|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 1.4 16v 00r] odcina mi go przy 3k obr prosze o pomoc
Ev_ - Nie Maj 02, 2010 19:34 Temat postu: [R25 1.4 16v 00r] odcina mi go przy 3k obr prosze o pomoc Witam mam taki problem w moim roverku jeśli ktoś mógłby mi pomoc byłbym wdzięczny bo mechanicy rozkładają ręce
niby z autem wszystko ok na wolnych obrotach chodzi równo i cichutko
problem pojawia się przy około 2,5-3 tys obr (dławi go )
ale jeśli gaz dam do końca problem się nie pojawia .... tylko tak na pól gazie
wcześniej odcinał mi go zupełnie przy 3 tys obr ale znalazłem małą wadę (zła przepustnica otwierała się do polowy problem naprawiłem ale odcięcie dalej jest...
póki co jeżdżę z odpiętym czujnikiem od przepustnicy
i wtedy problemu nie ma oprócz podniesionych obrotów (wymieniałem 3 takie czujniki a także sprawdzałem swój u kolegi w rover 200 i jest ok
rożne wersje już słyszałem ale jeśli ktoś ma jakaś rade albo spotkał się z problemem będę wdzięczny za pomoc
czy zaczac od wymiany komputera czy co robic prosze o wskazowke
kasjopea - Pon Maj 03, 2010 11:33
Czy ktoś wie jak pomóc koledze?
sTERYD - Pon Maj 03, 2010 12:57
przypuszczam, że Twoja przepustnica otwierająca się do połowy była dobra, tylko masz silnik o fabrycznej mocy 84KM, a przez wymianę przepustnicy "stjuningowałeś" go do 103KM, ale nie ma to związku z usterką... sprawdź ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej być może pompa jest już za słaba, albo zaworek sterowany podciśnieniem już coś nie domaga
Ev_ - Pon Maj 03, 2010 14:05
nie no niby kupilem auto 1.4 16v 103 km glowiica napewno jest od 16
choc wszystkie wymiany paski filtry robil mi mechanik co jego brat mial 1.4 8v i moze sobie podmienil bo go naprawial tez akurat polscy mechanicy
po podlaczeniu do komputera wyszla kupa bledow glownie z cicnieniem paliwa wlasnie..
tylko dlaczega bez czujnika od przepustnicy problemu niema auto jedzie normalnia
niewiem od czego zaczac sprawdzanie 3 mechanikow sie poddalo albo gdybali tylko ze to albo tamto
a jak moge sprawdzic to cisnienie na listwie z mechaniki to wiem gdzie silnik i jak kolo zmienic
sTERYD - Pon Maj 03, 2010 15:08
w R25 wszystkie silniki 1,4 miały 16 zaworów
ciśnienie sprawdza się manometrem podłączonym do listwy wtryskowej (nie obejdzie się bez przyzwoitego mechanika)
Ev_ - Pon Maj 03, 2010 16:46
oczywiscie tak zrobie choc nie wydaje mi sie to bo jak mu daje gaz do konca to chodzi normalnie a jakby cos z pompa to by mi raczej odcinalo roznie a nie tylko przy 3 tys na pol gazie ( problem jest tylko jak jada spokojnie )
a i bez czujnika od przepustnicy jakby cos z pompa bylo powinien odmawiac jazdy..
|
|