomoc.Kiedyś już mi pomogłeś ,liczę że tym razem też pomożesz
rafalmis1 - Sro Maj 08, 2013 18:00
jak wyciągnąć element widoczny na zdjęciu aby nie złamać tylnych nóżek, mi niestety się nie udało
Ejber1922 - Pon Maj 13, 2013 12:54
Witam. U mnie klamka od strony kierowcy zaczęła szwankować , tzn. muszę bardzo mocno szarpnąć aby otworzyć drzwi. I mam pytanie czy da to się jakoś naprawić w normalny sposób czy wymiana klamki bądź zamka?
Zajac1941 - Pon Maj 13, 2013 16:39 Temat postu: [R75]cdti Klamka Mialem to samo. Nie trzeba wymieniac zamka ani klamki. Trzeba zdiac tapicerke.Wewnatrz drzwi od klamki do zamka biegnie ciegno zakonczone gwintem.Na gwint zalozony jest plastikowy zatrzask polaczony z dzwigienka zamka. Zatrzask trzeba otworzyc ,tak jak np.otwiera sie ksiazke,z jednej strony ma zawiasy z drugiej zatrzask.Przed otwarciem zmierzyc dlugosc gwintu i wysunac ciegno o okolo 2mm zamknac zatrzask,posmarowac dzwigienke, wyprubowac otwieranie,jesli dziala bez szarpania, zalozyc tapicerke Umnie pomoglo.
dolchus - Sob Lip 11, 2015 14:00
WItojcie! Odniosę się do tego co napisał rafalmis1. Pierwszy raz udało mi sięto bez problemu a jak chciałem pozdejmować klamki do polerki pod klamkami to w każdym mi sięnóżki pourywały. Ja się pytam o co chodzi?
[ Dodano: Sob Lip 11, 2015 15:00 ]
Dla potomnych! Pojechałem specjalnie na złom aby nie zmarnować drzwi w swoim. Zdjąłem boczek i wyciągnąłem mechanizm klamki. Drucik który widać na zdjęciach blokuje te nóżki.
https://http://s8279.chom...Fek4i1UP8s&pv=2
https://http://s10591.cho...b_pQAlkJwc&pv=2
Aby go odblokować trzeba ściągnąć obicie drzwi. W tylnych drzwiach można go odsunąć płaskim długim śrubokrętem. Natomiast drzwi przednie są bardziej zabudowane od strony klamki i trzeba się trochę wysilić. Jednak wszystko jest do zrobienia
|
|