Zobacz temat - [R827] Problem ze skrzynią

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 800 - [R827] Problem ze skrzynią

kostrzew323 - Nie Maj 30, 2010 09:10
Temat postu: [R827] Problem ze skrzynią
witam!

posiadam auta takie jak rover 827 vitesse.
mam maly problem ze skrzynią. nie chce wchodzić literka"P"
olej w skrzyni nie wiem kiedy byl zmieniany co mam robić???

z góry dzieki. :o

staf - Nie Maj 30, 2010 09:24

Cytat:
olej w skrzyni nie wiem kiedy byl zmieniany co mam robić???

Zacznij od sprawdzenia poziomu, ewentualnie od wymiany oleju.

kostrzew323 - Nie Maj 30, 2010 11:44

to nie jest tak ze jak byl by maly pozim oleju to wszystkie biegi by nie wchodzily tak latwo??

[ Dodano: Nie Maj 30, 2010 10:55 ]
gdzie ja znajbe jakiś wskaźnik od poziomu oleju w skrzyni albo coś takiego??

[ Dodano: Nie Maj 30, 2010 12:44 ]
jeśli to nie wina oleju. to co mam zrobić??

Tomek1212 - Nie Maj 30, 2010 17:49

Zacznij od sprawdzenia poziomu oleju. Nie sądzę aby wina leżała po stronie oliwy, ale od tego można zacząć, ponadto kolorze i ogólnym stanie oleju można wiele wywnioskować. Bagnet do sprawdzania poziomu oleju znajduje się w przedniej lewej częsci silnika pod gąszczem przewodów hamulcowych w okolicach pompy ABS. Bagnet jest głęboko wpuszczony, ale ma żółtą rączke, myślę że go zlokalizujesz. Poziom powinno się sprawdzać na rozgrzanym silniku przy dźwigni w pozycji "P". W twoim przypadku powinna to być pozycja "N".

Generalnie u ciebie wystepuje problem, że sama dzwignia nie chce wskoczyć w pozycję "P" mimo że skrzynia tę pozycję ma załączoną, czy masz problem całkowitego braku tej funkcji ?

kostrzew323 - Nie Maj 30, 2010 18:38

tak. wszystkie biegi chodzą tylko nie mogę tego jednego wcisnąć.
jak chce wcisnąć to "P" to to jak by się zacielo czy coś tam by blokowalo poprostu nie da sie tego wlączyć.

Tomek1212 - Nie Maj 30, 2010 21:01

Ale skrzynia pozostaje w trybie "R", czy wskakuje pozycja "P" pomimo, ze lewar nei dochodzi do końca ?

Bagnet oleju zlokalizowałeś ?

kostrzew323 - Nie Maj 30, 2010 21:15

"R" pozostaje.
a bagnet znalazlem. i chyba wymienie olej i zobacze co to bedzie a to jaki najlepiej żeby tam wlać??

Tomek1212 - Nie Maj 30, 2010 21:18

Najlepiej oryginal hondowski ZT-1, ja jednak ze względu na cene proponowałbym zamiennik Mobil ATF 220. Ja na takim śmigam i nie narzekam.
Generalnie na forum jest trochę postów na temat skrzyni i sposobach wymiany oleju w modelu 827.

kostrzew323 - Nie Maj 30, 2010 21:19

a moglo coś tam wpaść??
kaczors18 - Sob Gru 25, 2010 20:10

Zamiast Mobila poleciłbym Valvoline MaxLife (spełnia wszystkie wymagania tak samo jak ten Hondowski)

W Legendzie miałem taki sam problem, po jakimś czasie przestały wchodzić inne biegi, całe szczęście skrzynia zablokowała się na D. Przy wymianie oleju polecam zdjąć ostatnią część obudowy skrzyni (albo tylko odsunąć bo chyba nie wyjdzie) i tam sprawdzić czy nić na dnie nie pływa. Ja miałem śrubkę która jak się okazało odkręciła się od koła zębatego odpowiadającego za wsteczny.