Zobacz temat - [MG ZR 160] Wyskoczyły dwa błędy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR 160] Wyskoczyły dwa błędy

PopeY - Wto Maj 04, 2010 18:51
Temat postu: [MG ZR 160] Wyskoczyły dwa błędy
Witam,w tamtym tygodniu pojawiły się na desce dwa błędy.

SRS wiem że jest to błąd związany z poduchą. Auto było podłączone pod komputer ale nie można go skasować :???: Jakieś propozycje jak go usunąć?? Czytałem o sprawdzeniu kostek pod siedzeniami od napinaczy ale może ktoś coś jeszcze innego poradzi.

Drugi błąd miej poważny a mianowicie otwarta tylna klapa,jak się klapę dociśnie to jest ok i błąd i światełko w bagażniku gaśnie ale na chwile tylko. Gdzieś jest umieszczony coś w rodzaju czujnika domykania wie ktoś może gdzie??

Z góry dzięki za pomoc.

leszczu - Wto Maj 04, 2010 18:55

PopeY napisał/a:
Czytałem o sprawdzeniu kostek pod siedzeniami od napinaczy ale może ktoś coś jeszcze innego poradzi.

A sprawdziłeś te kostki ??
PopeY napisał/a:
Drugi błąd miej poważny a mianowicie otwarta tylna klapa,jak się klapę dociśnie to jest ok i błąd i światełko w bagażniku gaśnie ale na chwile tylko. Gdzieś jest umieszczony coś w rodzaju czujnika domykania wie ktoś może gdzie??

A co do tego problemu to trzeba chyba jedną taką blaszkę przygiąć w zamku bagażnika

sknerko - Wto Maj 04, 2010 20:23

co do SRS to jakaś taśma jest w kolumnie kierownicy i się lubi spsuć, chociaż nie jestem pewny czy to nie czasem w R400 ta taśma.
PopeY - Wto Maj 04, 2010 21:34

Te kostki będę sprawdzał. Możecie mi podpowiedzieć w którym one miejscu są dokładnie bo jestem zielony :/

Jeszcze od jakiegoś czasu wisi pod kierownicą sobie luźno taki przewód. Próbowałem szukać jakiś schematów od mg czy też książki/instrukcji obsługi ale ni nic

Oto ten przewód:

sknerko - Wto Maj 04, 2010 21:40

Nie no stary, wszystkie grube żółte przewody są od poduszek. Czyli namierzyłeś usterkę, to jest bankowo przewód od poduszki kierowcy.

[ Dodano: Wto Maj 04, 2010 22:40 ]
Cała instrukcja jak złożyć i rozłożyć MG jest w RAVE

maniaq - Sro Maj 05, 2010 00:20
Temat postu: Re: [MG ZR 160] Wyskoczyły dwa błędy
PopeY napisał/a:
jak się klapę dociśnie to jest ok i błąd i światełko w bagażniku gaśnie ale na chwile tylko. Gdzieś jest umieszczony coś w rodzaju czujnika domykania wie ktoś może gdzie??

Jak zdemontujesz obudowe, plastik na tylnej klapie, to bedziesz mial taki mechanizm ze sprezyna, ktory musisz obejrzec. U mnie torche przyrdzewailo i nalot nie pozwalal odbijac do konca, przez co kontrolka mrugala , nawet przy zamknietym bagazniku. Przeczyszczenie i przesmarowanie wyeliminowalo problem ;) Przy okazji warto linke przesmarowac, zeby miec z glowy na dluzej :)

PopeY - Sro Maj 05, 2010 13:00

sknerko napisał/a:

[ Dodano: Wto Maj 04, 2010 22:40 ]
Cała instrukcja jak złożyć i rozłożyć MG jest w RAVE

yyy RAVE sorrki a możesz przybliżyc mi co to jest :/

No z tym kablem to jest tak że on już wisiał jakiś czas,ale skoro mówisz że to jest prawdopodobna przyczyna to możliwe że on był wpięty i zwisał sobie a teraz został wyrwany. Kolejna sprawa do sprawdzenia.

maniaq napisał/a:

Jak zdemontujesz obudowe, plastik na tylnej klapie, to bedziesz mial taki mechanizm ze sprezyna, ktory musisz obejrzec. U mnie torche przyrdzewailo i nalot nie pozwalal odbijac do konca, przez co kontrolka mrugala , nawet przy zamknietym bagazniku. Przeczyszczenie i przesmarowanie wyeliminowalo problem ;) Przy okazji warto linke przesmarowac, zeby miec z glowy na dluzej :)

Dzieki maniaq sprawdze to

darek_wp - Sro Maj 05, 2010 13:09

PopeY napisał/a:
yyy RAVE sorrki a możesz przybliżyc mi co to jest

Rave to instrukcja techniczna producenta do autka
znaleźć ją można TUTAJ

darekkrakow - Sro Maj 05, 2010 18:19

Trochę się przypnę do pytania :P Mamy w ZR'kach takie coś jak kontrolka od niedomkniętej klapy, albo drzwi?? U siebie niczego takiego nie widziałem nigdy, a na dodatek mi z tyłu nie działa właśnie ta lampka w bagażniku i dlatego się dziwie?? :D
leszczu - Sro Maj 05, 2010 18:24

Od niedomkniętej klapy jest kontrolka, ale już od drzwi niema :grin:
darekkrakow - Sro Maj 05, 2010 18:43

To muszę poszperać w klapie, bo mi nic nie mruga na zegarach :P
Dzięki za informację i pozdrawiam :)

PHJOWI - Sro Maj 05, 2010 22:16

sprawdz wiązkę tylną na zagięciu.
Tomek1212 - Sro Maj 05, 2010 23:50

Jaki błąd wywalił komp od SRS ?
PopeY - Czw Cze 10, 2010 08:38

u mnie komp nie wywalił żadnego błędu bo okazało się że kumpel nie ma softu do MG/Rover

[ Dodano: Czw Cze 10, 2010 09:38 ]
zrobione, okazało się że to drobnostka :grin: