|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wariacje elektryki
leklisek - Pią Maj 21, 2010 00:52 Temat postu: [R75] Wariacje elektryki Witam serdecznie,
od jakiegoś czasu mam problem z elektryką. Problem był już kiedyś zgłaszany przez Dobromira_2004: http://forum.roverki.eu/v...ghlight=#248000
Otóż, włączają mi się same wycieraczki i wyje alarm. Dodatkowo zapala się wyświetlacz z licznikiem kilometrów, oświetlenie modułu świateł, oraz sterowanie szybami. Gdy przekręcam kluczyk w pozycje I wycieraczki przestają chodzić. Przekręcam w pozycję 0 znów się włączają. Dodam że nie mogę zamknąć auta i aktywować immobilizera. Samochód odpala bez problemów, a na podszybiu sucho.
Wcześniej dla spokojnej nocy i ochrony przed wyładowaniem akumulatora wyjmowałem bezpiecznik od wycieraczek i był spokój. Dziś jednak zauważyłem że po wyjęciu bezpiecznika wycieraczki nie chodzą ale podświetla się licznik kilometrów i moduł świateł.
A teraz co najważniejsze: /przez przypadek odkryte/ gdy przesunę dźwignię obsługi wycieraczek do siebie - jakbym chciał włączyć spryskiwanie szyb - wszystko przechodzi: wycieraczki stają, wyświetlacze gasną i spokojnie mogę zamknąć auto kluczykiem. Puszczam dźwignię - auto wyje, wycieraczki chodzą i wyświetlacz się świeci.
Bardzo proszę o sugestie i pomoc!!!
Czy mam uszkodzony może przełącznik wycieraczek i coś tam robi zwarcie???
sTERYD - Pią Maj 21, 2010 09:19
nie wiem jak z wycieraczkami, ale podświetlenie i alarm może mieć związek z modułem świateł
Nie mył Ci ktoś przypadkiem silnika, albo nie odgrzybiał klimatyzacji metodą chemiczną?
SeniorA - Pią Maj 21, 2010 10:02
całość może mieć związek z modułem komfortu ( BCU ), też może dostała się do niego wilgoć.
leklisek - Pią Maj 21, 2010 13:03
sTERYD napisał/a: | nie wiem jak z wycieraczkami, ale podświetlenie i alarm może mieć związek z modułem świateł
Nie mył Ci ktoś przypadkiem silnika, albo nie odgrzybiał klimatyzacji metodą chemiczną? |
Silnik nie był myty, jak również klimatyzacja nie była ruszana. Na początku, jeszcze przed zauważeniem że przesunięcie dźwigni wycieraczek do siebie likwiduje wszelki problem odpiąłem moduł sterowania szybami i lusterkami bo tam coś "cykało", a przyciśnięcie którejkolwiek strzałki ustawiania lusterka również chwilowo wyłączało podświetlenie licznika kilometrów i modułu świateł - gdy trzymałem przycisk to podświetlenie gasło, zapalało się.... potem już nie było reakcji. Myślałem że może deszcz napadał tam przy otwartych drzwiach. Jednakże odpięcie tego modułu nic nie pomogło.
apples - Pią Maj 21, 2010 13:12
Najpierw zacznij od tego - Woda w samochodzie (kabinie) http://forum.roverki.eu/v...p=494766#494766
|
|