|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 1.8i 01r] Dziwna praca silnika tuż po starcie?!?!
Wadim - Pią Kwi 23, 2010 17:09 Temat postu: [R45 1.8i 01r] Dziwna praca silnika tuż po starcie?!?! Witam, jakoś tydzień temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Rover'ka 45. Samochód (cudo, nie mogę narazie na niego narzekać, lecz mam jeden mały problem:( podczas odpalania i dodawania gazu samochód się trzęsie i daje to efekt jakbym posiadał silnik diesla. Jednak po chwili i małym "przegazowaniu" wszystko wraca do "normy". Tak się przynajmniej wydaje, ale jeszcze podczas jazdy samochód się dławi i zaczyna np. skakać, zaznaczam że ten problem znika po wciśnięciu pedału gazu do dna, puszczeniu go i ponownym wciśnięciu do poprzedniej pozycji. Byłbym zapomniał Rover posiada silnik 1.8 w benzynie Mam nadzieje że z Wasza pomocą rozwiąże poroblem:) p.s. problem można zniwelować również poprzez przytrzymanie samochodu na pierwszych trzech biegach, ale nie lubie tego robić bo szkoda auta.
Markzo - Pią Kwi 23, 2010 17:11
zacznij od kabelków i świec oraz kompletu filtrów
_papa_ - Pią Kwi 23, 2010 17:15 Temat postu: Re: [R45 1.8i 01r] Nowy właściciel, potrezbna pomoc. Wygląda jakby filtr paliwa był przytkany, a może to zanieczyszczona przepustnica.
Wadim napisał/a: | : p.s. problem można zniwelować również poprzez przytrzymanie samochodu na pierwszych trzech biegach, ale nie lubie tego robić bo szkoda auta. |
Uwierz mi nic się silnikowi nie stanie, oczywiście raczej nie należy tego robić jak silnik jest zimny. Gdy się rozgrzeje od przyciśnięcia gazu w podłogę nic mu nie będzie.
W sumie moja luba też ma R45 i przy ruszanie też potrafi się zadławić, ale to raczej kwestia wyczucia sprzęgła, może tu jest podobnie?
kasjopea - Pią Kwi 23, 2010 17:15
Wadim, proszę edytować temat tak, aby odzwierciedlał Twój problem .
Wadim - Pią Kwi 23, 2010 19:25
Jedną z moich teorii jest właśnie filtr paliwa, ponieważ tylko on jeszcze nie został zmieniony. Co do kabelków to od świec po cewki, wszystko wymienione na nówki:) Jutro kupie filtr i zobaczę czy to coś zmieni:) i definitywnie nie jest to problem z ruszaniem:P bo jak wspomniałem ma ten problem tuż po wystartowaniu silnika:) Dziękuje za rady, mam nadzieje że pomogą:)
zetkaii - Pon Kwi 26, 2010 10:58
Rozumiem, że objaw taki jakby na początku nie palił na wszystkie gary. A co z płynem chłodniczym, stan się nie zmienia bo jeśli ubywa to bardzo możliwy HGF (płyn dostaje się do cylindra/cylindrów i problem z prawidłową pracą)
|
|