|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Trzeszczy-skrzypi przy bujaniu na boki
typek1983 - Pon Kwi 19, 2010 13:34 Temat postu: [R75] Trzeszczy-skrzypi przy bujaniu na boki Przy lekkim bujaniu na boki auta słychać dźwięk coś jakby tarcia gumy, gumy o metal, skrzypienia (nie jest to jednak metaliczny dźwięk) dochodzący z okolic lewego przedniego amortyzatora. Jak myślicie czy to tak skrzypi amortyzator, czy jest tak jakaś gumowa podkładka która się przetarła?
mimo66 - Pon Kwi 19, 2010 14:04
Przyczyną może być to że zrobiło się ciepło i sucho.
Pomóc może "popsikanie" WD-40 lub podobnym po gumkach i łącznikach.
kris-tofer - Pon Kwi 19, 2010 14:24
Może warto zajrzeć w tuleje wahaczy przednich
typek1983 - Pon Kwi 19, 2010 15:18
Psikałem WD40, zmieniłem łączniki stabilizatora, tuleje wahacza i nadal to słychać. Dobiega to z okolic amortyzatora tylko nie wiem co tam może tak skrzypić.
kris-tofer - Pon Kwi 19, 2010 15:24
są łożyska amortyzatorów, ale to tylko przy skrętach kierownicy... sprawdź jeszcze sprężyny i same amortyzatory, może warto jechać na stację diagnostyczną, tam wytrzęsą roverka i będzie wiadomo w czym rzecz
typek1983 - Pon Kwi 19, 2010 15:36
kris-tofer napisał/a: | są łożyska amortyzatorów, ale to tylko przy skrętach kierownicy... sprawdź jeszcze sprężyny i same amortyzatory, może warto jechać na stację diagnostyczną, tam wytrzęsą roverka i będzie wiadomo w czym rzecz |
a czy są tam jeszcze jakieś gumy które mogły się przetrzeć? - bo mi ten dźwięk najbardziej z wytartą gumą kojarzy
kris-tofer - Pon Kwi 19, 2010 15:48
może sworzeń na wahaczu bije, weź złap za koło o poruszaj w lewo w prawo i do siebie, od siebie trzymając za górę koła. Jeśli nie ma luzów to podnieś auto do góry, żeby koło miało luz, wtedy poruszaj kołem, jeśli luzy będą, gdy ciągasz do siebie to sworzeń na wahaczu
typek1983 - Pon Kwi 19, 2010 16:14
kris-tofer napisał/a: | może sworzeń na wahaczu bije, weź złap za koło o poruszaj w lewo w prawo i do siebie, od siebie trzymając za górę koła. Jeśli nie ma luzów to podnieś auto do góry, żeby koło miało luz, wtedy poruszaj kołem, jeśli luzy będą, gdy ciągasz do siebie to sworzeń na wahaczu |
Tak też sprawdzałem - był luz na sworzniu wahacza ale z prawej strony - wymieniłem wtedy prawy wahacz(lewy jest OK), przy okazji wymieniłem obie tuleje wahacza i oba łączniki stabilizatora. Koło już nie ma luzu, tylko ten irytujący dźwięk pozostał
nnneeeooo - Pon Kwi 19, 2010 16:18
Mam podobnie lecz dochodzi z Tyłu, i wiem że jest to wina ręcznego, gdy zaciągniety na 3/4 i auto na górce to potrafi "poskrzypieć" przy wysiadaniu itd. Lecz Gdy całkowiecie zaciągne jest wszystko okey
apples - Pon Kwi 19, 2010 16:21
To sprawdz jeszcze czy czasami odbijacz się nie rozwalił na amortyzatorze i czy dekielek (podkładka) przykręcająca amortyzator (pod maską) jest wywinięty do góry. Czasami mechanicy zakładają do dołu i pojawiają się dziwne odgłosy.
[ Dodano: Pon Kwi 19, 2010 17:21 ]
nnneeeooo napisał/a: | Mam podobnie lecz dochodzi z Tyłu, i wiem że jest to wina ręcznego, gdy zaciągniety na 3/4 i auto na górce to potrafi "poskrzypieć" przy wysiadaniu itd. Lecz Gdy całkowiecie zaciągne jest wszystko okey | wielu tak ma. Ja też
kris-tofer - Pon Kwi 19, 2010 16:27
apples napisał/a: | Mam podobnie lecz dochodzi z Tyłu, i wiem że jest to wina ręcznego, gdy zaciągniety na 3/4 i auto na górce to potrafi "poskrzypieć" przy wysiadaniu itd. Lecz Gdy całkowiecie zaciągne jest wszystko okey
wielu tak ma. Ja też | i ja też
nnneeeooo - Pon Kwi 19, 2010 16:32
kris-tofer napisał/a: | i ja też |
Widać ten typ tak ma:)
kris-tofer - Pon Kwi 19, 2010 16:34
no hamulcy nie nasmarujesz
apples - Pon Kwi 19, 2010 16:34
nnneeeooo napisał/a: | Widać ten typ tak ma:) | tak ma. Możecie spróbować jeszcze wymyć dobrze myjką ciśnieniową syf z tarczobębna od strony wewnętrznej i się trochę uciszy. Mi pomogło i to dużo. Teraz tylko zapiszczy jak mam słabo zaciągnięty ręczy.
nnneeeooo - Pon Kwi 19, 2010 16:35
Będe na myjce to spróbuje
Rowan - Pon Kwi 19, 2010 16:41
U mnie tak było przy wyrobionym sworzniu w wahaczu.
monia0023 - Pon Kwi 19, 2010 20:38
Mam to samo ! Skrzypienie pojawiło się razem z wiosną, kiedy wyschły ulice. Przy wymianie opon sprawdzali zawieszenie i nic nie znaleźli. Popryskali i na jakiś czas ucichło, jednak czasami się odzywa. Spec, który sprawdzał zawieszenie twierdzi, że to wpływ soli na gumy i jeszcze, że nie pierwszy raz się z takim problemem spotyka, nie tylko w roverku. Wkurzam się bo skrzypi gdy wsiadam i wysiadam z samochodu, może jestem dla niego za ciężka ?
apples - Pon Kwi 19, 2010 20:46
Umyjcie porządnie zawieszenie na myjni ręcznej i będzie OK.
monia0023 napisał/a: | może jestem dla niego za ciężka ? | hym
Muszę się wreszcie wybrać w Twoje strony i rodzinę odwiedzić.
monia0023 - Pon Kwi 19, 2010 20:51
Szczerze, to nie na taki komentarz liczyłam
apples - Pon Kwi 19, 2010 20:52
monia0023 - Pon Kwi 19, 2010 20:52
arleta90 - Sro Cze 14, 2017 07:36
Mam to samo w tylnym prawym kole (od strony pasażera) Oszaleć idzie. Skrzypi na wyrwach, progach zwalniających itp... Sama już nie wiem co to może być. Ręczny odpada. Popsikałam ile byłam w stanie wgramolić się pod samochód, ale nie pomogło
sknerko - Sro Cze 14, 2017 07:51
arleta90, umyj wahacz porządnie i sprawdź czy sprężyna nie pękła na dole i na górze bo też się zdarzają pęknięte górą
Punx - Sro Cze 14, 2017 08:01
Skrzypieć to lubią PU zwłaszcza te końcowe tuleje wahaczy przednich, na chwilę (kilka tygodni) pomaga popsikanie smarem.
arleta90 - Pon Cze 19, 2017 09:59
Myłam już podwozie na myjce bezdotykowej i nic Nie mam kanału kurdę żeby porządnie to popsikać. Będę musiała się ładnie uśmiechnąć do jakiegoś mechanika żeby mi udostępnił.
prebenny - Pon Cze 19, 2017 10:56
Punx ja 2 lata na PU jeżdżę i nie kojarzę żeby mi coś skrzypiało.
RYCHO35 - Pon Cze 19, 2017 11:29
Skrzypieć lubią końcówki stabilizatora przechyłu. Najpierw skrzypią jak stare drzwi od szafy a potem klepią jakby miało pół zawieszenia odpaść. Przerabiałem to u siebie.
arleta90 - Pon Cze 19, 2017 11:33
To bardziej taki dźwięk skrzypiącej gumy, jakby guma o gumę ocierała
prebenny - Pon Cze 19, 2017 11:35
Jedyne co u mnie potrafi poskrzypieć to czasami amortyzator mam wrażenie.
arleta90 - Pią Cze 23, 2017 08:43
Byłam na szarpakach, sprawdzałam sprężyny i nic. Niby wszystko jest ok, a skrzypi jak stary gruchot
czort - Pią Cze 23, 2017 19:36
U mnie od niedalekiego czasu też zaczęło skrzypieć, szczególnie po przejeżdżaniu przez progi zwalniające.
Winowajca tuleje tylne wahacza, mam PU, które popsikałem silikonem w sprayu, ucichło na chwilę.
ale znów się odzywają, no chyba, że teraz coś innego..
karolj - Pią Cze 23, 2017 22:21
A może woda dostała się do któregoś sworznia? Wypłukało smar, zaczęło korodować i skrzypi...
|
|