|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 2.0iDT] Sprzęgło sprężarki klimatyzacji
Jordan87 - Sro Maj 12, 2010 18:54 Temat postu: [R45 2.0iDT] Sprzęgło sprężarki klimatyzacji Może ktoś miał podobny problem.
Od około miesiąca po dłuższej chwili pracy silnika (przejechane min 10km) słychać hałasujące sprzęgło sprężarki, a przynajmniej domyślam się że to ono bo słychać je tylko gdy sprężarka jest wyłączona, gdy ją włączę od razu cichnie. Wynika z tego że gdy koło napędowe jest na sztywno ze sprężarką to nic tam nie hałasuje.
Zdejmowałem pasek i gdy kręciłem samym kołem to bardzo cichutko je słychać, gdy mocno je rozkręcę.
Szukałem informacji na temat sprzęgła i ktoś pisał o odkręcaniu trzech imbusów na kole sprężarki ale u mnie jest coś w stylu nitów (raczej niedemontowane), oprócz tego tylko jedna śruba centralnie.
Gdybym dostał sprzęgło jestem w stanie sam je wymienić? Miejsce raczej jest na zdjęcie koła (o ile się da domowymi narzędziami .
chudson - Sro Maj 12, 2010 21:59
o ile dobrze pamiętam bo robiłem to pół roku temtu to odkręcasz tą centralną śrubę i wyciągasz sam środek koła czyli sprzęgiełko podważając bokami z wszystkich stron. W R200 ciasno jest i trzeba opuszczać silnik żeby sprzęgiełko wtszło całe z koła.
Samo koło pasowe jak już wyciągniesz sprzęgiełko trzyma się na pierścieniu wciśniętym.
Jeżeli hałas się zmienia przy włączaniu i wyłączaniu klimy to sprawdź luz na boki kółka a następnie rozbieraj jeśli trzeba. Samo łożystko dobierzesz w każdym sklepie z łożyskami płaciłem za nie coś koło 50zł
Jordan87 - Czw Maj 13, 2010 13:59
Czyli rozumiem mogę robić to na aucie bez ściągania sprężarki, łożysko zostanie na kole nie na sprężarce? (miejsca powinno wystarczyć)
|
|