Zobacz temat - [Freelander] Wyciek a zmiana oleju

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Wyciek a zmiana oleju

tomalo - Czw Kwi 22, 2010 16:59
Temat postu: [Freelander] Wyciek a zmiana oleju
witam
mam zamiar zmienic olej i zastanawiam sie na zmiane na olej 15w40 ponieważ prawdopodobnie mam wyciek od strony sprzegla na wale czy ten olej moze zatrzymac wyciek??
czy to nie ma sensu i trzeba rozwalac silnik zeby wymienic simering co myslicie??

benola - Czw Kwi 22, 2010 17:16

Myślę,że nie ma sensu jeździć i wyciekiem oleju i lepiej usunąć usterkę gdy nie dzieje się nic poważniejszego.No chyba,że to minimalny wyciek.Wątpię żeby ten olej jej zapobiegł.A dodatkowo jak olej dostanie się do tarczy sprzęgłowej,to narobisz sobie więcej problemów.Ale to tylko moje sugestie.Pozdrawiam.
Kot - Czw Kwi 22, 2010 17:41

powpieram kolege benola, lepiej wyciek teraz usunac i jezdzic dalej na oleju na jakim jezdziles, bo watpie zeby zmiana oleju ktory po nagrzaniu bedzie i tak rzadki zniwelowal ten problem, moze to wcale nie jest olej z silnika tylko ze skrzyni ...
flapjck1 - Czw Kwi 22, 2010 21:23

olej ze skrzyni ma specyficzny zapach
poza tym jak jest czarny ( przepracowany ) to raczej jest silnikowy ( chyba ze w silniku czesto wymieniany jest )

t15690b - Pią Kwi 23, 2010 11:09

Nie zmieniaj, jak ja kupiłem frelka to był wlany 15w40 i źle ten silnik na nim pracował, wylałem to i dałem 10w40 i się poprawiła praca, klepały mi zawory, hehe a co do tych silników zawsze cieknie gdzieś olej przynajmniej mnie ale to inksza inkszość :)