Zobacz temat - [Freeladner] Stukanie

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freeladner] Stukanie

marcin261080 - Sob Maj 22, 2010 22:59
Temat postu: [Freeladner] Stukanie
Witam

Chcialbym zaczac od tego ze nie wiem zbyt duzo o samochodach ale pomalu sie ucze i dlatego prosze o pomoc.

Otoz podczas jazdy tzn ruszania oraz mocniejszego skrecania slychac z przodu jedno stukniecie jest one dosc glosne i z tego co juz wyczytalem na internecie sa to prawdopodobnie przeguby????

Takze ostatnio gdy skrecilem kolami na maksa i jezdzilem w kolko slychac bylo ostry i glosny zgrzyt gdy zatrzymalem sie wyprostowlem kola i wszystko wrocilo do normy.

Bardzo prosze o jakies rady.

t15690b - Nie Maj 23, 2010 09:07

nie chcę być złym prorokiem.... ale wydaj mi się że to IRD, na początek pojechać do mechanika i może spróbować spuścić olej z IRD i zobaczyć co wypłynie.... regenerowana używka około 2700, same zębatki to około 1300 i jeszcze łożyska i trzeba by sprawdzić czy wiskoza się nie skleiła... powodzenia
SyntaX - Pon Maj 24, 2010 18:31

Nie straszcie kolegi. W moim przypadku była to łapa mocująca, ktora teraz zemściła się w postaci uszkodzonego łożyska.
Już wszystko naprawione, koszty nie były wysokie.
http://www.allegro.pl/ite...napedowego.html
Najpierw wymieniłem tą łapę, a po długiej trasie (3000km) zacząło szumieć coś z tyłu.
Okazało się że poszło jedno łożysko na wale i 2 w tylnym moście.
Łączne koszty 820zł z robocizną. Wszystkie części nowe.
Pierwsze objawy ientyczne jak u kolegi.
W ASO mi mówili że te łapy są bardzo słabe na nasze dziury Polskie i założyli jakąś mocniejszą za 140zł.
Oryginały podobno wytrzymują przebiegi 100/150 tyś. km.

Bari - Pon Maj 24, 2010 19:22

Miałem podobne objawy i umie była to półoś z przegubem wewnętrznym