|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - Podswietlenie podloza i lampki w drzwiach.
Dario.G - Wto Maj 04, 2010 08:10 Temat postu: Podswietlenie podloza i lampki w drzwiach. Witam
Kolejny projekt. Dzieki listwom Led teraz przy wysiadaniu nie trzeba sie obawiac, ze sie wdepnie w kaluze lub cos innego przy wysiadaniu. Jesli kogos to zainteresuje opisze bardziej szczegolowo.
Fotki po ciemku jak zwykle marne niestety
funfel - Wto Maj 04, 2010 08:25
Yyy masz kierunkowskaz w drzwiach?
Dario.G - Wto Maj 04, 2010 10:48
Tak te orginalne lampki od Hondy byly drogie i neizbyt mi sie podobaja. A te lezaly bezuzteczne na polce.
Deamian - Wto Maj 04, 2010 12:17
Dario.G napisał/a: | Jesli kogos to zainteresuje opisze bardziej szczegolowo |
Pisz i się nie pytaj
camaro17 - Wto Maj 04, 2010 13:51
Racja, jak możesz to napisz co i jak podłączyłeś bo to jest całkiem niezły patent.
dziadekc1 - Wto Maj 04, 2010 18:54
no wlasnie czekamy za jakims tutkiem
zasilanie mozna wziasc z krancowki "+" a mase w dowolnym miejscu karoserii... wowczas jak drzwi beda otwarte lampka swieci, przy zamknietych nie... nasuwa sie tylko pytanie czy nie zacznie od tego bzikowac alarm... czy dodatkowy prad pobierany przez krancowke nie zaburzy pracy... mozna zastosowac diody wowczas mamy znikomy pobor a i efekt nie najgorszy... co o tym sadzicie??
Deamian - Wto Maj 04, 2010 19:28
Cytat: |
zasilanie mozna wziasc z krancowki "+" |
z krańcówek możemy wziąść co najwyżej minus
dziadekc1 - Wto Maj 04, 2010 20:45
Deamian napisał/a: | Cytat: |
zasilanie mozna wziasc z krancowki "+" |
z krańcówek możemy wziąść co najwyżej minus |
przy otwartych drzwiach?? na moje plus... podlaczasz zamiast krancowki zaroweczke i mase = zarowka swieci
Pływak - Wto Maj 04, 2010 20:49
Może głupie pytanie zadam ale po co komu podświetlenie klamki przy otwartych drzwiach?
Dario.G ten Kotlin czy inny?
dziadekc1 - Wto Maj 04, 2010 20:51
Pływak napisał/a: | Może głupie pytanie zadam ale po co komu podświetlenie klamki przy otwartych drzwiach? |
rozwarzania na temat:
Cytat: | Podswietlenie podloza i lampki w drzwiach. |
klamka to inny temat
Pływak - Wto Maj 04, 2010 20:53
Tak to jest jak się ma 15 zakładek w ff otwartych Połowę przeczytałem odnośnie klamek i połowę tego Wszystko przez Dario.G bo co drugi temat jego
Alarm nie powinien świrować bo gdy jest uruchomiony prądu lampka nie pobiera
Dario.G - Wto Maj 04, 2010 21:14
Pływak napisał/a: | Dario.G ten Kotlin czy inny? |
Tak ten
camaro17 napisał/a: | jak możesz to napisz co i jak podłączyłeś bo to jest całkiem niezły patent. |
"-" bierzemy z krancowki, staly "+" z akumulatora, badz z jakiegokolwiek przewodu bedacego pod stalym napieciem.U mnie w drzwiach przednich znalazlem staly "+" na przewodzie od diody alarmu. Do tylnych musialem doprowadzic bezposrednio z aku.
Modul LED to gotowe paski samoprzylepne, ja dalem odcinek 10 cm(zimna biel) przyklejony do boczka. Pamietac nalezy oczywiscie o zalozeniu konektorkow, ktore w prosty i szybki sposob pozwola na sciagniecie boczku z drzwi. Warto dac na "-" i "+" rozne wielkosci by nie pomylic przewodow, poniewaz diody pracuja tylko przy odpowiednim(prawidlowym) podlaczeniu! Lampki w drzwiach to po prostu kierunki z blotnika, ktore mi zostaly po wymianie. Sa one przyklejone do ramki wykonanej z boku polamanego tunela srodkowego, wiec niczym sie nie roznia od plastikow na boczku.
Co do alarmu: nic sie nie dzieje, nie swiruje, nawet wpialem sie w uklad diody od alarmu i jest ok
faecd - Wto Maj 04, 2010 21:16
Napisz czy podpiales lamki w drzwiach pod lampke w podsufitce i wtedy gdy otwierasz jedne drzwi listwy led swieca sie we wszystkich nawet zamknietych drzwiach, czy moze podpiales osobno pod kazdy jeden czujnik w drzwiach tak by lampka sie zapala dla jednych drzwi wylacznie.
takie rozwiazanie bylo by dobre bo wtedy jak mamy zgaszona lampke w podsufitce to nam sie zapala tylko w danych drzwiach. Rowniez tutaj ściemniacz nie ma sensu w drzwiach. Powinno byc po prostu jak sie otwieraja drzwi to swiatlo sie pali, a jak zamykaja od razu gaśnie
Dario.G - Wto Maj 04, 2010 21:22
faecd napisał/a: | podpiales osobno pod kazdy jeden czujnik w drzwiach tak by lampka sie zapala dla jednych drzwi wylacznie. |
faecd,
Wlasnie tak podpialem.
olek997 - Wto Maj 04, 2010 21:29
Dario.G, jestes z tych kotlin obok ostrowa wielkopolskiego? chyba kiedys do ciebie podjeade jesli będziesz miał czas i ochote to byś mi mistrzu pokazał krok po kroku co i jak:) szczególnie to podłączenie.
Pływak - Wto Maj 04, 2010 21:47
Dario.G, w takim razie trzeba sie umówić kiedyś na kotleta po kowalsku w grill barze
olek997, Nie z tych Kotlin tylko z tego Kotlina i nie koło Ostrowa, a między Pleszewem, a Jarocinem ale jak już się umówicie dajcie znać w dziale spotów może się jakieś spotkanie wykmini...
olek997 - Wto Maj 04, 2010 21:59
Pływak, więc są koło Ostrowa bo z tego co patrzyłem na mapie targeo to nie ma innych Kotlin czy Kotliny w tym województwie. A odnośnie spotkania, to jak sie odkuje finansowo po zlocie hehe;P Będziecie Panowie na zlocie ogólnopolskim?
Dario.G - Wto Maj 04, 2010 21:59
olek997,
To jakies 50 km od Ostrowa
Pływak,
hehe z pol roku juz tam nie bylem
olek997 - Wto Maj 04, 2010 22:02
Dario.G, no z legnicy mam do Ciebie przez Rawicz lekko ze 150 klocków;) także mówie, jakiś czas po zlocie jak będziesz miał czas i ochote to napewno wpadne
Dario.G - Wto Maj 04, 2010 22:07
olek997,
No problemo, a kiedy ten zlot i gdzie?
olek997 - Wto Maj 04, 2010 22:12
no jest zlot ogólnopolski. zobacz ile ludzi sie zapisało juz masz jakies 80-90km zaledwie;)
tu masz link:) http://roverki.pl/article.php?sid=501
faecd - Wto Maj 04, 2010 22:54
Dario.G napisał/a: | Wlasnie tak podpialem. | Dario.G no to ślicznie, pięknie az w ....mięknie hehe taki tekst dla roboli
Ogolnie to tez nad tym myslalem, ba mialem zamiar przemodzić lusterka by lampki wyly w obudowie lusterka (widizalem cos takiego w jakims fordzie czy to volvo bylo. lampki w lusterkach normalnie sluza jako kierunkowskazy boczne, a po otwarciu drzwi zapala sie w nich lampka i oswietlaja podloze.
Rozumiem, ze uzyles tych modułów led 5 cm na których jest po 3 diody SMD?
Moze tez sobie takie cos strzele, ale z braku czasu mod oswietlenia kokpitu robie juz od listopada. Mam nadzieje, ze teraz w maju bedize wiecej czasu i dokoncze com zaczął.
Jeszcze raz gratuluje. PS nie bylby lepszy jednak kolor ciepły biały? i wtedy kompleksowo to zrobic czyli lampka w podsufitce, oswietlenie nóg, oswietlenie w drzwiach i bagazniku wlasnie w kolorze ciepla biel azzzz mi sie spodobalo. I jakby tak podpial wlasnie jak Ty masz, lampke pod konkretne drzwi ale lampke w drzwiach i oswietlajaca nogi razem... cud lux by byl
[ Dodano: Wto Maj 04, 2010 23:54 ]
PS pisze jak potłuczony...jezeli nie zrozumiale to zaraz poprawie
Perez - Wto Maj 04, 2010 23:01
Lampki mam w drzwiach od Accorda oryginalne, dostalem gratisem od kolegi, ktory rozbieral na czesci takie auto. Tylko nie bardzo wiem jeszcze jak to podlaczyc.
olek997 - Wto Maj 04, 2010 23:22
faecd napisał/a: | Ogolnie to tez nad tym myslalem, ba mialem zamiar przemodzić lusterka by lampki wyly w obudowie lusterka (widizalem cos takiego w jakims fordzie czy to volvo bylo. lampki w lusterkach normalnie sluza jako kierunkowskazy boczne, a po otwarciu drzwi zapala sie w nich lampka i oswietlaja podloze |
tak jest w volvo v70 z 2002 taty jest coś takiego
Perez, ostatnio na allegor takie widziałem! drogie!
Dario.G - Sro Maj 05, 2010 15:46
faecd napisał/a: | nie bylby lepszy jednak kolor ciepły biały? |
Ja uwazam, ze ten lepiej sie nadaje do takiego oswietlenia.
faecd napisał/a: | kompleksowo to zrobic czyli lampka w podsufitce, oswietlenie nóg, oswietlenie w drzwiach i bagazniku wlasnie w kolorze ciepla biel |
Oswietlenia nog nie planuje, bo mi jakos nie pasuje. A lampka to nie problem,wystarczy wymienic zarowke na modul LED, choc tego tez nie planuje. Jakos mi to do szcescia nie potrzebne
[ Dodano: Sro Maj 05, 2010 16:46 ]
Perez,
Ty farciazu
Zasada podlaczenia orginalnych lampek jest taka sama jak moich, na pierwszej stronie jest opis.
KRYS - Sob Maj 08, 2010 18:49
Kierunkwskaz w drzwiach
A miga czasami
kamax_19 - Czw Maj 13, 2010 15:52
Myślał ktoś kiedyś żeby takie takie mody jak te w temacie lub inne załączały się tylko w nocy... żeby w ciągu dnia nie pobierały prądu...
faecd - Czw Maj 13, 2010 18:32
kamax_19, wystarczy pstryczek wylaczyc za dnia a pod wieczor wlaczyc
a jak nie to np mozna wysterowac to ukladem elektronicznym. Zaprogramowac wlasny zegarek i np miedzy 21 a 5 rano lamki dzialaja w pozostalych godzinach nie
ale taka wersja homemade to tylko dla doswiadczonego elektronika
kamax_19 - Czw Maj 13, 2010 20:10
faecd, Właśnie tak jak piszesz może jakiś zegar. Ja myślałem o jakimś czujniku zmierzchu tylko nie wiem czy coś takiego do auta by się dostało. No takie wynalazki to na pewno dla za awansowanych elektroników ale nie ma rzeczy nie możliwych
A pstryczek też mógł by być ale to takie mało profesjonalne rozwiązanie
KRYS - Czw Maj 13, 2010 20:36
wystarczy zwykła żarówka led
kamax_19 - Czw Maj 13, 2010 20:57
KRYS, Nie rozumiem o co ci chodzi z tą żarówką led??
Mi chodzi o to żeby ewntualne mody z dodatkowym oświetleniem nie świeciły się w ciągu dnia bo i po co jak i tak tego nie widać
KRYS - Pią Maj 14, 2010 17:24
kamax_19 napisał/a: | żeby w ciągu dnia nie pobierały prądu... |
ile taki led pobiera? 0,5W !
to tyle co nic
Tak sie zastanawiam zeby wszystkie wyminić na led, silnik by miał lżej, i palił mniej a może i efekt fajny
wojzel - Pią Maj 14, 2010 17:26
kamax_19 osobiście uważam, że to już "cudowanie" z tym czujnikiem zmierzchu, no ale każdy ma swoją wizję roverka
kamax_19 - Sro Maj 19, 2010 23:16
wojzel, może i cudowanie ale ja tak pytam tylko hipotetycznie.
[ Dodano: Czw Maj 20, 2010 00:16 ]
Pogubiłęm się jeszcze raz krótko i zwięźle po prosze jak to podłączyć zeby świeciło w każdych drzwiach osobno...
Wogóle podłącza się coś pod ten bolec co jest w słupku po otwarciu drzwi.. "+" czy "-"
gacek - Sro Paź 19, 2011 22:04
Również mam w planach tak podświetlić drzwi, mam tylko jedno pytanie jak dociągnąć + do drzwi aby przy otwieraniu, zamykaniu drzwi się nie przetarł itp?
FatMatic - Czw Paź 20, 2011 14:55
KRYS napisał/a: | efekt fajny |
Osobiście mam w podsufitce żaróweczkę 12-sto diodową, białą. Dałem za nią 9 zł i jestem bardzo zadowolony z niej jedynie jak mam włączoną skrzynie basową w bagolu to nieświeci ciągle tylko jak stroboskop ale z tym też sobie poradze.
A co do ledach w drzwiach to po niedzieli zabieram się do roboty, ale mam pytanko... ile diod użyjecie żeby z jednej strony nie świeciły jak choinka a z 2 żeby nie dawała jak zapałka.
gacek - Pią Paź 21, 2011 16:28
możecie wskazać gdzie w r400 jest czujnik oraz jak dociągneliście tam + oraz -?
Matbia - Nie Paź 23, 2011 20:58
Ja w R600 w boczek drzwi wsadziłem obrysówkę drzwi (czyli tą lampkę) od Hondy Concerto koszt od koleżki z forum Hondy za 15 zł dwie Więc koszt malutki a pasuje idealnie i wygląda elegancko nie jak kierunki PLUS znajdziemy w jednym z przewodów od diody alarmu jest tam stały plus, natomiast minus trzeba pociągnąć od krańcówki drzwi przy których mamy lampkę tj przewód progiem do otworu pod nadkolem, przez kostkę do drzwi i jesteśmy z minusem w drzwiach
kruszan - Nie Paź 23, 2011 22:17
Matbia napisał/a: | natomiast minus trzeba pociągnąć od krańcówki drzwi przy których mamy lampkę tj przewód progiem do otworu pod nadkolem, przez kostkę do drzwi i jesteśmy z minusem w drzwiach |
ewentualnie z jednej z kostek pod kierownicą, będzie bliżej
gacek - Pon Paź 24, 2011 13:40
ino ja niestety nie posiadam diody alarmy w drzwiach
PS a gdzie znajduje się czujnik zamknięcia drzwi w r400?
FatMatic - Wto Paź 25, 2011 22:52
gacek,
Taką krańcówkę masz koło zamka od drzwi na słupku środkowym.
gacek - Sro Paź 26, 2011 10:18
FatMatic napisał/a: | gacek,
Taką krańcówkę masz koło zamka od drzwi na słupku środkowym. |
no to trochę lipa ciągnąć kable do słupka środkowego, a dopiero potem do drzwi;/
kruszan - Sro Paź 26, 2011 10:55
gacek napisał/a: | FatMatic napisał/a: | gacek,
Taką krańcówkę masz koło zamka od drzwi na słupku środkowym. |
no to trochę lipa ciągnąć kable do słupka środkowego, a dopiero potem do drzwi;/ |
Dlatego pisałem że można znaleźć kostkę pod kierownicą i do niej się podpiąć zamiast ciągnąć do krańcówki tylko trochę chęci i "kontrolka" w łapki
gacek - Sro Paź 26, 2011 12:40
a może ktoś powiedzieć jak się znaleźć w drzwiach, bo nie mam zielonego pojęcia jak się dostać aby puścić kable w tym gumowym oplocie najlepiej z fotami
kruszan, tylko która to kostka?:p
kruszan - Sro Paź 26, 2011 12:52
gacek napisał/a: | kruszan, tylko która to kostka?:p |
zrobię fotkę, bo opisać było by ciężko
FatMatic - Sro Paź 26, 2011 14:23
kruszan,
I przed kostką wpiąć się ?
jeśli chcemy takie cuś tylko dla pasażera i kierowcy to można od kostki pociągnąć a jeśli dla wszystkich drzwi to najlepszym wyjściem będzie w tylnych pociągnąć od krańcówki.
kruszan - Sro Paź 26, 2011 14:50
Po prostu z tych krańcówek idą kable do jednej z kostek pod kierownicą, więc zamiast się wpinać w krańcówki, można w kostkę, jest szybko i przyjemnie, mniej ciągania i w dodatku mamy wszystkie drzwi w jednym miejscu. Ja mam tak podpięte lampki w boczkach drzwiowych, jak otwierasz drzwi to świecą na czerwono.
Ja w kabel wchodzący do kostki wsunąłem 2gi kabel zakończony ściśniętą blaszką, trzyma się i działa
FatMatic - Sro Paź 26, 2011 15:10
no dobra ale diody bedziesz miał podpięte pod boczki to od kostki do wszystkich drzwi ida kabelki do ledów i pare metrów tego kabla też potrzeba
kruszan - Sro Paź 26, 2011 15:38
No do drzwi to muszą być kable, na wifi nie zadziałają
ułatwienie jest jedynie to że już pomijamy podpinanie do każdej krańcówki
gacek - Sro Paź 26, 2011 19:41
no to troche nie spelnia swojej roli, poniewaz otwierajac jedne drzwi, bedzie swiecilo nam na wszystkie
KRYS - Sro Paź 26, 2011 20:30
montowałem te lampki dość dawno i o ile pamietam to najlepiej zdjąc tą ozdobną listwe i plastyki z progu a następnie odgiąć wykładzine . Wtedy podpinamy kabel do krańcówki i prowadzimy przez otwór w dół kilka centymetrów i widzimy już przewód.
Jest to najlepsze rozwiązanie
Matbia - Sob Lis 05, 2011 20:33
Jeśli Podepniesz się pod tą kostkę do której idą przewody z wszystkich krańcówek to jak otworze prawe drzwi lampka w lewych też będzie się świeciła a to chyba nie spełnia swojej roli do końca, moim zdaniem obrysówka w boczek drzwi jest po to aby nikt ich nam nie urwał po ciemku jak otworzymy np. na poboczu drogi... Nie ma wcale dużo roboty z poprowadzeniem przewodu z krańcówki do drzwi, zdejmujemy plastyki ze słupka, plastyki z progów, odchylamy dywan tam układamy przewód, jak ja to podłączałem podpiąłem się bezpośrednio pod wtyk od krańcówki już nie pamiętam dlaczego nie pod kabelek ale chyba mi coś nie działało... pod schowkiem mamy też taki plastyk który zdejmujemy i tam jest taka guma ją odchylamy tam przeprowadzamy przewód. Najlepiej skręcić koło i odkręcić trochę nadkole aby mieć z zewnątrz dojście do tej gumy gdzie przepchaliśmy kabelek dalej bardzo ładnie możemy dostać się tym przewodem do drzwi poprzez kostkę gdzie są oryginalne przewody, zdejmujemy czarną gumową osłonę i szukamy w kostce dziurki przepychamy i jesteśmy w drzwiach
Nie wiem czy opisane obrazowo ale w razie jakichkolwiek pytań zapraszam na pw spróbuję wyjaśnić. zajęło mi to może 30 minut
[ Dodano: Sob Lis 05, 2011 20:33 ]
gacek - Wto Lis 08, 2011 17:40
Więc reasumując, aby dojść kablem w do drzwi kierowcy nalezy sciagnac kolo oraz nadkole? a od strony pasazera sciagnac schowek? (chodzi mi o wejscie kablem w te gumowe oploty)
Matbia - Wto Lis 08, 2011 20:16
W 600stce jak zdejmiesz lub odchylisz nadkole, pod płotnikiem jest taki włąśnie gumowy oplot który prowadzi przewody do środka auta i od strony kierowcy wychodzą gdzieś nad przekaźnikami a od strony pasażera z tyłu za schowkiem (będziesz widział światło jak odchylisz z drugiej strony) jeśli właśnie wyprowadzimy z samochodu przewód tym sposobem (tzn. tym otworem pod błotnikiem) dalej aby dostać siędo drzwi musimy przewód przeciągnąć przez KOSTKĘ drzwi którą chroni także taki gumowy oplot, i jesteśmy w drzwiach.
PS. jeśli zdejmiesz koło (albo nawet skręcisz maksymalnie tak aby można było odkręcić troche i odchylić plastikowe nadkole napewno znajdziesz miejsc w którym dostaniesz siędo środka auta!)
Nie mam fotek, bo nie miałem aparatu jak to robiłem ale filozofii większej nie ma.
FatMatic - Czw Lis 10, 2011 15:44
Matbia, sciągałeś boczki w drzwiach ?
Matbia - Pią Lis 11, 2011 11:36
No oczywiście że ściągałem musiałem wywiercić otwory w od dołu boczka żeby tam weszły diody, noi podłączyć te diody do lampki aby razem się zapalały
FatMatic - Sob Lis 12, 2011 09:44
no właśnie sie zastanawiam jak to przekombinować bo mam drzwi wygłuszone i nie uśmiecha mi się wszystko przerabiać a miałem właśnie opcję wywiercenia w boczq od dołu otworek przeprowadzenia tam przewodu i przyklejenia go wewnątrz boczq do ścianek koło zapinek. A listwe diod ile masz ? 5 cm (3 diody) czy jakiś większy odcinek położyłeś
Matbia - Sob Lis 12, 2011 18:01
Jeśli masz już wyprowadzonego minusa poza wygłuszenie drzwi to spoko nic nie będziesz musiał przerabiać, plusa od diody z alarmu i śmiga. Jeśli chodzi o diody to 3 to za mało będzie ja dałem 6 i jest dobrze.
bizon - Nie Lis 13, 2011 15:59
Dario.G napisał/a: | faecd napisał/a:
podpiales osobno pod kazdy jeden czujnik w drzwiach tak by lampka sie zapala dla jednych drzwi wylacznie.
faecd,
Wlasnie tak podpialem. |
Nie wiem jak w 600tkach ale w 400tce sygnal z trzech krancowek (oprocz krancowki kierowcy) daja jeden sygnal. Reasumujac osobny sygnal moze byc tylko dla drzwi kierowcy lub mozemy odpiac oryginalne przewody przy krancowkach wtedy kazde drzwi moga dawac osobny sygnal ale tracimy z pozostalych drzwi zapalanie lampki w podsufitce i sygnal do alarmu.
[ Dodano: Nie Lis 13, 2011 15:59 ]
Ja mam u siebie w zegarach wyswietlacz pokazujacy ktore drzwi sa otwarte. Tak jak pisal Dario "-" z krancowki, staly "+" i pod to mozna sobie podpinac podswietlenie drzwi, podwozia, klamki, w nogach lub co sie komu zamarzy.
FatMatic - Wto Lis 15, 2011 00:19
Matbia, nie mam diody w drzwiach od alarmu ....
bizon - Wto Lis 15, 2011 10:10
FatMatic napisał/a: | nie mam diody w drzwiach od alarmu .... | Przy ryglu. A jak juz faktycznie jej nie masz bo ktos cos grzebal to na pewno masz przewody ktore do niej ida
kruszan - Wto Lis 15, 2011 10:16
sprawdź czy nie masz koło "cycka" od drzwi przezroczystego miejsca, może diodę masz ale upaloną koniec końców boczek trzeba zdjąć i sprawdzić, czas to 2minutki
bizon - Wto Lis 15, 2011 10:19
Nie mowiac o tym ze dioda diodą, ale o staly + w drzwiach to nie problem. Najwyzej wezmiesz od czegos innego, dla pewnosci bezpiecznik i tyle.
FatMatic - Wto Lis 15, 2011 15:21
ściągałem boczek i nie mam żadnego przewodu ani diody ale miejsce na to jest.
Matbia - Wto Lis 15, 2011 19:41
No nawet jakby miał przepaloną diode od alarmu to napewno musiałby mieć przewody w boczku bo przy ściągnięciu boczka trzeba odpiąć kostkę od tych właśnie przewodów. Jak kolega pisze ze nie ma żadnych przewodów od diody.... no to próbówka w łape złapać minus od karoserii i szukać stałego plusa, nie wiem w czym może być jeszcze w drzwiach stały plus.
FatMatic - Sro Lis 16, 2011 15:12
heh od głośnika u mnie cały czas gra
Bartek8508 - Sro Lis 16, 2011 18:06
Fajnie by świeciło, jak stroboskop
|
|